Aeroportul Otopeni va avea o nouă cale de rulare paralelă cu pista 08R/26L

Aeroportul Henri Coandă din București / Foto: BoardingPass

Compania Națională Aeroporturi București (CNAB) a lansat proceduri de achiziție publică pentru lucrări de infrastructură aeroportuară în valoare de aproape 800 milioane lei la Aeroportul Henri Coandă.

Cea mai mare parte a acestei sume, aproximativ 773 milioane de lei, urmează să fie investită în programul de sistematizare a suprafeței de mișcare a aeroportului Henri Coandă în vederea creșterii capacității operaționale și asigurării conformării cu prevederile Regulamentului European 139/2014.

Astfel, urmează să fie reabilitate, în sensul creșterii capacității portante, majoritatea căilor de rulare precum și cele de degajare rapidă pentru a se asigura operarea fără restricții a avioanelor de categorie 4E (cum ar fi Airbus A340 și A350 sau Boeing 777 și 787 Dreamliner).

Totodată, vor fi extinse platformele 1 și 2 de parcare a avioanelor, obținându-se astfel creșterea atât a numărului de poziții de parcare, și se va realiza o nouă cale de rulare paralelă la pista 1 (08R/26L).

Aceste modificări vor duce la creșterea capacității de operare a aeroportului Henri Coandă.

O altă procedură de licitație este organizată pentru extinderea către nord a Platformei 1. Lucrările de extindere au demarat în 2019 însă ulterior s-au blocat.

Din cauza nerespectării repetate a clauzelor contractuale și depășirii cu mult a termenului de execuție de către antreprenor, CNAB a parcurs toate procedurile legale de reziliere a contractului, etapă încheiată în februarie 2022.

Lucrările de remediere și „rest de executat” se ridică la 10,4 milioane lei, durata lor fiind de maximum 12 săptămâni.

CNAB anunță că au fost scoase la licitație și lucrările de proiectare și execuție pentru o instalarea unei copertine în zona de acces a pasagerilor pe fluxul de sosiri interne, între peronul de debarcare din autobuzele de platformă și clădirea terminalului.

Această copertină va asigura confortul pentru pasageri, în special în condiții meteorologice nefavorabile.

Valoarea acestor lucrări sunt estimate la circa 815 mii de lei – proiectare și execuție – și urmează să dureze 6 luni.

Totodată, CNAB anunță că s-a finalizat înlocuirea lifturilor din zona Plecări care au fost instalate în 1997.

De asemenea, au fost înlocuite și scărilor rulante din zona Sosiri, scări instalate în 2002. Tot în zona Sosiri urmează ca, în scurt timp, să fie înlocuite și lifturile panoramice.⚠️ Acest articol este proprietatea Aviation Geek SRL (www.boardingpass.ro) și este protejat de Legea dreptului de autor și drepturilor conexe (8/1996). În lipsa unui acord scris din partea Aviation Geek SRL, preluarea informațiilor din acest articol se poate face, potrivit reglementarilor în vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere și precizarea sursei cu link activ! Încălcarea acestor prevederi va fi supusă procedurilor pentru intrarea în legalitate și recuperarea daunelor.Total
9
distribuiri
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole similare
Total
9
Share