Viitoarea companie aeriană Air Oradea trebuia să opereze zboruri în primăvara anului 2022, însă debutul operațiunilor este întârziat.
Air Oradea a fost inființată de Consiliul Județean Bihor și municipiul Oradea în toamna anului 2021 pentru a lega pe cale aeriană Oradea de București și „unul sau două aeroporturi internaționale din vestul Europei”.
Oficialii bihoreni declarau în august 2021 că noua companie aeriană va opera primele zboruri în primăvara acestui an, însă acest lucru nu s-a mai întâmplat.
Întârzierea operațiunilor aeriene este cauzată de mai multe aspecte, confirmă președintele Consiliului Județean Bihor pentru Bihoreanul.
Pe de o parte, din cauza conjuncturii de pe piața aeronautică, pe de alta pentru că suntem în discuții pentru definitivarea unui caiet de sarcini care să stea la baza contractului pe care Air Oradea îl va încheia cu compania care va presta serviciul de transport aerian.
Ilie Bolojan, președinte al Consiliului Județean Bihor
„Toamna acestui an” este noul termen la care operațiunile Air Oradea ar urma să debuteze, declară Gheorghe Răcaru, unul dintre oficialii Air Oradea.
Potrivit Bihoreanul, Air Oradea a renunțat la ideea de a achiziționa avioane proprii și urmează să organizeze o licitație pentru contractarea unei companii aeriene partenere.
Câștigătoarea licitației va opera zboruri cu avioane și echipaje proprii pentru Air Oradea, însă detaliile colaborării vor fi anunțate abia după ce autoritățile bihorene finalizează caietul de sarcini pentru licitație.
Licitația va stabili compania care va presta cursele în numele şi sub însemnele Air Oradea.
Mihai Jurca, administrator neexecutiv la Air Oradea pentru Bihoreanul
Mihai Jurcă mai afirmă că zborurile Air Oradea vor fi efectuate cu avioane care au capacitate de transport de 72 de locuri, așadar probabil este vorba de avioane de tip ATR 72.
Autoritățile locale și oficialii companiei Air Oradea declară cu tărie în continuare că există potențial pentru zborurile pe care Air Oradea ar urma să le opereze.
Există potențial de pasageri, fără discuție. Compania nu a fost înființată de dragul de a fi înființată.
Gheorghe Răcaru, membru al Consiliului de Administrație Air Oradea pentru Bihoreanul
Acționariatul Air Oradea SA se împarte între Municipiul Oradea (60%) și Consiliul Județean Bihor (40%). Contribuția Municipiului Oradea la capitalul social al Air Oradea SA este de nouă milioane de lei, iar cea a CJ Bihor este de șase milioane de lei.
Din Consiliul de Administrație provizoriu al Air Oradea SA fac parte Eduard Florea, Mihai Jurca, Gheorghe Răcaru.
Eduard Florea ocupă în prezent funcția de administrator public și director economic în Primăria Oradea, iar Mihai Jurca este managerul orașului Oradea.
Gheorghe Răcaru, singurul oficial al Air Oradea cu experiență în aviație, a fost director general la companiile Blue Air și TAROM.
Abonează-te la BoardingPass Plus
Deții deja un abonament BoardingPass Plus?
⚠️ Acest articol este proprietatea Aviation Geek SRL (www.boardingpass.ro) și este protejat de Legea dreptului de autor și drepturilor conexe (8/1996). În lipsa unui acord scris din partea Aviation Geek SRL, preluarea informațiilor din acest articol se poate face, potrivit reglementarilor în vigoare, doar în limita a maximum 200 de caractere și precizarea sursei cu link activ! Încălcarea acestor prevederi va fi supusă procedurilor pentru intrarea în legalitate și recuperarea daunelor.