În urmă cu mai bine de două săptămâni am fost invitat de Samsung România să iau parte la târgul anual de tehnologie IFA Berlin. Deplasarea de la București către Berlin a avut loc în data de 31 August cu zborul AirBerlin AB8271.
La decolare am avut parte de o întârziere de aproximativ 20 de minute, aeronava a aterizat din Germania cu o mică întârziere. Zborul AB8271 din 31 august a fost rezervat în totalitate.
Capitala României este legată pe calea aerului cu Berlin prin 14 zboruri săptămânale directe operate de AirBerlin și alte 14 operate de compania low-cost Ryanair.
Cumpărarea biletelor:
După cum recomand mereu prietenilor, vă sugerez și vouă să vă planificați și să verificați zborurile pe Google.com/flights iar pe urmă să achiziționați biletele de pe siteul operatorului. Datorită faptului că acesta este un zbor intracontinental nu vă recomand să achiziționați bilete prin siteuri cum ar fi cheapoair.com și momondo.com sau skyscanner.com deoarece nu veți găsi un preț mai mic decât cel de pe Google Flights.
Check-in:
Ghișeele la care se face check-in-ul și baggage drop-off pentru zborurile AirBerlin se află în aripa nouă a terminalului, mă rog, nu mai e nouă pentru că este deschisă de ceva vreme. Când am plecat la Berlin, check-in-ul s-a făcut la ghișeele 69 și 70, însă vă recomand să îl faceți online dacă nu aveți bagaj de cală, iar la aeroport să vă îndreptați direct către security check. Dacă decideți să faceți check-in-ul online și nu aveți bagaj de cală nu este obligatoriu să mai treceți pe la ghișeul de check-in din aeroport.
Atenție, check-in-ul online se poate face doar cu 42 de ore înainte de decolare a aeronavei.
Îmbarcarea:
După procesele de check-in, security check și control pașapoarte m-am îndreptat către poarta 34, aceasta se află la capătul terminalului, la parter. Porțile din această zonă a aeroportului sunt dedicate îmbarcărilor la care sunt folosite autobuze pentru transferul către aeronavă.
Odată trecuți de verificarea cărții de îmbarcare, veți urca în autobuzul care vă va conduce către avion.
Aeronava:
AirBerlin operează zborurile către capitala Germaniei folosind în principal aeronave Airbus A320. Cea cu care am zburat eu a fost așadar un Airbus A320 înmatriculat D-ABNN. Primul zbor al acestui avion a fost în 9 octombrie 2002, însă înainte de a ajunge în flota AirBerlin, în luna februarie a anului 2015, această aeronavă a aparținut companiei Thomas Cook Airlines Scandinavia. Vechimea ei este de aproape 14 ani, însă este bine întreținută și vârsta de 14 ani nu este vizibilă.
Scaunul:
Datorită faptului că am făcut check-in-ul online, am avut posibilitatea de a-mi alege scaunul, însă din păcate am avut posibilitatea de a alege gratuit doar scaunele aflate în a doua jumătate a aeronavei, cele din prima jumătate fiind disponibile doar în schimbul a 10 EUR/segment.
Deoarece nu am dorit să achit această taxă suplimentară, am decis să aleg un scaun din a doua jumătate a aeronavei, neapărat cât mai în față și situat la fereastră. Am fost norocos și scaunul 15A a fost disponibil.
Scaunele din această aeronavă sunt slim, însă comode și oferă suficient spațiu la picioare, personal, nu m-am simțit înghesuit nicio clipă.
Ce scaun să alegi?
Aeronava, Airbus A320, are două ieșiri de urgență și în dreptul aripilor, așadar rândurile de scaune care se află situate la ieșirile de urgență oferă spațiu suplimentar la picioare (numite XL), însă pentru a rezerva un scaun pe aceste rânduri va fi nevoie să plătiți suplimentar o sumă de 20 EUR.
Din punctul meu de vedere această achiziție nu este necesară, spațiul de la picioare este suficient de mare, însă poate la check-in aveți norocul să fiți alocat pe unul din scaunele de pe rândurile cu ieșirea de urgență.
Zborul:
Distanța prin aer dintre București și Berlin este de aproximativ 1300km, iar durata zborului este de aproximativ două ore, mai mult sau mai puțin. AirBerlin, dar și operatorul low-cost Ryanair, oferă două zboruri pe zi către capitala Germaniei. În ciuda faptului că am decolat de la Otopeni cu aproximativ 20 de minute întârziere, am aterizat pe aeroportul Tegel din Berlin cu doar două minute întârziere față de ora stabilită.
Zburând în Economy pe această rută nu este o alegere deloc rea, scaunele Airbusului sunt confortabile, după cum am afirmat și mai sus. Nu am avut parte de turbulențe, zborul a fost unul lin și liniștit, chiar dacă toate scaunele au fost ocupate.
Programul de zbor al AirBerlin pe ruta București – Berlin – București este următorul:
AB8273: București (OTP) 06:30 – 07:35 Berlin (TXL)
AB8270: Berlin (TXL) 10:20 – 13:30 București (OTP)
AB8271: București (OTP) 14:15 – 15:20 Berlin (TXL)
AB8272: Berlin (TXL) 21:35 – 00:45 (+1) București (OTP)
Mâncarea:
La acest capitol excelează din păcate tot mai puțini operatori europeni. AirBerlin, la fel ca și Austrian Airlines și LOT (dintre cei testați de mine), oferă pasagerilor doar apă, suc, cafea sau ceai și snacks-uri, ceva dulce (un baton de ciocolată) sau sărat, ceva de ronțăit. În cazul în care doriți să achiziționați o masă caldă sau sandviș, o puteți face la bord însă din păcate acest serviciu nu a fost disponibil când am zburat eu, vouă vă urez succes.
Austrian Airlines oferă același meniu, iar LOT Polish Airlines oferă chiar mai puțin de atât, o napolitană și apă, citiți recenzia completă unui zbor efectuat cu LOT aici. La polul opus se află TAROM, care este una dintre foarte puținele companii aeriene din Europa care încă oferă masă caldă pe zborurile internaționale, iar pe cele domestice oferă sandvișuri. Recenzia detaliată a unui zbor TAROM pe ruta București – Paris regăsiți aici. Am adăugat aceste comentarii de dragul unei comparații.
In-Flight Entertainment:
După cum probabil ați ghicit deja, sistemul de In-Flight Entertainment lipșete, este vorba desigur de un zbor de numai două ore. În schimb, după cum am văzut la toți operatorii de zboruri scurt și mediu-curier din Europa, și nu numai, avem la dispoziție câteva reviste care sunt actualizate lunar. Acestea includ știri, interviuri, oferte și detalii despre flota și destinațiile operatorului.
Aterizarea:
Vremea a fost bună. dacă alegeți să stați pe un scaun xxA (partea stângă a aeronavei), atunci la aterizare veți avea parte de o priveliste frumoasă. Ca să înțelegeți despre ce vorbesc, vă rog să aruncați o privire asupra fotografiilor de mai jos 🙂
Contactul aeronavei cu pista aeroportului a fost foarte lin, piloții au reușit să facă o aterizare perfectă. Mulțumim!
După aterizare, aeronava a fost parcată, iar un autobuz ne-a transferat către terminalul C. Acest terminal este dedicat sosirilor și plecărilor Non-Schengen.
Prețul și verdictul:
După cum am precizat și la începului articolului, ruta București – Berlin este operată doar de AirBerlin și Ryanair. Ambele companii aeriene oferă două zboruri zilnice pe această rută. Prețurile operatorului german sunt cu aproximativ 45% mai mari decât cele practicate de Ryanair.
Probabil vă întrebați dacă merită să zburați cu AirBerlin în defavoarea operatorului low-cost… ei bine, din punctul meu de vedere, în această situație aș alege doar în funcție de cele mai convenabile ore de zbor.
Costul unui bilet dus-întors pentru un zbor operat de AirBerlin nu sunt mari, aproximativ 400 RON dacă este luat în avans, așadar nu este un preț ridicat, ci chiar foarte accesibil. În această situație mi-e greu să spun dacă recomand sau nu operatorul german, însă probabil în viitor când voi călători pe această rută voi ține cont doar de orele de zbor.
Sunt curios ce ați alege voi în această situație?
În cazul în care aveți întrebări, sugestii și alte comentarii în legătură cu AirBerlin sau această recenzie, vă rugăm să folosiți rubrica dedicată comentariilor.
NOTĂ: Acest material nu este unul sponsorizat, iar fotografiile și părerile prezentate ne aparțin. Preluarea parțială sau integrală a textului și a imaginilor prezentate în acest articol poate fi făcută doar cu acordul în scris al BoardingPass.ro și precizarea sursei!
Abonează-te la BoardingPass Plus
Deții deja un abonament BoardingPass Plus?
⚠️ Acest articol este proprietatea Aviation Geek SRL (www.boardingpass.ro) și este protejat de Legea dreptului de autor și drepturilor conexe (8/1996). În lipsa unui acord scris din partea Aviation Geek SRL, preluarea informațiilor din acest articol se poate face, potrivit reglementarilor în vigoare, doar în limita a maximum 200 de caractere și precizarea sursei cu link activ! Încălcarea acestor prevederi va fi supusă procedurilor pentru intrarea în legalitate și recuperarea daunelor.
Plec la Berlin in dec. 2106 cu Ryanair, pret biletului dus/intors, 20 euro !!!! (doar cu bagaj de mana, 8 kg) aterizarea se face la aeroportul Schönefeld, ore excelente de zbor.