Urmărește-ne

5 motive care mă fac să aleg companiile low-cost doar în ultimă instanță

  1. BoardingPass.ro
  2. Curiozități
  3. 5 motive care mă fac să aleg companiile low-cost doar în ultimă instanță

Curiozități

5 motive care mă fac să aleg companiile low-cost doar în ultimă instanță

Primul meu zbor a fost în Octombrie 2014, am mers de la Varșovia la Amsterdam cu KLM pentru a ajunge la unul din cele mai bune festivaluri de muzică organizate în capitala Olandei. La vremea aceea nu aveam zbor direct din Cracovia, oraș unde am locuit până în Februarie 2016, așadar m-am dus la Varșovia cu trenul și de acolo cu KLM.

Acela a fost primul zbor și KLM m-a făcut să-mi doresc să zbor și mai mult. Așteptam cu nerăbdare să mă întorc la Varșovia, însă în același timp m-am îndrăgostit de Amsterdam și parcă nu voiam să mă mai întorc în Polonia.

De la primul zbor, din 18 Octombrie 2014, cu un Boeing 737-800 NG (PH-BGM), până acum, am zburat de 46 de ori, iar din aceste zboruri 3 au fost cu Blue Air, 5 cu Wizzair și alte două cu Ryanair.
Zborurile cu Blue Air le-am făcut doar pentru a-mi putea forma o părere despre serviciile pe care operatorul român le oferă, iar experiența rezultată a fost una pozitivă, însă ca și alți operatori low-cost, câteva din problemele de mai jos se regăsesc și la ei.

Mai jos am enumerat 5 motive care, personal, mă fac să aleg să zbor cu un operator low-cost doar în ultimă instanță – alternative scumpe sau lipsa altor zboruri care să mi se plieze pe nevoile de călătorie.

1. Problema rerutării în cazul zborurilor anulate, overbooked sau întârziate major

Una din cele mai mari și dese probleme care le putem întâlni la un operator low-cost sunt cu siguranță întârzierile mari sau chiar anulările zborurilor care rezultă din gradul foarte ridicat de utilizare al aeronavelor și a turn-around-urilor foarte scurte (timpul alocat debarcării și îmbarcării pasagerilor pe un aeroport).

Acești operatori low-cost, Ryanair, Wizzair și Blue Air, au o rețea de destinații foarte mare, cu toate acestea, ei nu pot să mă reruteze dacă zborul este anulat, întârziat major sau overbooked. Politica lor, cel puțin a Wizzair, este că în cazul unei anulări de zbor sau overbooking este să-ți ofere cazare și să zbori cu următoarea cursă, dacă este loc. Atenție, cazarea și despăgubirea se oferă în multe din cazuri doar după mare scandal și așa mai departe.

Ei bine, această problemă nu este așa des întâlnită, dar nu lipsește, la operatorii de linie, sau legacy. Un caz concret: zbor TAROM de la Iași la Tel Aviv via Otopeni. Zborul București – Tel Aviv a fost anulat, din oarecare motiv, pasagerilor li s-a oferit posibilitatea de a fi despăgubiți conform reglementărilor europene sau rerutați. Mai mulți pasageri au ales să fie rerutați, așadar TAROM le-a asigurat bilete de avion cu o altă companie de linie, British Airways, de la București până la Tel Aviv via Londra. Un operator low-cost nu o să facă asta niciodată, nici măcar rerutare prin zborurile proprii, în ciuda rețelei de zboruri care acoperă zeci de aeroporturi și rute din Europa.

Foto: Robert Dumitrescu

Foto: Robert Dumitrescu

2. Costul nesimțit al apelării centrului de suport clienți

Nu știu vreun operator legacy care să mă taxeze pentru că apelez la suportul (în afară de taxele percepute de operatorul de telefonie), care cred eu, mi se cuvine. Ei bine, operatorii low-cost taxează fiecare client într-un mod extrem de nesimțit, cred că mulți clienți în momentul în care văd costul apelului renunță în a mai cere ajutor. Aceste companii aeriene au o prezență foarte activă în social media, însă doar pentru marketing 🙂 tot ce pot să-ți spună pe Facebook/Twitter e să contactezi telefonic suportul.

Cât costă să apelezi call-center-ul lor pentru a rezolva o problemă cauzată de zborurile întârziate, anulate, overbooked, sau pentru a modifica un bilet, whatever?
Blue Air – 0.62EUR/minut
Wizzair – 0.62EUR/minut
Ryanair – 0.13£/minut + tarif pentru apeluri internaționale percepute de operatorul telecom.

Deoarece operatorii în cauză au multe zboruri întârziate sau anulate, foarte multă lume îi contactează telefonic, că prin alte metode doar la Ryanair se poate – acel live chat disponibil uneori, așadar timpul de așteptare până când un operator preia apelul tău este foarte mare, pot să pun pariu că este de minim 5 minute. Așadar 5 minute x 0.62EUR/minut + timpul petrecut cu un agent = aproape sau chiar peste costul biletului. Despre acest subiect a mai scris și Claudiu Fărcaș pe blogul său, puteți citi povestea sa aici.

Atenție, pentru a evita eventualele dezbateri, aici punctez și discut strict despre costul apelării suportului, nu analizez calitatea sa, știm cu toți că sunt prea puțini operatori aerieni care excelează cu adevărat la suportul oferit clienților.

3. Aeroporturile regionale pe care aceștia operează

Zeci de rute, zeci de zboruri zilnice și prețuri de zeci de bani pentru un bilet de avion. Ok, exagerez, sunt zeci de lei 🙂 Cu toți știm de prețurile super mici pentru zborurile Ryanair și Wizzair, mai ales către așa-numitul Oslo sau Stockholm, doar două exemple concrete. Cine a zburat cu unul din cei doi operatori către aceste destinații îmi va da dreptate. Aeroporturile Oslo Moss Rygge (RYG) – acum închis, Oslo Sandefjord (TRF) și Stockholm Skavsta (NYO) se află la o medie de aproape 100 de km de orașele unde pasagerul vrea să ajungă. Distanța, costul ridicat și timpul pierdut pentru a ajunge în Oslo sau Stockholm este un element pe care companiile aeriene nu îl promovează – contează doar costul de 10EUR 🙂 pe segment, atenție.

Exemplu: transferul cu un autobus de la aeroportul Skavta până în Stockholm durează +1h și costă aproximativ 30EUR/persoană/bilet dus-întors. Trenul este la 7km de aeroport, un taxi până la tren costă 25EUR + biletul de tren… nu mai are rost să fac calculele. Mai adăugăm și orele târzii sau devreme la care aterizează/decolează de acolo un avion? Nu are rost, din nou.

La final, dacă calculăm mai bine toate cheltuielile, de multe ori ajungem să cheltuim mai mult cu un operator low-cost decât cu un operator de linie. Desigur, nu în fiecare caz, însă prefer să aterizez pe un aeroport central decât să pierd timpul ajungând în oraș sau la aeroport, să caut pe zeci de siteuri info pentru cele mai bune și ieftine căi de a o face. Probabil peste 90% din aeroporturile centrale sunt legate de orașe prin metrou sau trenuri de mare viteză, iar durata de transfer este cu siguranță sub 30 de minute… costul? 🙂 Redus și el, că doar e parte a transportului public în comun.

Ar fi mai multe de discutat și despre acest aspect, însă mă opresc aici, și după cum am menționat mai sus, acest aspect și costurile atât de ridicate nu se aplică de fiecare dată, diferă de la aeroport la aeroport, însă de cele mai multe ori, aceasta este realitatea, deoarece operatorii aerieni low-cost aleg să zboare către aceste aeroporturi regionale tocmai datorită costurilor de operare foarte scăzute, însă pentru pasager acel bilet la 10EUR se traduce prin costuri mai mari pentru transferul aeroport-oraș și retur.

4. Atmosfera de la bord – piața Obor la FL360

Operatorii low-cost nu au mare marjă de profit din vânzarea biletelor în sine, de cele mai multe ori, un pasager care călătorește doar cu un bagaj de cabină și nu cumpără nimic de la bord se traduce prin pierdere. Da, operatorii low-cost Wizzair și Ryanair au recunoscut public că profitul lor vine din vânzarea produselor și serviciilor adiacente… catering la bord, bagaj de cală, bagaj mare de cabină (!), check-in la aeroport (!).

Nu detaliez acum aceste aspecte, însă datorită unuia dintre ele, atmosfera de la bord devine una de piața Obor. Nu pot să folosesc căștile în timpul zborului (!) să nu-i aud deoarece „este interzis – regulă internă”. Urăsc să aud echipajul de la bord vânzând carduri răzuibile cu miliarde de euro potențial câștig sau 1 sandwich + un cola la = 7EUR, super ofertă. Dar acesta este doar un punct de vedere și o preferință personală.

Am călătorit intern cu Blue Air și acest magazin la înălțime lipsește, posibil să fie pe zborurile internaționale unde nu oferă catering gratuit.

5. Politica de neînțeles a bagajelor de cabină (cazul Wizzair) și checkin

Conform unor definiții, să le zic așa, Ryanair este un operator ultra low-cost… Wizzair este low-cost. Nu știu ce s-a luat în calcul când s-au făcut aceste categorisiri, însă cu siguranță ar fi trebuit să fie invers. Călătorești cu Wizzair doar cu bagaj de cabină? Ei bine, ghicește, caută metrul și apucă-te de măsurat! Trebuie să îți dai seama dacă ai un bagaj de cabină mic, care e gratuit, sau un bagaj de cabină mare, pentru care plătești suplimentar?

Cât costă un bagaj mare de cabină la Wizzair?
Ei bine, dacă achiziționezi opțiunea în timpul bookingului e doar, doar – ce glumă proastă, 9EUR/segment. Dacă-l achiziționezi după ce ai făcut rezervarea, dar înainte de zbor, e 12.5EUR/segment. În cazul în care la aeroport bagajul tău nu încape în suportul de măsurare, din păcate dragă pasager, va trebui să plătești peste 35EUR/segment. Ce bilet de avion ieftin ți-ai luat 🙂

Wizzair, I hate you for this!

Știu, trăim într-o lume civilizată, teoretic, și conectată la internet, oriunde, viteze de sute de MB/secundă, însă nu toată lumea e conectată!

Check-in-ul online sau la aeroport?
Surpriză! La aeroport costă, cât? 30EUR, sau 10EUR dacă alegi opțiunea și plătești online la Wizzair, iar la Ryanair costă doar 45EUR/segment… La Blue Air opțiunea a devenit gratuită 🙂 Thanks God!

Materialul acesta a devenit mai lung decât am plănuit, însă am decis să ofer exemple și date mai concrete și din păcate lista motivelor este mult mai lungă, însă acestea sunt top 5. Probabil voi reveni cu o a doua parte a acestui material unde voi mai vorbi și despre altele dar și aspectele pozitive pentru care acești operatori merită lăudați.

Am zburat low-cost și voi mai zbura în continuare, însă un zbor cu o companie low-cost va fi doar ultima mea opțiune. În Februarie o să revin de la Londra (Luton) cu Wizzair doar pentru că British Airways și TAROM (+ alți operatori legacy care ajung la București prin escale) mă taxează cu +200EUR pentru un bilet one-way.

După cum am menționat și mai sus, acest articol a fost scris și mi-am exprimat strict punctul personal de vedere, sunt mulți, foarte mulți, oameni pentru care datorită acestor operatori low-cost ajung acasă în 2-3 ore, în loc de alte zeci de ore cu un autocar, tren și așa mai departe.

Operatorii low-cost sunt buni, cresc competiția, au flote foarte noi, însă acest aspect nu se aplică la toate companiile aeriene low-cost. Nicio companie aeriană low-cost nu are avioanele mai puțin întreținute sau mai nesigure, și ei se supun la aceleași reguli reglementate la nivel mondial sau European, niciun departament tehnic nu va semna că aeronava poate să zboare dacă avionul are probleme.

Mă opresc aici, și acum îndrăznesc să vă cer și vouă părerea despre acești operatori, unde se situează ei în topul preferințelor când trebuie să zburați?

Foto: Gabriel Bobon

Ai avut un zbor anulat sau întârziat?
SOLICITĂ ACUM DESPĂGUBIRI DE PÂNĂ LA 600 DE EURO!
AirHelp get compensation
14 comentarii

14 Comments

Vrei să zici ceva?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mergi sus