Aeroportul din capitala Republicii Moldova va trece printr-un proces de modernizare a infrastructurii aeroportuare în decursul anului 2024.
Patru proiecte pentru îmbunătățirea și modernizarea infrastructurii aeroportuare de la aeroportul din Chișinău vor fi derulate în anul 2024 de guvernul din Republica Moldova, conform unei informări oficiale.
Modernizarea sistemului de aterizare instrumentală (ILS) de la CAT II la CAT III este unul dintre cele mai importante proiecte, iar după implementarea sa vor fi posibile aterizările pe aeroportul din Chișinău și în condiții de vizibilitate redusă.
Vechiul terminal al aeroportului din capitala Republicii Moldova, monument istoric, va fi modernizat și, astfel, capacitatea de deservire a aeroportului va crește de la 800 de pasageri/oră în prezent la 1.100 de pasageri pe oră.
De asemenenea, utilizarea acestuia va permite îmbarcarea și debarcarea pasagerilor fără transportul acestora spre și dinspre avion cu autobuze, ceea ce va reduce costurile de operare pentru companiile aeriene.
În partea de est a terminalului va fi construită o nouă parcare pentru termen lung. Aceasta va avea o capacitate de 260 de locuri, va fi dotată cu dispozitive de plată automatizate și perimetrul său va fi monitorizat de camere de supraveghere.
Adițional celor trei proiecte, peste 2.200 de metri de cablaj vechi, dat în exploatare în anul 1986, al rețelelor electrice strategice de 10kV pentru aeroportul din Chișinău vor fi înlocuiți în anul 2024.
Anul trecut, aeroportul din capitala Republicii Moldova a înregistrat un trafic aerian total de 2.838.073 de pasageri, iar creșterea față de anul 2022 a fost de 22,9% sau 529.358 de pasageri.
Pe parcursul anului 2023, 19 companii aeriene au operat zboruri regulate și neregulate (charter) de la aeroportul din Chișinau către 40 de destinații internaționale, cele mai populare fiind Antalya și Istanbul (Turcia), Erevan (Armenia), Londra (Marea Britanie) și Sharm el-Sheikh (Egipt).
Cu un trafic de circa 110 mii de pasageri în 2023, ruta București – Chișinău – București s-a situat anul trecut pe locul 7, după Varșovia (Polonia). Între București și Chișinău operează zboruri regulate TAROM și HiSky.
Din data de 18 ianuarie 2024, codul IATA alocat aeroportului din Chișinău a fost schimbat din „KIV” (prescurtare pentru Kishniev) în „RMO” (prescurtare pentru Republica Moldova), detalii aici.
Abonează-te la BoardingPass Plus
Deții deja un abonament BoardingPass Plus?
⚠️ Acest articol este proprietatea Aviation Geek SRL (www.boardingpass.ro) și este protejat de Legea dreptului de autor și drepturilor conexe (8/1996). În lipsa unui acord scris din partea Aviation Geek SRL, preluarea informațiilor din acest articol se poate face, potrivit reglementarilor în vigoare, doar în limita a maximum 200 de caractere și precizarea sursei cu link activ! Încălcarea acestor prevederi va fi supusă procedurilor pentru intrarea în legalitate și recuperarea daunelor.