Compania aeriană Blue Air are datorii de peste 2,73 miliarde de lei față de peste 450 de creditori din țară și nu numai.
Administratorul judiciar provizoriu al Blue Air Aviation SA, entitatea juridică care controla compania aeriană Blue Air, a publicat lista creanțelor invocate de creditorii companiei.
Conform listei, obținută de Supervizor, datoria pe care compania o are față de peste 460 de creditori persoane fizice și juridice se ridică la peste 2,73 miliarde de lei.
Dintre acestea, administratorul judiciar provizoriu a acceptat creanțe în valoarea totală de 2,14 miliarde de lei, iar diferența va fi disputată în perioada ce urmează.
Mai bine de jumătate din această sumă, mai exact 1,78 miliarde de lei, este datorată către cinci creditori, cel mai mare dintre aceștia fiind compania leasing Air Lease Corporation (ALC).
De la această entitate Blue Air închiriaseră majoritatea avioanelor cu care opera zboruri, iar datoria față de mai multe companii deținute de ALC este de 506 milioane de lei.
Blue Air are datorii în valoare de 78,38 milioane de lei și față de Boeing Capital Corporation, o entitate deținută de producătorul american de avioane.
Thunderbolt Leasing, o altă companie de la care Blue Air a închiriat avioane, are facturi emise către compania românească în valoare de 12,4 milioane de lei.
Datorii în valoare de 351 de milioane de lei le are Blue Air față de Ministerul Finanțelor, iar aproape 301 milioane de lei sunt datorate companiei Hello Jets.
Hello Jets a fost fondată în 2021 de Cristian Rada, fost acționar majoritar al Blue Air, detalii aici, iar în 2022 aceasta a fost preluată de RAMS Center, detalii aici.
ANAF are de recuperat de la Blue Air, potrivit documentelor, 424 de milioane de lei, iar valoarea salariilor neachitate angajaților pentru lunile iunie – septembrie 2022 ajunge la aproape 20 de milioane de lei.
Falimentara Bata Sky Imobiliare, fosta proprietară a Blue Air, revendică creante în valoare de 124,2 milioane de lei, iar Uplift Aviation Services are de recuperat de la Blue Air 23,3 milioane de lei.
Datoriile Blue Air față de aeroporturile din România totalizează peste 39 de milioane de lei și se prezintă astfel:
- aeroportul Arad – 20,812.83 lei;
- aeroportul „George Enescu” Bacău – 4,203,589.54 lei;
- aeroportul Iași – 11,964,303.27 lei;
- aeroportul „Traian Vuia” Timișoara – 39,301.00 lei;
- aeroportul „Avram Iancu” Cluj Napoca – 4,429,726.59 lei;
- aeroportul Sibiu – 44,051.92 lei;
- aeroportul „Mihail Kogălniceanu” Constanța – 339,434.33 lei;
- aeroportul „Ștefan cel Mare” Suceava – 7,263.55 lei;
- aeroportul „Henri Coandă” (Otopeni) – 17,785,592.22 lei;
- aeroportul Baia Mare – 164,616.84 lei;
- aeroportul Oradea – 23,895.64 lei.
Față de Organizația Europeană pentru Siguranța Navigației Aeriene (Eurocontrol), compania Blue Air are o datorie de 58 de milioane de lei, iar față de ROMATSA datoria este de 12,8 milioane de lei.
123 dintre cei 461 de creditori sunt persoane fizice, însă față de majoritatea acestora compania are datorii de câteva mii de lei. Totuși, compania are datorii mari față de două nume dintre cele 123; Roberto Reale și Cristian Teodor Rada.
Roberto Reale, un italian care, potrivit LinkedIn, oferă consultanță în digitalizare, are de recuperat de la Blue Air 237 de mii de lei.
Cristian Teodor Rada, personaj care a deținut compania Blue Air și actual acționar minoritar al acesteia, are de recuperat de la Blue Air 45,1 milioane de lei.
Airline Invest SA, o altă entitate prin care Rada deținea acțiuni în cadrul Blue Air, are de recuperat de la compania aeriană 3,4 milioane de lei.
Față de Blue Air Technic, care asigura mentenanța și starea de navigabilitate a avioanelor Blue Air, compania are o datorie de 20,6 milioane de lei.
Pe lângă acestea, Blue Air are datorii fată de multe companii românești și din afara țării, cele mai mari fiind față de aeroporturi și instituții din Europa.
Aeroportul din Torino (Italia), fostă bază operațională a Blue Air, are de recuperat de la compania românească nu mai puțin de 60,23 de milioane de lei, iar aceasta este cea mai mare sumă pe care compania românească o datorează unui aeroport.
Unul dintre cei mai mari creditori români ai Blue Air este Capital Financial Services SA, care are de recuperat de la Blue Air 106,8 milioane de lei.
De asemenea, compania mai are datorii semnificative și față de furnizori care îi ofereau servicii de deservire la a zborurilor și combustibil pentru avioane.
CFM International și MTU, companii care efectuau lucrări complexe de mentenanță pentru motoarele avioanelor sau de la care compania închiria motoare, au de recuperat de la Blue Air 10,4 milioane de lei, respectiv 8,75 milioane de lei.
Suma totală sau aproximativă a datoriilor pe care compania Blue Air le are față de pasageri este necunoscută.
Potrivit Raportului de activitate publicat de administratorul judiciar provizoriu al Blue Air, obținut de Supervizor, compania mai are în prezent „425 de angajați, din care mai mult de 2/3 nu mai au niciun fel de activitate”, iar 418 dintre aceștia ar urma să fie concediați.
În prezent Blue Air este deținută în proporție de 75% de statul român, detalii aici, iar din martie 2023 compania este oficial în insolvență, detalii aici.
Lista creanțelor invocate de creditorii companiei Blue Air este disponibilă aici, iar Raportul de activitate publicat de administratorul judiciar provizoriu este disponibil aici.
Abonează-te la BoardingPass Plus
Deții deja un abonament BoardingPass Plus?
⚠️ Acest articol este proprietatea Aviation Geek SRL (www.boardingpass.ro) și este protejat de Legea dreptului de autor și drepturilor conexe (8/1996). În lipsa unui acord scris din partea Aviation Geek SRL, preluarea informațiilor din acest articol se poate face, potrivit reglementarilor în vigoare, doar în limita a maximum 200 de caractere și precizarea sursei cu link activ! Încălcarea acestor prevederi va fi supusă procedurilor pentru intrarea în legalitate și recuperarea daunelor.