Operatorul low-cost Ryanair a publicat luni dimineață rezultatele financiare pentru anul 2018, an financiar care s-a încheiat la finalul lunii martie 2019, iar rezultatele nu sunt atât de bune precum oficialii companiei s-au așteptat.
Potrivit Reuters, Ryanair a raportat pentru anul financiar recent închis un profit de 1.02 miliarde de euro, profit mai mic cu 0.43 miliarde de euro față cel anunțat pentru anul 2017, la un venit de 7.56 miliarde iar analiștii se așteaptă ca acțiunile companiei să scadă cu 3-5%.
Cauzele pentru profitul scăzut sunt „războaiele pentru prețuri mici”, supracapacitate de transport în piață dar și greve. Factorul mediu de încărcare pe zborurile Ryanair a urcat de la 95% la 96% în 2018.
Profitul estimat pentru anul acesta, care pentru prima dată va include și datele financiare ale subsidiarei Laudamotion care este pe pierdere, va fi între 750 de milioane și 950 de milioane de euro.
„Sincer, ne aflăm într-o perioadă în care există războaie pentru prețuri atrăgătoare… profiturile vor suferi timp de un an sau doi și cred că acționarii ar trebui să se aștepte la asta”, a declarat MIchael O’Leary, CEO al grupului Ryanair.
„Cu toate acestea, este clar că în următorii patru sau cinci ani vom vedea apariția a patru sau cinci mari grupuri europene de companii aeriene… cu mult mai multă disciplină pe capacitatea de transport… și va fi o presiune ascendentă asupra prețurilor”, a mai adăugat acesta.
Ryanair a declarat că se așteaptă ca prețurile biletelor de avion din această vară să fie mai mici decât anul trecut, deși acest lucru s-ar putea îmbunătăți la iarnă. Potrivit oficialilor companiei, în acest sezon de vară prețurile biletelor vor fi în medie cu 2% mai mici decât anul trecut însă în sezonul de iarnă vor crește cu aproximativ un procent.
Compania irlandeză a făcut precizări importante și în privința Boeingurilor 737 MAX care trebuiau să intre în flota Ryanair. În perioada aprilie – iunie operatorul lowcost trebuia să recepționeze cinci avioane de tip MAX însă din cauza reținerii la sol la nivel global a acestui model, Boeing nu a putut livra avioanele.
Oficialii companiei au anunțat că vor avea o discuție cu Boeing cu privire la o „compensație modestă” și se așteaptă ca Ryanair să opereze primele zboruri cu avioane de tip MAX abia în luna noiembrie. Operatorul irlandez a comandat 135 de avioane 737 MAX (+75 de opțiuni) și deține peste 450 de avioane de tip Boeing 737-800NG.
Din cauza acestei întârzieri, Ryanair a fost nevoită să reducă, capacitatea de transport în acest an cu peste 1 milion de locuri însă cu toate acestea operatorul anunță că va transporta aproximativ 153 de milioane de pasageri, față de 139 de milioane cât a transportat în 2018.
Abonează-te la BoardingPass Plus
Deții deja un abonament BoardingPass Plus?
⚠️ Acest articol este proprietatea Aviation Geek SRL (www.boardingpass.ro) și este protejat de Legea dreptului de autor și drepturilor conexe (8/1996). În lipsa unui acord scris din partea Aviation Geek SRL, preluarea informațiilor din acest articol se poate face, potrivit reglementarilor în vigoare, doar în limita a maximum 200 de caractere și precizarea sursei cu link activ! Încălcarea acestor prevederi va fi supusă procedurilor pentru intrarea în legalitate și recuperarea daunelor.