Aeroportul din Iași a demarat un nou proiect pentru construirea celui de-al doilea parc fotovoltaic, care va fi complementar parcului fotovoltaic existent.
Un nou parc fotovoltaic ar urma să fie construit la aeroportul din Iași, iar capacitatea sa va fi de cinci ori mai mare decât cea a parcului fotovoltaic existent.
Conform aeroportului ieșean, noul parc fotovoltaic pe care vor să-l construiască va fi întins pe o suprafață de circa cinci hectare și va avea o capacitate de 5 megawatt-oră.
Actualul parc fotovoltaic, singurul activ la un aeroport din țara noastră, are o capacitate de 1 megawatt-oră și este construit pe o suprafață de 1 hectar de teren.
Acesta asigură aproape un sfert din consumul de energie al aeroportului, iar proiectul a costat 900 de mii de euro, potrivit aeroportului Iași. Actualul parc fotovoltaic este amplasat în zona de sud a aeroportului, paralel cu capătul pistei 32, iar noul parc fotovoltaic va fi alipit actualului.
Proiecte pentru producerea de energie electrică pentru autoconsum, folosind energia solară, pot fi depuse din 23 aprilie 2024, iar termenul limită pentru depunerea proiectelor de finanțare este 27 iulie 2024.
Energia electrică produsă de parcurile fotovoltaice poate fi folosită pentru balizajul de la pistă, în terminale, la iluminatul pe platforma de avioane și în parcare.
„Asigurarea independenței energetice a aeroportului este un obiectiv strategic, având în vedere experiența fluctuațiilor puternice de pe piața energiei din ultimii doi ani,” transmite Aeroportul Iași.
Aeroportul din Iași este al treilea cel mai aglomerat din România, după aeroporturile „Henri Coandă” (Otopeni) din București și „Avram Iancu” din Cluj Napoca.
În anul 2023, aeroportul ieșean a înregistrat un trafic de 2,34 milioane de pasageri, cu 52% mai mulți decât în anul 2022, detalii aici.
Abonează-te la BoardingPass Plus
Deții deja un abonament BoardingPass Plus?
⚠️ Acest articol este proprietatea Aviation Geek SRL (www.boardingpass.ro) și este protejat de Legea dreptului de autor și drepturilor conexe (8/1996). În lipsa unui acord scris din partea Aviation Geek SRL, preluarea informațiilor din acest articol se poate face, potrivit reglementarilor în vigoare, doar în limita a maximum 200 de caractere și precizarea sursei cu link activ! Încălcarea acestor prevederi va fi supusă procedurilor pentru intrarea în legalitate și recuperarea daunelor.