Aterizările pe vizibilitate redusă la aeroportul din Brașov sunt restricționate din cauza lipsei de reacție a aeroportului și a unui contractor.
Aterizările pe vizibilitate redusă la aeroportul din Brașov, cauzată de diferite fenomene meteorologice, sunt operate în prezent cu restricții, chiar dacă aeroportul are echipamentele necesare, iar vizibilitatea minimă actuală pentru aterizări este de 550 de metri.
Din această cauză, în ultimele săptămâni mai multe zboruri (fără pasageri) ale Dan Air au așteptat în aer câteva zeci de minute ca vizibilitatea din jurul aeroportului din Brașov să crească.
Această situație ar putea și îmbunătățită, conform ROMATSA, însă aeroportul din Brașov și UTI nu ar fi răspuns solicitărilor repetate ale acesteia de a muta un senzor instalat necorespunzător în apropierea pistei aeroportului brașovean.
Senzorul la care ROMATSA face referire ar fi fost instalat la 0,28 metri deasupra pistei, în timp ce acesta trebuie să fie la aproximativ 2,5 metri deasupra acesteia.
Instalarea incorectă a acestui senzor a fost documentată încă din 31 martie 2023, susține ROMATSA, iar din această cauză echipamentele care fac posibile aterizările în condiții de vizibilitate redusă „nu sunt destinate și nu vor fi folosite în scopuri operaționale”, conform deciziei Autorității Aeronautice Civile Române (AACR).
ROMATSA declară, într-un document intrat în posesia BoardingPass, că în luna „septembrie 2023 a fost modificat cadrul legislativ privind evaluarea conformității sistemelor și componentelor ATM/ANS, iar Autoritatea Aeronautică Civilă Română (AACR) și ROMATSA au agreat că solicitările (însoțite de documentația aferentă) de autorizare a sistemelor să fie transmise de ROMATSA către AACR pâna pe data de 31 iulie 2023, pentru a putea fi tratate pe cadrul de reglementare în vigoare la acea dată”.
În acest sens, ROMATSA a „atras atenția atât Aeroportului Brașov, cât și UTI asupra necesității urgentării finalizării activităților ce le revin, esențiale în procesul de autorizare de către AACR (autorizare ATIS, reautorizare AWOS) în termenul agreat” afirmă ROMTASA.
„Ținta ROMATSA, comunicata aeroportului Brașov și UTI, a fost ca acest proces de autorizare să se finalizeze până pe data de 1 septembrie 2023, termen ce nu a putut fi respectat din cauza lipsei de reacție din partea celor două părți implicate”, se mai arată în documentul ROMATSA.
Într-un final, potrivit ROMATSA, UTI ar fi răspuns solicitărilor acesteia, însă este neclar dacă până la data publicării acestui articol poziția senzorului a fost sau nu ajustată.
Abonează-te la BoardingPass Plus
Deții deja un abonament BoardingPass Plus?
⚠️ Acest articol este proprietatea Aviation Geek SRL (www.boardingpass.ro) și este protejat de Legea dreptului de autor și drepturilor conexe (8/1996). În lipsa unui acord scris din partea Aviation Geek SRL, preluarea informațiilor din acest articol se poate face, potrivit reglementarilor în vigoare, doar în limita a maximum 200 de caractere și precizarea sursei cu link activ! Încălcarea acestor prevederi va fi supusă procedurilor pentru intrarea în legalitate și recuperarea daunelor.