DATE 1,4 mil. de pasageri din țările vecine înregistrate de aeroporturile românești în 2023

Foto: BoardingPass

Peste 1,4 milioane de pasageri din țările vecine, Bulgaria, Serbia, Ungaria, Ucraina și Republica Moldova, au zburat în 2023 de la și spre aeroporturile românești.

În anul 2023, un total de 1.419.043 de cetățeni bulgari, maghiari, moldoveni, ruși, sârbi și ucraineni au zburat de la sau spre aeroporturile românești pe zboruri internaționale (regulate și neregulate), potrivit datelor obținute de BoardingPass de la Poliția de Frontieră.

162.986 de cetățeni bulgari au fost înregistrați anul trecut pe aeroporturile din România, majoritatea au trecut prin aeroportul „Henri Coandă” (Otopeni) din București (148.987), lucru deloc surprinzător ținând cont de apropierea acestuia de țara de la sud de Dunăre.

Alți 7.060 de bulgari au zburat de la și spre aeroportul din Iași și 2.476 au călătorit pe zboruri spre și dinspre aeroportul „Avram Iancu” Cluj Napoca. Numărul cetățenilor bulgari care au fost înregistrați la aeroportul din Craiova a fost de 1.466 persoane.

Un număr de 242.015 de cetățeni maghiari au trecut prin aeroporturile României, cele mai mari cifre înregistrate au fost la aeroportul „Avram Iancu” din Cluj Napoca (78.132), aeroportul „Transilvania” din Târgu Mureș (71.671) și aeroportul „Henri Coandă” (Otopeni) din București (57.849).

Numărul cetățenilor maghiari a fost mai mare și în aeroporturile de lângă granița cu Ungaria, cum ar fi Oradea (8.651), Timișoara (6.628) și Satu Mare (3.642), dar număr notabil de cetățeni maghiari au fost înregistrați în 2023 și la aeroporturile din Sibiu (4.935) și Brașov (3.835).

În ceea ce privește Republica Moldova, un total de 293.468 de cetățeni moldoveni au călătorit din sau spre aeroporturile României, cei mai mulți folosind aeroportul din Iași (197.912), iar acesta a fost urmat de aeroportul „Henri Coandă” (Otopeni) din București (85.361) și aeroportul „Avram Iancu” din Cluj Napoca (3.706).

În decursul anului 2023, doar 3.234 de cetățeni din Republica Moldova au zburat pe rutele spre și dinspre aeroportul „Ștefan cel Mare” din Suceava.

Un total de 44.862 de cetățeni ruși au fost înregistrați pe aeroporturile din țara noastră anul trecut, iar majoritatea lor au trecut pe la aeroportul „Henri Coandă” (Otopeni) din București (39.753), aeroportul „Avram Iancu” din Cluj Napoca (1.746) și aeroportul din Iași (1.704).

Un total de 29.449 de cetățeni sârbi au călătorit din sau spre aeroporturile României, cei mai mulți au folosit aeroportul „Henri Coandă” (Otopeni) din București (17.106), urmat de aeroportul Timișoara (10.054) și aeroportul „Avram Iancu” din Cluj-Napoca (764). Numărul cetățenilor sârbi care au zburat de la și spre aeroportul din Craiova a fost de 395 persoane.

Din țările vecine ale României, se evidențiază numărul ridicat de cetățeni ucraineni, care au fost înregistrați pe aeroporturile din țara noastră. Afluxul mare de cetățeni ucraineni este datorat faptului că spațiul aerian ucrainean este închis din 24 februarie 2022 din cauza războiului.

Cei mai mulți ucraineni au fost înregistrați anul trecut la aeroportul „Henri Coandă” (Otopeni) din București, cu un număr de 336.252 de persoane. Acesta e urmat de aeroportul „Ștefan Cel Mare” din Suceava (159.569 de persoane) și aeroportul din Iași (108.363 de persoane).

Aeroportul „Avram Iancu” din Cluj Napoca a înregistrat 21.936 de călători ucraineni anul trecut, iar aeroporturile din Baia Mare și Satu Mare au înregistrat un număr foarte mic de cetățeni ucraineni. În total, în 2023, 646.353 de cetățeni ucraineni au călătorit spre și dinspre aeroporturile României.

Poliția de Frontieră, respectiv aeroporturile țării nu pot furniza informații detaliate despre cetățenia pasagerilor aflate pe zborurile interne deoarece documentele acestora de călătorie nu sunt înregistrate.

În 2023 au fost înregistrați 905.058 pasageri pe zborurile regulate operate pe rutele interne din țara noastră, detalii aici.

Mențiune: pentru cetățenii cu dublă cetățenie a fost luat în considerare documentul de călătorie cu care aceștia au trecut frontiera României.

Abonează-te la BoardingPass Plus
Abonamentul BoardingPass Plus îți oferă acum acces la versiunea fără reclame a site-ului nostru și acces la articolele care conțin informații obținute în exclusivitate de BoardingPass.

Deții deja un abonament BoardingPass Plus?

⚠️ Acest articol este proprietatea Aviation Geek SRL (www.boardingpass.ro) și este protejat de Legea dreptului de autor și drepturilor conexe (8/1996). În lipsa unui acord scris din partea Aviation Geek SRL, preluarea informațiilor din acest articol se poate face, potrivit reglementarilor în vigoare, doar în limita a maximum 200 de caractere și precizarea sursei cu link activ! Încălcarea acestor prevederi va fi supusă procedurilor pentru intrarea în legalitate și recuperarea daunelor.

Total
0
distribuiri
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articolul anterior

Noul terminal al aeroportului „Traian Vuia” din Timișoara a devenit operațional

Articolul următor

Certificatul de Operator Aerian al Aerro Direkt (România) a fost reactivat

Articole similare

Abonează-te la BoardingPass Plus pentru:

  • ai acces la articolele și analizele publicate în exclusivitate pe site;
  • poți accesa un număr nelimitat de articole publicate pe site;
  • ai acces la profilurile complete ale companiilor aeriene din România;
  • ai acces la versiunea fără reclame a site-ului nostru;
  • vei fi printre primii care află cele mai importante știri din industrie.
Abonează-te acum nou
Profilul complet al acestei companii aeriene va fi disponibil în curând.

Abonament BoardingPass Plus

Dacă ești deja abonat la BoardingPass Plus, te rugăm să te conectezi pe site folosind numele de utilizator și parola contului tău.

În cazul în care nu ești abonat dar dorești să o faci, poți să te abonezi acum la BoardingPass Plus rapid și simplu.

De ce să cumperi un abonament BoardingPass Plus? Află aici.

Abonează-te la buletinul informativ Din aviație

Abonează-te gratuit la buletinul nostru informativ și îți trimitem în fiecare dimineață de vineri pe e-mail cele mai noi și importante știri din industria aviatică locală și globală.

Abonament BoardingPass Plus

Dacă ești deja abonat la BoardingPass Plus, te rugăm să te conectezi pe site folosind numele de utilizator și parola contului tău.

În cazul în care nu ești abonat dar dorești să o faci, poți să te abonezi acum la BoardingPass Plus rapid și simplu.

De ce să cumperi un abonament BoardingPass Plus? Află aici.

Abonează-te la buletinul informativ Din aviație

Abonează-te gratuit la buletinul nostru informativ și îți trimitem în fiecare dimineață de vineri pe e-mail cele mai noi și importante știri din industria aviatică locală și globală.

Total
0
Share