RECENZIE Belgrad – București în clasa business cu Airbus A319 Air Serbia

Foto: BoardingPass

AirConnect (România) zboară de câteva luni cu un ATR72-600 pentru Air Serbia, iar printre rutele operate pentru compania sârbă se numără și Belgrad – București – Belgrad, detalii aici.

Așadar, am avut un motiv bun să vizitez capitala Serbiei, deoarece din București spre Belgrad am zburat cu AirConnect, acesta fiind primul meu zbor cu această companie aeriană românească nouă.

La retur, am zburat cu un Airbus A319 Air Serbia în clasa business, iar astfel am avut ocazia să „experimentez” serviciile oferite de compania sârbă.

Foto: BoardingPass

În prezent, aeroportul „Nikola Tesla” din capitala Serbiei este încă, în mare parte, un mare șantier, acesta fiind în plin proces de modernizare și expansiune.

În aceste condiții, operațiunile de checkin au loc, în continuare, în vechiul terminal al aeroportului sârb. Însă, o parte din zona de Plecări a acestuia fost modernizată în urmă cu câțiva ani, iar acolo își are operațiunile, în principal, Air Serbia.

După finalizarea lucrărilor, aeroportul din capitala Serbiei va deveni un hub important de transfer pentru pasagerii din zona Balcanilor, coroborat cu faptul că Air Serbia și-a extins destul de mult rețeaua în această regiune.

Checkinul
În zona modernizată a aeroportului din Belgrad Air Serbia are peste 20 de ghișee de checkin dedicate pasagerilor care zboară în clasa economică și cel puțin cinci automate de checkin.

Pasagerii care zboară în clasa business au la dispoziție două ghișee de checkin dedicate. Am călătorit într-o zi de duminică, la prânz, și la aceste ghișee nu era coadă, iar procedura a durat mai puțin de două minute.

Lângă ghișeele de checkin, semnalizate cu roșu, există și două fotolii unde, dacă e aglomerat, poți aștepta, bănuiesc.

De asemenea, dacă zburați fără bagaj de cală puteți să faceți checkin online pentru majoritatea zborurilor Air Serbia, cărțile de îmbarcare în format digital fiind acceptate în aeroport.

Foto: BoardingPass

După checkin, m-am îndreptat spre controlul de securitate și controlul de frontieră, punctele fiind destul de aglomerate.

Pasagerii care zboară în clasa business primesc automat acces și la un culoar special „Fast-track” pentru controlul de securitate, evitând astfel aglomerația.

Dacă nu zburați în clasa business, puteți achiziționa separat serviciul „Fast-track” pe site-ul Air Serbia sau în momentul în care efectuați checkinul.

Dacă controlul de securitate a durat mai puțin de cinci minute, la controlul de frontieră, unde erau deschise doar două dintre cele 12 ghișee de verificare, nu există „Fast-track”, iar acolo am așteptat aproximativ 35 de minute.

După controlul de frontieră pasagerii intră direct într-o zonă cu magazine, însă nu am pierdut vremea acolo ci m-am îndreptat direct spre salonul business al Air Serbia.

Foto: BoardingPass

Salonul business
Accesul este gratuit pentru pasagerii care zboară în clasa business cu Air Serbia și alte companii aeriene partenere, însă pasagerii companiei care zboară în clasa economică pot achiziționa, online sau în salonul business, acces în salon.

Foto: BoardingPass

Salonul business al Air Serbia nu este imens, însă are patru zone cu câteva zeci de scaune, una dintre ele fiind lângă zona cu mâncare, iar alta fiind la bar.

În ceea ce privește mâncarea disponibilă, în salonul companiei sârbe există și mâncare caldă care, din cele observate, ar fi schimbată de trei ori pe zi.

Dimineața sunt disponibile feluri de mâncare caldă pentru micul dejun, iar apoi a fost schimbat cu un fel de mâncare pentru prânz. Probabil există unul și pentru cină.

Pe lângă mâncarea caldă, care include și un fel de supă, în salon sunt disponibile salate, fructe, dulciuri, sandwich-uri și alte mâncăruri reci.

La bar sunt disponibile o grămadă de băuturi alcoolice și băuturi răcoritoare, dar și cafea și ceai. Acestea sunt servite pasagerilor de către un angajat.

În interiorul salonului business al Air Serbia se mai regăsesc și toalete, însă nu am văzut cabine de duș.

Îmbarcarea
Îmbarcarea a fost puțin haotică. Chiar dacă Air Serbia vinde separat pasagerilor din clasa economică acces la îmbarcare prioritară, cel puțin la zborul meu, acest lucru nu s-a prea respectat.

Cu toate acestea, procesul a fost simplu și îmbarcarea s-a făcut rapid, la poartă fiind doi angajați care scanau și verificau documentele pasagerilor concomitent.

După îmbarcare, însoțitorii de bord, foarte amabili, au trecut pe la fiecare pasager, s-au prezentat și au întrebat dacă doresc să servească masa. De asemenea, aceștia au luat tot atunci și comanda pentru băuturi.

Foto: BoardingPass

Scaunul
Avioanele cu care Air Serbia zboară pe rutele europene și în care vinde bilete în clasa business sunt de tip Airbus A319 și A320.

Cu toate acestea, scaunele din clasa business sunt identice cu cele din clasa economică, însă, conform practicii din Europa, scaunul din mijloc nu este niciodată ocupat de vreun pasager.

Scaunele se erau curate, se înclină pe spate și sunt într-o stare bună, compania sârbă a schimbat în urmă cu câteva ani interiorul Airbusurilor sale.

Spațiul de la picioare, în special la scaunele de pe primul rând, este bun, iar alegerea locului în avion este gratuită.

Cateringul
Pe zborurile mai scurte din Europa Air Serbia oferă pasagerilor din clasa business doar mâncare rece, însă pe cele mai lungi oferă masă caldă.

Între Belgrad și București, la doar 10-15 minute după decolare, însoțitorii de bord au început servirea mesei.

Meniul este adecvat pentru un zbor care are doar 55 de minute și a fost compus din șuncă afumată, brânză, castraveți murați, roșii proaspete.

În plus, am mai primit un sandwich și două rulouri cu brânză și ou, iar tacâmurile au fost din inox.

Pe lângă mâncare, Air Serbia mai oferă gratuit în clasa business și băuturi răcoritoare, alcoolice și cafea. Eu am optat pentru apă și suc de portocale.

Sistemul de divertisment
Air Serbia nu a echipat avioanele cu care zboară în Europa cu sisteme de divertisment, iar cel cu care am zburat eu nu avea nici internet prin Wi-Fi.

Însă zborul a fost scurt, pe timp de zi, iar peisajele dintre Belgrad și București au oferit un divertisment bun :).

Concluzie
Air Serbia oferă în clasa business servicii aproape identice cu cele oferite de marile companii aeriene clasice din Europa.

Beneficiile avute la sol, pe aeroportul din Belgrad, chiar sunt de mare ajutor, iar salonul business al companiei este un loc plăcut unde poți să-ți petreci timpul înainte de zbor.

De asemenea, datorită rețelei tot mai mari, Air Serbia devine o opțiune solidă pentru călătoriile din București spre mai multe destinații din Europa.

Iar tranzitul prin aeroportul din Belgrad va fi și mai ușor după ce lucrările de extindere și modernizare vor fi finalizate.

NOTĂ: Acest material este rezultatul unei colaborări cu Air Serbia, upgrade-ul în clasa business fiind facilitat de aceasta, dar părerile și fotografiile prezentate ne aparțin în totalitate. Preluarea parțială sau integrală a textului și/sau a imaginilor prezentate în acest articol poate fi făcută doar cu acordul în scris al BoardingPass.ro și precizarea sursei!

Abonează-te la BoardingPass Plus
Abonamentul BoardingPass Plus îți oferă acum acces la versiunea fără reclame a site-ului nostru și acces la articolele care conțin informații obținute în exclusivitate de BoardingPass.

Deții deja un abonament BoardingPass Plus?

⚠️ Acest articol este proprietatea Aviation Geek SRL (www.boardingpass.ro) și este protejat de Legea dreptului de autor și drepturilor conexe (8/1996). În lipsa unui acord scris din partea Aviation Geek SRL, preluarea informațiilor din acest articol se poate face, potrivit reglementarilor în vigoare, doar în limita a maximum 200 de caractere și precizarea sursei cu link activ! Încălcarea acestor prevederi va fi supusă procedurilor pentru intrarea în legalitate și recuperarea daunelor.





Total
0
distribuiri
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articolul anterior

INCIDENT Un zbor TAROM a aterizat la Istanbul din cauza unei alerte cu bombă

Articolul următor

AirConnect închriază un Saab 340 de la NyxAir pentru zborurile regulate

Articole similare
Profilul complet al acestei companii aeriene va fi disponibil în curând.

Abonament BoardingPass Plus

Dacă ești deja abonat la BoardingPass Plus, te rugăm să te conectezi pe site folosind numele de utilizator și parola contului tău.

În cazul în care nu ești abonat dar dorești să o faci, poți să te abonezi acum la BoardingPass Plus rapid și simplu.

De ce să cumperi un abonament BoardingPass Plus? Află aici.

Abonează-te la buletinul informativ Din aviație

Abonează-te gratuit la buletinul nostru informativ și îți trimitem în fiecare dimineață de vineri pe e-mail cele mai noi și importante știri din industria aviatică locală și globală.

Abonament BoardingPass Plus

Dacă ești deja abonat la BoardingPass Plus, te rugăm să te conectezi pe site folosind numele de utilizator și parola contului tău.

În cazul în care nu ești abonat dar dorești să o faci, poți să te abonezi acum la BoardingPass Plus rapid și simplu.

De ce să cumperi un abonament BoardingPass Plus? Află aici.

Abonează-te la buletinul informativ Din aviație

Abonează-te gratuit la buletinul nostru informativ și îți trimitem în fiecare dimineață de vineri pe e-mail cele mai noi și importante știri din industria aviatică locală și globală.

Abonează-te la buletinul informativ Din aviație

Abonează-te gratuit la buletinul nostru informativ și îți trimitem în fiecare dimineață de vineri pe e-mail cele mai noi și importante știri din industria aviatică locală și globală.

Total
0
Share