Al treilea Boeing 747 pe care Romcargo Airlines urmează să-l recepționeze va fi înmatriculat tot în țara noastră.
Compania românească Romcargo Airlines, specializată pe transportul aerian de marfă, urmează să-și mărească flota cu încă un Boeing 747 în versiune cargo.
Al treilea avion de acest tip care va intra în flota companiei va fi înmatriculat în România ca YR-FSC, conform Autorității Aeronautice Civile Române, și ar urma să fie livrat în curând.
Boeingul 747-400BCF pe care Romcargo Airlines îl va recepționa are număr de serie (MSN) 24459 și este în prezent în Jakarta (Indonezia) pentru mentenanță.
Avionul este deținut de Sky One FZE, iar anterior a fost operat de companiile Aerotranscargo și Terra Avia din Republica Moldova și Thai Airways (Thailanda).
Acesta a fost asamblat la începutul anului 1990 în versiune de pasageri, însă a fost convertit în versiune dedicată transportului de marfă în 2011.
Propulsia acestui Boeing 747-400BCF este asigurată de patru motoare CF6-80 produse de americanii de la General Electric.
Romcargo Airlines a devenit în noiembrie 2021 prima companie aeriană înregistrată în România care operează avioane de tip Boeing 747, detalii aici.
Compania românească operează în prezent două avioane de acest tip, înmatriculate YR-FSA și YR-FSB, însă doar unul dintre ele este activ.
Boeingul 747-400BDSF înmatriculat YR-FSB este parcat de câteva luni pe aeroportul din Leipzig (Germania), iar cu celălalt avion Romcargo zboară aproape zilnic între Liege (Belgia) și Hong Kong.
La începutul anului 2022 Romcargo Airlines a solicitat și primit autorizațiile necesare pentru a opera zboruri cargo spre și dinspre SUA, însă până acum nu a efectuat nici un zbor peste Oceanul Atlantic, detalii aici.
Abonează-te la BoardingPass Plus
Deții deja un abonament BoardingPass Plus?
⚠️ Acest articol este proprietatea Aviation Geek SRL (www.boardingpass.ro) și este protejat de Legea dreptului de autor și drepturilor conexe (8/1996). În lipsa unui acord scris din partea Aviation Geek SRL, preluarea informațiilor din acest articol se poate face, potrivit reglementarilor în vigoare, doar în limita a maximum 200 de caractere și precizarea sursei cu link activ! Încălcarea acestor prevederi va fi supusă procedurilor pentru intrarea în legalitate și recuperarea daunelor.