Administrația Prezidențială invocă „dificultăți de colaborare” cu TAROM

Boeing 737-700 TAROM (YR-BGI) / Foto: Silviu Alexandru Ilie

Administrația Prezidențială susține că nu mai închiriază avioane de la compania aeriană de stat din cauza „dificultăților de colaborare” și a costurilor mari.

Într-un răspuns transmis sâmbătă Agerpres, Administrația Prezidențială a făcut lămuriri cu privire la motivul pentru care a ales să închirieze în ultimii ani avioane de la alte companii aeriene decât TAROM.

Administrația susține că până în 2017 a avut colaborări cu TAROM, însă ulterior fost nevoită să apeleze la serviciile oferite de alte companii private din cauza „dificultăților de colaborare” apărute pe parcursul anului 2016 în stabilirea relațiilor contractuale cu compania aeriană de stat.

Aceste dificultăți au fost determinate, în principal, de următoarele motive: operatorul național nu putea asigura întotdeauna aeronavele solicitate pentru executarea zborurilor speciale conform calendarului deplasărilor externe oficiale ale președintelui României; în același timp, costurile aferente executării zborurilor speciale erau mult mai mari față de cele standard”, precizează Administrația Prezidențială în răspunsul transmis Agerpres.

Costurile mari erau generate de faptul că, în lipsa unei planificări timpurii, TAROM era nevoită să ajusteze programul său de zbor astfel încât să elibereze un avion cu care urma să zboare pentru Administrația Prezidențială, ajustare care ar putea duce la anulări de zboruri, întârzieri sau modificarea orarului zborurilor.

TAROM includea în facturile emise (n.r. Administrației Prezidențiale), pe lângă costul operării, și alte cheltuieli generate de scoaterea aeronavei speciale din programul operațional al companiei (cheltuieli financiare conexe determinate de modificările făcute de companie pentru poziționări/repoziționări aeronave, anulări și modificări capacitate, rambursări, DBC – Denied Boarding Compensation, marjă comercială suplimentară)”, afirmă Administrația.

Astfel, având în vedere imposibilitatea suprapunerii programului de lucru al TAROM cu agenda de vizite oficiale care implica executarea de zboruri speciale, s-a ajuns în situația în care costurile unor deplasări către locații identice, pe coordonate similare, să varieze semnificativ și să depășească cu mult valoarea normală pentru călătoria respectivă“, adaugă Administrația.

Până în anul 2010, zborurile speciale au fost asigurate de Regia Autonomă Compania Română de Aviație ROMAVIA, structură abilitată să execute zborurile în folosul protocolului de stat, şi că din anul 2010 aceasta a intrat în procedură de insolvență și nu a mai fost capabilă să execute zboruri speciale, potrivit Agerpres.

Administrația Prezidențială arată că, ulterior, întrucât nu a mai existat un avion destinat zborurilor speciale ale președintelui României și ale celorlalți beneficiari, zborurile speciale au fost asigurate prin contractarea de servicii de la TAROM sau alte companii aeriene din România existente pe piață, conform Hotărârii Guvernului nr. 755/1998, cu modificările şi completările ulterioare.

În răspunsul transmis Agerpres, Administrația Prezidențială nu a precizat costul de închiriere a avionului cu care președintele a zburat în Japonia și Singapore, invocând faptul că informațiile respective sunt clasificate.

În ceea ce privește selecția avionului pentru executarea zborului special, Administrația Prezidențială arată că tipul avionului este stabilit în funcție de opțiunile disponibile și de specificul misiunii, care determină capacitatea de transport și raza de acțiune (scurt, mediu sau lung curier).

Adițional, Serviciul de Protecție şi Pază (SPP) verifică îndeplinirea condițiilor de siguranță și securitate aeronautică impuse de legislația aferentă executării zborurilor speciale, conform sursei citate.

Conform informațiilor BoardingPass, majoritatea zborurilor charter cu care călătorește de câțiva ani președintele României sunt contractate și operate de compania aeriană românească Toyo Aviation.

De asemenea, în ultimii ani Administrația Prezidențială a închiriat de cel puțin cinci ori avioane de la Global Jet, pentru călătoriile din SUA (două la număr), Japonia și Singapore și două călătorii în Europa.

Aceasta mai afirmă că „lipsa unei aeronave dedicate transportului aerian generează probleme operaționale, ineficiență economică și mai ales prejudicii de imagine pe plan extern”.

Lista călătoriilor efectuate de președintele țării în perioada ianuarie 2022 – februarie 2023 poate fi consultată aici.

Abonează-te la BoardingPass Plus
Abonamentul BoardingPass Plus îți oferă acum acces la versiunea fără reclame a site-ului nostru și acces la articolele care conțin informații obținute în exclusivitate de BoardingPass.

Deții deja un abonament BoardingPass Plus?

⚠️ Acest articol este proprietatea Aviation Geek SRL (www.boardingpass.ro) și este protejat de Legea dreptului de autor și drepturilor conexe (8/1996). În lipsa unui acord scris din partea Aviation Geek SRL, preluarea informațiilor din acest articol se poate face, potrivit reglementarilor în vigoare, doar în limita a maximum 200 de caractere și precizarea sursei cu link activ! Încălcarea acestor prevederi va fi supusă procedurilor pentru intrarea în legalitate și recuperarea daunelor.

Total
0
distribuiri
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articolul anterior

Air Moldova închiriază încă trei avioane, însă continuă să anuleze zboruri

Articolul următor

14-15 martie 2023: 12 trenuri spre și dinspre Aeroport Otopeni vor fi anulate

Articole similare

Abonează-te la BoardingPass Plus pentru:

  • ai acces la articolele și analizele publicate în exclusivitate pe site;
  • poți accesa un număr nelimitat de articole publicate pe site;
  • ai acces la profilurile complete ale companiilor aeriene din România;
  • ai acces la versiunea fără reclame a site-ului nostru;
  • vei fi printre primii care află cele mai importante știri din industrie.
Abonează-te acum nou
Profilul complet al acestei companii aeriene va fi disponibil în curând.

Abonament BoardingPass Plus

Dacă ești deja abonat la BoardingPass Plus, te rugăm să te conectezi pe site folosind numele de utilizator și parola contului tău.

În cazul în care nu ești abonat dar dorești să o faci, poți să te abonezi acum la BoardingPass Plus rapid și simplu.

De ce să cumperi un abonament BoardingPass Plus? Află aici.

Abonează-te la buletinul informativ Din aviație

Abonează-te gratuit la buletinul nostru informativ și îți trimitem în fiecare dimineață de vineri pe e-mail cele mai noi și importante știri din industria aviatică locală și globală.

Abonament BoardingPass Plus

Dacă ești deja abonat la BoardingPass Plus, te rugăm să te conectezi pe site folosind numele de utilizator și parola contului tău.

În cazul în care nu ești abonat dar dorești să o faci, poți să te abonezi acum la BoardingPass Plus rapid și simplu.

De ce să cumperi un abonament BoardingPass Plus? Află aici.

Abonează-te la buletinul informativ Din aviație

Abonează-te gratuit la buletinul nostru informativ și îți trimitem în fiecare dimineață de vineri pe e-mail cele mai noi și importante știri din industria aviatică locală și globală.

Total
0
Share