Producătorul american de avioane a anunțat oficial miercuri amânarea cu încă un an a livrării primelor avioane de tip 777X.
Boeing a confirmat oficial în 27 aprilie 2022 că programul 777X are parte de o nouă întârziere.
Potrivit companiei, livrarea primelor avioane de tip 777X către clienții său va avea loc abia în 2025, adică cinci ani mai târziu decât anunțase în 2013.
Această amânare „reflectă o evaluare actualizată a timpului necesar pentru îndeplinirea cerințelor de certificare” a acestui noul model de avion.
Pentru a minimiza inventarul de Boeinguri 777X produse și numărul de avioane de acest tip care ar necesita modificări, rata de producție a avioanelor 777X a fost ajustată și include chiar o suspendare temporară a producției până la finalul anului 2023.
Ca urmare a acestor ajustări, Boeing anunță că va avea de-a face cu costuri anormale de aproximativ 1,5 miliarde de dolari începând cu al doilea trimestru al acestui an până când va relua producția avioanelor de tip 777X.
De asemenea, odată cu suspendarea producției de Boeinguri 777X, producătorul american va asambla până la sfârșitul anului viitor doar versiunea cargo a actualului model de 777.
Acest lucru va reduce rata generală de producție a avioanelor de tip 777 sub rata actuală, care este de două avioane pe lună.
Până în prezent Boeing a asamblat patru avioane de tip 777X cu care operează zboruri de test și certificare.
Alte 15 de Boeinguri 777X au fost asamblate pentru o parte dintre clienții săi: Lufthansa, Qatar Airways, Emirates și Japan Airlines.
Odată cu întreruperea producției modelului 777X, Boeing își poate tria resursele de inginerie și certificare pe alte două probleme cu care se confruntă: 787 Dreamliner și 737 MAX.
În prezent Boeing așteaptă aprobarea Administrației Federale a Aviației (FAA) pentru remedierea defectelor de fabricație ale modelului 787 Dreamliner.
Din cauza acestor probleme, Boeing nu a mai livrat avioane de acest tip în ultimele 18 luni de zile.
În plus, Boeing încearcă să respecte termenul limită de la sfârșitul anului 2022 pentru a certifica și ultima versiune de Boeing 737 MAX – mai exact modelul 737 MAX 10 – pentru a evita nevoia de a actualiza sistemele de alertare a echipajului și reluarea procesului de certificare.
Primul prototip de Boeing 777X asamblat a efectuat primul zbor de test în ianuarie 2020.
Abonează-te la BoardingPass Plus
Deții deja un abonament BoardingPass Plus?
⚠️ Acest articol este proprietatea Aviation Geek SRL (www.boardingpass.ro) și este protejat de Legea dreptului de autor și drepturilor conexe (8/1996). În lipsa unui acord scris din partea Aviation Geek SRL, preluarea informațiilor din acest articol se poate face, potrivit reglementarilor în vigoare, doar în limita a maximum 200 de caractere și precizarea sursei cu link activ! Încălcarea acestor prevederi va fi supusă procedurilor pentru intrarea în legalitate și recuperarea daunelor.