Actualizare 6 februarie 2019: autoritatea de reglementare a concurenței din Germania a aprobat cererea Zeitfracht de a achiziționa acțiuni în compania Blue Air. Cu toate acestea, momentan nu se cunosc informații despre cât la sută din companie va fi preluată de Zeitfracht. Blue Air încă nu a răspuns solicitărilor pe care i le-am înaintat însă probabil va oferi mai multe informații îndată ce tranzacția este finalizată.
____________________
În urmă cu câteva zile am aflat că acționariatul companiei Blue Air s-a schimbat iar în urma acesteia Teodor Cristian Rada a devenit acționar majoritar prin deținerea a 99.9% din acțiunile companiei. Acesta a deținut înainte doar 33% din companie.
Marius Puiu, actualul director general al companiei, deține acum restul de 0.1% din acțiuni iar directorul comercial, Tudor Constantinescu, și Luciana Păunescu și-au vândut participația.
Cu toate acestea, se pare că modificările din acționariatul celui mai mare operator aerian român nu se opresc aici.
Potrivit informațiilor apărute marți în publicația WELT, grupul german Zeitfracht specializat în transporturi de mărfuri, logistică și mai nou în aviație va achiziționa un pachet de acțiuni în compania Blue Air Aviation SA.
Documentele de achiziție au fost deja depuse la Bundeskartellamt, autoritatea de reglementare a concurenței din Germania, iar acestea au ca subiect „achiziționarea controlului în comun asupra companiei Blue Air Aviation SA”, conform purtătorilor de cuvânt ai autorității citați de WELT. Reprezentanții companiei germane nu au oferit detalii din cauza „procedurilor care sunt în derulare”.
Cooperarea dintre Blue Air și Zeitfracht a început în vara anului 2018 când compania Leisure Cargo, subsidiară deținută în totalitate de grupul Zeitfracht, a încheiat un contract cu Blue Air pentru managementul transportului de marfă în cala avioanelor Blue Air.
În urma acestui contract a fost deschisă în Germania o nouă societate comercială numită WDL Blue Aviation Service GmbH. Noua companie este deținută de WDL Aviation GmbH (92.5% din părțile sociale) și Blue Air Aviation SA (7.5%). În plus, potrivit variantei de UK a siteului Blue Air, cel puțin o parte din încasările generate de vânzarea online de biletelor de avion de pe siteul Blue Air vor ajunge în conturile WDL Blue Aviation GmbH.
WDL Aviation este o companie aeriană care face parte din grupul Zeitfracht din 2017 și, conform datelor disponibile, aceasta deține patru aeronave BAe146 cu care au operat zboruri pentru companii precum British Airways, Easyjet și Air France. Din luna martie a acestui an în flota companiei ar urma să intre și câteva aeronave Embraer.
Din informațiile pe care le-am obținut, în ultimele luni mai mulți angajați Blue Air ar fi fost în Germania pentru a efectua lucrări de mentenanță pentru aeronavele deținute de WDL Aviation.
În acest moment Blue Air deține 27 de aeronave Boeing 737 iar din a doua jumătate a acestui an va recepționa primele Boeinguri 737 MAX. De asemenea, la finalul anului trecut compania împreună cu alți doi investitori au preluat operatorul Air Moldova.
Săptămâna trecută am solicitat mai multe informații reprezentanților Blue Air însă nu am primit clarificări sau comentarii în ceea ce privește această colaborare cu Zeitfracht.
Abonează-te la BoardingPass Plus
Deții deja un abonament BoardingPass Plus?
⚠️ Acest articol este proprietatea Aviation Geek SRL (www.boardingpass.ro) și este protejat de Legea dreptului de autor și drepturilor conexe (8/1996). În lipsa unui acord scris din partea Aviation Geek SRL, preluarea informațiilor din acest articol se poate face, potrivit reglementarilor în vigoare, doar în limita a maximum 200 de caractere și precizarea sursei cu link activ! Încălcarea acestor prevederi va fi supusă procedurilor pentru intrarea în legalitate și recuperarea daunelor.
http://www.airliners.de/zeitfracht-blue-air/48587
“Zeitfracht boss Wolfgang Simon had already expressed his plans for Blue Air at the end of November. It is “not a pure low-cost airline, but superior quality low-cost,” he told the ” Kölner Stadt-Anzeiger ” and announced a refurbishment: “We will reduce the route network and delete unprofitable routes.”
Deja vorbea că un oficial Blue Air. Sunt curios cât de mare e pachetul de acțiuni pe care îl vor cumpăra?
Nu știu cât de benefice sunt toate combinațiile și schimbările din ultima vreme, pentru Blue Air…
Timpul ne va spune, presupun.
am citit și eu despre acel interviu, același mod de exprimare este folosit și în teaserul episodului care va fi difuzat luni la RTL. Cred că la această situație și aceste modificări s-a ajuns din cauza unor probleme de cashflow, faptul că ele vin cu câteva luni înainte de livrarea primului MAX cam confirmă acest lucru. Rămâne totuși de văzut cât la sută din companie vor achiziționa, nu ar trebui să mai dureze mult până aflăm.
Amuzant e că unii se grăbesc să aplaude mișcarea și uită de grămada de incertitudini care vine după ea.
Auzeam pe cineva zicând că Blue Air va deveni acum un soi de Norwegian sau Air Europa din Est. E un șcenariu de dorit, însă dacă ne uităm la localizarea geografică a României, la mărimea și forța financiară a pieței în comparație cu Spania/Scandinavia, e evident că nu o să vedem nici dublarea sau triplarea comenzii actuale de 737 Max, nici intrearea a 10-20 787 în flotă, nici zboruri lung curier. Lucru întărit de profilul și declarațiile Zeitfracht.
Așa este, însă rămâne de văzut cum vor evolua lucrurile. un lucru e cert însă, Blue Air ne amintește de fiecare dată când are posibilitatea că nu este un operator lowcost ci „smart flying”…