Remus Dogaru, inspector în cadrul Autorităţii Aeronautice Civile Române (AACR) a declarat, la conferinţa „Revoluţia dronelor”, că pentru a zbura în legalitate o dronă în ţara noastră, de orice dimensiuni şi greutate, posesorul trebuie să o identifice, iar înainte de a efectua un zbor cu aceasta trebuie să anunţe centrul de operaţiuni aeriene. Acesta a mai precizat că este ilegal să decolezi şi să aterizezi o dronă într-un spaţiu intravilan dintr-un oraş sau localitate.
Așadar, orice dronă care are o greutate cuprinsă între 15 kg şi 150 de kg trebuie să aibă permis naţional de zbor. Mai mult, orice aparat de zbor de acest fel, chiar şi unul de 50 de grame, trebuie identificat în România. Nu contează faptul dacă dispozitivul este echipat cu cameră.
„Dronele pot fi folosite, însă, fără a cere permisiune de zbor, în spaţii închise, precum săli, camere sau hale. Încălcarea legislaţiei dronelor în ţara noastră constituie infracţiune penală și este pedepsită conform legilor în vigoare. Componentele de drone sunt produse aeronautice. Taxa de identificare a unei drone este de 90 de euro +TVA”, a adăugat Dogaru.
În România s-au vândut anul trecut între 2.500 şi 3.000 de drone, un număr destul de redus. Volumul mic al livrărilor este cauzat de legislaţia restrictivă, potrivit lui Dan Cuţui, directorul executiv al Falcon Electronics, care este importatorul autorizat al dronelor Parrot.
Abonează-te la BoardingPass Plus
Deții deja un abonament BoardingPass Plus?
⚠️ Acest articol este proprietatea Aviation Geek SRL (www.boardingpass.ro) și este protejat de Legea dreptului de autor și drepturilor conexe (8/1996). În lipsa unui acord scris din partea Aviation Geek SRL, preluarea informațiilor din acest articol se poate face, potrivit reglementarilor în vigoare, doar în limita a maximum 200 de caractere și precizarea sursei cu link activ! Încălcarea acestor prevederi va fi supusă procedurilor pentru intrarea în legalitate și recuperarea daunelor.