Air Oradea: subvenții pentru zboruri în valoare de 3 milioane de euro

Foto: Marc Sayce

Compania aeriană parteneră a Air Oradea va fi selectată prin licitație și va primi trei milioane de euro în decursul a cinci ani pentru a zbura spre și dinspre Oradea.

În urmă cu câteva săptămâni, CJ Bihor și Primăria Oradea au resuscitat proiectul Air Oradea, anunțat cu mare fast în septembrie 2021 și apoi lăsat de izbeliște doi ani de zile.

Acum, autoritățile locale par a fi mai puse pe treabă ca niciodată, iar în perioada următoare derulează o licitație pentru a atrage o companie aeriană într-un parteneriat cu Air Oradea.

Potrivit documentelor consultate de BoardingPass, Air Oradea va avea un aport de maxim trei milioane de euro în cinci ani de zile în această colaborare, iar partenerul privat ar urma să se ocupe de operarea zborurilor și alte aspecte privind derularea activității comerciale.

Principiile minime de selecție a unui partener de operare, conform documentelor oficiale, sunt următoarele:

  • operarea se va face cu avioane jet cu o capacitate de minimum 140 de locuri și să aibă în flotă minim cinci avioane propulsate de motoare cu jet;
  • operațiunile din Oradea vor avea în vedere alocarea exclusivă a unui avion pe aeroportul din Oradea, asumând toate obligațiile tehnico-financiare care derivă din acest lucru: personal tehnic, rezervă pentru piese de schimb.

În plus, ofertantul va trebui să aibă în vedere operarea următoarelor zboruri obligatorii:

  • deschiderea a minim trei destinații, din care două cu curse de linie și una charter;
  • minim cinci zboruri săptămânale pe ruta București – Oradea;
  • minim o rută regulată internațională, spre Londra (Marea Britanie) cu minim trei zboruri săptămânale;
  • minim o rută de tip charter cu un zbor pe săptămână, rută operată pe o perioadă minimă de șase luni/an;
  • alocarea a minim 150.000 de scaune în primul an de operare, exclusiv prin avionul alocat pe Oradea;

Referitor la performanța financiară și alte aspecte comerciale, ofertantul trebuie să aibă:

  • cifra de afaceri de minim 50 de milioane de euro în ultimul an financiar;
  • în ultimii doi ani anteriori depunerii ofertei (2021 și 2022), raportul datorii/capitaluri proprii al ofertantului este mai mic de 7,5 și capacitatea de acoperire a dobânzilor calculată pe baza EBITDA se situează peste valoarea 1,0;
  • platformă proprie de vânzare de bilete în cadrul unui sistem care să pună la dispoziția agențiilor de turism zborurile din Oradea;
  • partenerul va trebui să ofere posibilitatea de conectivitate spre destinații europene și nu numai prin intermediul propriilor operațiuni la o distanță de maxim trei ore de la momentul aterizării pasagerului și cu un singur schimb, oferind clienților avantajul de a nu mai cumpăra bilete distincte;

În ceea ce privește experiența în operațiunile aeriene, Air Oradea solicită ofertanților minim:

  • operarea activă constantă pe zboruri de linie și charter de minim doi ani;
  • transport de minim un milion de pasageri în ultimii trei ani de operare;
  • să opereze deja zboruri pe destinațiile indicate ca și condiții minime.

Adițional, se vor puncta suplimentar date economice pentru 2023:

  • cifră de afaceri la mijlocul anului de minim 100 de milioane de euro;
  • număr de pasageri îmbarcați.

De asemenea, companiile aeriene interesate să participe la licitație vor fi punctate suplimentar dacă echipajele de zbor sunt vorbitoare de limba română.

Conform planurilor autorităților locale, procedura de selecție a fost lansată în 27 octombrie 2023, iar operatorii economici interesați pot solicita clarificări până în 10 noiembrie 2023.

Răspunsurile vor fi transmise acestora de către Air Oradea până în 17 noiembrie 2023, iar data de 29 noiembrie 2023 este termenul limită pentru depunerea ofertelor.

Data la care câștigătorul licitației nu e precizată în calendarul și etapele procedurii de selecție din documentele oficiale.

Analizând cerințele licitației și companiile aeriene românești, dintre cele 17 companii aeriene active în țara noastră s-ar califica la această licitație doar compania aeriană HiSky.

Compania aeriană de stat nu se califică din cauza faptului că are doar patru avioane care au o capacitate de transport de peste 140 de locuri.

Însă, mai multe companii aeriene străine care operează zboruri spre și dinspre România s-ar califica pentru licitație: airBaltic, Norwegian, Air France, KLM, Swiss, Lufthansa, Austrian Airlines, Turkish Airlines, LOT Polish Airlines, etc.

Iar dintre acestea, ar putea fi interesate de astfel de operațiuni doar airBaltic, compania având baze operaționale în Tampere (Finlanda) și Gran Canaria (Spania), și, eventual, Norwegian și LOT Polish Airlines.

Totuși, șansele ca acestea să participe la licitația organizată de Air Oradea sunt foarte mici.

Air Oradea este o societate pe acțiuni înființată în anul 2021 și este deținută de Municipiul Oradea (60% din acțiuni) și județul Bihor (40% din acțiuni).

Abonează-te la BoardingPass Plus
Abonamentul BoardingPass Plus îți oferă acum acces la versiunea fără reclame a site-ului nostru și acces la articolele care conțin informații obținute în exclusivitate de BoardingPass.

Deții deja un abonament BoardingPass Plus?

⚠️ Acest articol este proprietatea Aviation Geek SRL (www.boardingpass.ro) și este protejat de Legea dreptului de autor și drepturilor conexe (8/1996). În lipsa unui acord scris din partea Aviation Geek SRL, preluarea informațiilor din acest articol se poate face, potrivit reglementarilor în vigoare, doar în limita a maximum 200 de caractere și precizarea sursei cu link activ! Încălcarea acestor prevederi va fi supusă procedurilor pentru intrarea în legalitate și recuperarea daunelor.





Total
0
distribuiri
un comentariu
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articolul anterior

AeroItalia a devenit acționar majoritar al AirConnect (România)

Articolul următor

Dan Air renunță la planurile de a relua zborurile regulate de la București

Articole similare
Profilul complet al acestei companii aeriene va fi disponibil în curând.

Abonament BoardingPass Plus

Dacă ești deja abonat la BoardingPass Plus, te rugăm să te conectezi pe site folosind numele de utilizator și parola contului tău.

În cazul în care nu ești abonat dar dorești să o faci, poți să te abonezi acum la BoardingPass Plus rapid și simplu.

De ce să cumperi un abonament BoardingPass Plus? Află aici.

Abonează-te la buletinul informativ Din aviație

Abonează-te gratuit la buletinul nostru informativ și îți trimitem în fiecare dimineață de vineri pe e-mail cele mai noi și importante știri din industria aviatică locală și globală.

Abonament BoardingPass Plus

Dacă ești deja abonat la BoardingPass Plus, te rugăm să te conectezi pe site folosind numele de utilizator și parola contului tău.

În cazul în care nu ești abonat dar dorești să o faci, poți să te abonezi acum la BoardingPass Plus rapid și simplu.

De ce să cumperi un abonament BoardingPass Plus? Află aici.

Abonează-te la buletinul informativ Din aviație

Abonează-te gratuit la buletinul nostru informativ și îți trimitem în fiecare dimineață de vineri pe e-mail cele mai noi și importante știri din industria aviatică locală și globală.

Total
0
Share