TAROM a acceptat oferta de vânzare a sloturilor de la aeroportul Heathrow din Londra (Marea Britanie) pentru suma de 22 de milioane de lire sterline și va închide ruta București – Londra.
Actualizare, 5 februarie 2024, ora 17:30
Într-un comunicat transmis luni după-amiază, TAROM afirmă că „operează în 2024 zborurile spre Londra, cu aceeași frecvență zilnică și același program ca în anul anterior (2023)”.
De asemenea, compania aeriană de stat afirmă că informațiile din Monitorul Oficial care au apărut în spațiul public reprezintă „o informație care nu mai este de actualitate și nici nu își produce efectele”.
„Deși în Planul de restructurare al companiei sunt aprobate mai multe măsuri care conduc la viabilitatea companiei, inclusiv acelea care prevăd retragerea optimă din operarea unor sloturi, aceste măsuri sunt puse în practică doar în contextul în care servesc intereselor companiei și obiectivului de profitabilizare a activităților”, mai transmite TAROM.
„Din vara anului 2023 și până în prezent, în urma ofertelor primite și a negocierilor purtate, compania nu a găsit o soluție optimă care să conducă la renunțarea la sloturile LHR (de pe aeroportul Heathrow) și operează destinația Londra, cu aceeași frecvență și același program” conchide TAROM.
Compania aeriană de stat a primit în urmă cu câteva luni o ofertă pentru vânzarea sloturilor de aterizare și decolare pe care le deține la cel mai aglomerat aeroport din Europa contra sumei de 22 de milioane de lire sterline.
Despre această ofertă, primită de la Virgin Atlantic, am scris în exclusivitate aici, însă la vremea respectivă era neclar dacă tranzacția dintre TAROM și compania aeriană britanică a fost sau nu parafată, iar compania de stat refuzase să comenteze pe marginea subiectului.
Câteva săptămâni mai târziu a fost publicată în Monitorul Oficial confirmarea că cele două companii aeriene au parafat acordul de vânzare-cumpărare în urma unei decizii pozitive a acționarilor TAROM.
Valoarea tranzacției, așa cum am anunțat anterior, se ridică la 22 de milioane de lire sterline, iar în urma încheierii acesteia TAROM va renunța la zborurile dintre București și Londra Heathrow de la finele lunii martie 2024.
Vânzarea sloturilor este justificată prin faptul că planul de restructurare al companiei aeriene de stat este „prevăzută închiderea rutei București – Londra”, așa cum reiese dintr-un document oficial consultat de BoardingPass.
TAROM operează în prezent șapte zboruri dus-întors pe săptămână, unul în fiecare zi, din București spre aeroportul Heathrow din Londra (Marea Britanie), predominant cu avioane de tip Airbus A318.
Cu mai bine de zece ani în urmă, în 2012, TAROM a primit de la Air France 30 de sloturi de aterizare și decolare, iar în perioada 2013-2014 compania românească a înapoiat Air France 22 de sloturi.
Momentan, conform datelor din sistemul de rezervări, compania românească vinde în continuare bilete pentru zborurile dintre cele două capitale, inclusiv după data de 30 martie 2024.
De asemenea, este neclar dacă TAROM va continua să opereze zboruri spre Londra, dar pe un alt aeroport (City, Gatwick, Stansted, Luton sau Southend), sau se retrage complet de pe această rută.
Potrivit informațiilor BoardingPass, compania nu a solicitat sloturi pe alte aeroporturi din Londra, însă ar putea închiria sloturi de la alte companii aeriene, iar aceste tranzacții nu sunt, de obicei, publice.
În ultimul an și jumătate, compania aeriană de stat a anulat mai multe rute operate regulat din București, precum cele spre Viena (Austria), Barcelona (Spania) și Munchen (Germania).
» 🏢 Detalii complete despre compania aeriană TAROMnou
Abonează-te la BoardingPass Plus
Deții deja un abonament BoardingPass Plus?
⚠️ Acest articol este proprietatea Aviation Geek SRL (www.boardingpass.ro) și este protejat de Legea dreptului de autor și drepturilor conexe (8/1996). În lipsa unui acord scris din partea Aviation Geek SRL, preluarea informațiilor din acest articol se poate face, potrivit reglementarilor în vigoare, doar în limita a maximum 200 de caractere și precizarea sursei cu link activ! Încălcarea acestor prevederi va fi supusă procedurilor pentru intrarea în legalitate și recuperarea daunelor.