Airbus are în vedere proiectarea unui hibrid electric cu până la 19 de locuri, după ce au avut loc discuții cu posibili parteneri din rândul unor grupuri de constructori de aeronave de dimensiuni mici din SUA.
Noile studii înlocuiesc planurile de a dezvolta o aeronavă hibrid din clasa aviației generale, prevăzută cu patru locuri, după demonstrarea funcționării tehnologiei de propulsie pentru un prototip cu două locuri folosit la zborurile de antrenament.
Însă conceptul unei aeronave mai mari, în cazul în care va fi lansat, ar servi în continuare scopului său principal ca o piatră de temelie pentru ambiția pe termen lung a Airbus, mai exact de a dezvolta un avion cu 90 de locuri prevăzut cu un sistem de propulsie din clasa hibrid-electric.
Airbus a supus zborului anul trecut un prototip alimentat cu baterii, E-Fan 1.0, peste Canalul Mânecii. Un nou prototip, E-Fan 1.2, cu un motor electric hibrid ce funcționează inclusiv cu combustibil lichid pentru o autonomie extinsă și-a făcut debutul la Experimental Aircraft Association, în cadrul evenimentului de la Oshkosh, Wisconsin. Airbus dezvoltă un nou model prevăzut cu două locuri, E -Fan 2.0, programat să funcționeze în regim comercial după 2017.
Următorul pas în planul E-Fan este dezvoltarea unei versiuni de model cu patru locuri pentru a servi aceeași piață ca și Cessna 172, exceptând utilizarea energiei electrice. Recunoscând lipsa de experiență pe piața de aviație generală, Airbus a decis să caute parteneriate cu producătorii din SUA care deservesc deja piața generală a aviației, spune Ken McKenzie, vicepreședinte al strategiei de dezvoltare Airbus.
Conceptul original al Airbus pentru o aeronavă cu patru locuri E-Fan 4.0 a fost considerată din start de către potențialii parteneri ca fiind neprofitabilă. „Ei au spus: „Noi credem că trebuie să vă gândiți la mai mult de atât”, a declarat McKenzie. La această oră, configurația unei asemenea aeronave este de până la 19 de locuri, maximul permis în conformitate cu US Federal Aviation Administration, Capitolul 23, pentru categoria aviației generale.
Abonează-te la BoardingPass Plus
Deții deja un abonament BoardingPass Plus?
⚠️ Acest articol este proprietatea Aviation Geek SRL (www.boardingpass.ro) și este protejat de Legea dreptului de autor și drepturilor conexe (8/1996). În lipsa unui acord scris din partea Aviation Geek SRL, preluarea informațiilor din acest articol se poate face, potrivit reglementarilor în vigoare, doar în limita a maximum 200 de caractere și precizarea sursei cu link activ! Încălcarea acestor prevederi va fi supusă procedurilor pentru intrarea în legalitate și recuperarea daunelor.