Urmărește-ne

Alitalia ar putea adera la Star Alliance dacă părăsește alianța SkyTeam

  1. BoardingPass.ro
  2. Știri
  3. Alitalia ar putea adera la Star Alliance dacă părăsește alianța SkyTeam
Boeing 777-200ER Alitalia / Foto: Giancarlo Scolari
Foto: Giancarlo Scolari

Știri

Alitalia ar putea adera la Star Alliance dacă părăsește alianța SkyTeam

Compania Alitalia se confruntă cu probleme financiare de foarte multă vreme. Pandemia de coronavirus a fost cireașa de pe tort pentru operatorul italian.

Pentru a salva compania, statul italian renaționalizează Alitalia finanțând-o cu 3 miliarde de euro.

Începând cu luna iunie 2020, Alitalia va intra din nou în patrimoniul statului italian, iar conform ministrului industriilor, Stefano Patuanelli, „noua” Alitalia își va concentra atenția pe rutele intercontinentale, în directă concordanță cu noi parteneriate dar cel mai probabil cu alianțe diferite.

Guvernul italian are în vedere schimbarea parteneriatului pe care Alitalia îl are cu Delta și SkyTeam, și trecerea la un nou parteneriat cu Lufthansa și Star Alliance.

Acordul dintre Alitalia și Delta expiră la sfârșitul lunii mai.

Potrivit declarațiilor făcute de ministrul Stefano Patuanelli, „noua companie Alitalia va opera cu o flotă de peste 90 de aeronave comparativ cu cele 113 avioane pe care Alitalia le are în prezent”.

Andrea Giuricin, profesor de finanțe publice și management al mobilității la Universitatea Milano Bicocca, a declarat că nu este convins că noua companie va fi mai puternică sub controlul statului.

Una dintre problemele majore ale Alitaliei a fost lipsa de eficiență”, a declarat Giuricin. Giuricin a mai afirmat că problemele de eficiență ale companiei provin din faptul că Alitalia are prea mulți angajați, o flotă de aeronave învechită și o lipsă de concentrare asupra celor mai profitabile rute.

Oricum, potrivit analiștilor financiari, decizia de-a renaționaliza compania s-ar putea să fie doar o măsură temporară până statul italian va găsi un nou investitor pentru Alitalia.

Înainte de izbucnirea pandemiei de coronavirus, atât Delta cât și Lufthansa purtau negocieri cu guvernul de la Roma pentru preluarea Alitalia, dar discuțiile au fost abandonate.

De-a lungul ultimilor zece ani, Alitalia a primit peste 7 miliarde de euro de la statul italian, plus 560 de milioane de euro, investiție din partea Etihad Airways pentru o cotă de 49% din acțiunile companiei italiene.

În 2017, Alitalia a intrat sub protecția falimentului în urma eșecurilor repetate de restructurare, având o datorie de peste 3 miliarde de dolari.

Etihad a refuzat să mai acorde finanțare companiei italiene din cauza blocajului în negocierile cu sindicatele.

Potrivit celor mai recente date, Alitalia are peste 12 mii de angajați, iar în ultima perioadă avea pierderi de 2 milioane de euro pe zi.

Ai avut un zbor anulat sau întârziat?
SOLICITĂ ACUM DESPĂGUBIRI DE PÂNĂ LA 600 DE EURO!
AirHelp get compensation
1 comentariu

1 comentariu

Vrei să zici ceva?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Suntem și pe…

Urmărește BoardingPass.ro pe Facebook     Urmărește BoardingPass.ro pe Instagram     Urmărește BoardingPass.ro pe Twitter     Urmărește BoardingPass.ro pe LinkedIn     Urmărește BoardingPass.ro pe RSS
Publicitate

Articole populare

Publicitate
Mergi sus