Au trecut 50 de ani de la primul zbor în jurul lumii efectuat de TAROM

În 7 ianuarie 2020 se aniversează 50 de ani de la completarea primului zborul în jurul Pământului efectuat de compania TAROM cu un avion Ilyushin IL-18D.

În 11 decembrie 1969 decola de la București zborul TAROM RO501 operat cu un avion Ilyushin IL-18D înmatriculat YR-IMK care urma să facă înconjurul lumii.

👋🏻 BoardingPass.ro e pe LinkedIn, urmărește-ne acolo.

Din cauza autonomiei relativ redusă a avionului de producție sovietică folosit pentru acest zbor special, echipajele companiei au efectuat mai multe stopuri de realimentare, iar ruta finală pe care au zburat a fost Băneasa – Karachi – New Delhi – Bangkok – Yangon – Hong Kong – Tokyo – Nagoya – Tokyo – Insula Wake – Honolulu – Los Angeles – Mexico City – Acapulco – New York – Las Palmas – Roma – Istanbul – Băneasa.

Distanța parcursă de Ilyushinul IL-18D a fost de 51.857 kilometri, iar durata totală a zborurilor, fără timpul petrecut în escale, a fost de 76 de ore și 25 de minute.

Avionul sovietic a aterizat la Băneasa în data de 7 ianuarie 1970 completând astfel primul zbor în jurul lumii efectuat de compania națională.

La bordul avionului s-au aflat 65 de pasageri, iar membri care au format echipajul zborului TAROM RO501 au fost următorii:
Piloți: Ion Alexandru și Gavrila Ionel, Ion Drăgănescu și Stelian Bănică;
Navigatori: Constantin Mănescu, Gheorghe Tulbure;
Mecanic de bord: Mihai Rușoiu, Dumitru Mătase;
Radio operator: Emil Rotaru, Gheorghe Ștefănescu;
Șef cabină pasageri: Viorica Huțanu;
Însoțitori de bord: Puiu Rășină, Nicolae Ghegeliu;
Consiliere tehnică: ing. Vasile Năstase.

Abonează-te la BoardingPass Plus
Abonamentul BoardingPass Plus îți oferă acum acces la versiunea fără reclame a site-ului nostru și acces la articolele care conțin informații obținute în exclusivitate de BoardingPass.

Deții deja un abonament BoardingPass Plus?

⚠️ Acest articol este proprietatea Aviation Geek SRL (www.boardingpass.ro) și este protejat de Legea dreptului de autor și drepturilor conexe (8/1996). În lipsa unui acord scris din partea Aviation Geek SRL, preluarea informațiilor din acest articol se poate face, potrivit reglementarilor în vigoare, doar în limita a maximum 200 de caractere și precizarea sursei cu link activ! Încălcarea acestor prevederi va fi supusă procedurilor pentru intrarea în legalitate și recuperarea daunelor.





Total
0
distribuiri
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articolul anterior

LOT va opera și în 2020 zboruri directe din Cracovia spre București

Articolul următor

Incident: un Boeing 737 Pegasus Airlines a ieșit de pe pistă la Istanbul (foto)

Articole similare

Abonează-te la buletinul informativ Din aviație

Abonează-te gratuit la buletinul nostru informativ și îți trimitem în fiecare dimineață de vineri pe e-mail cele mai noi și importante știri din industria aviatică locală și globală.

Abonează-te la buletinul informativ Din aviație

Abonează-te gratuit la buletinul nostru informativ și îți trimitem în fiecare dimineață de vineri pe e-mail cele mai noi și importante știri din industria aviatică locală și globală.

Total
0
Share