TAROM trimite în șomaj tehnic peste 1.100 de angajați

Foto: Simona Păun

Compania națională TAROM va trimite în șomaj tehnic 1.112 angajați începând cu data de 27 aprilie 2020 pentru o perioadă de 90 de zile.

Angajații afectați de această decuzie urmează să beneficieze de o idemnizație care acoperă 75% din salariul de bază aferent postului ocupat, dar nu mai mult de 4.071,75 lei (salariul mediu net pe economie), potrivit News.ro.

Advertisements

Activitatea companiei va fi menținută de aproximativ 35% din totalul personalul companiei, potrivit unei informări semnată de directorul general al TAROM, George Barbu.

Compania TAROM are peste 1.900 de angajați, iar câștigul mediu lunar pe salariat a fost în cursul anului 2019 în jur de 7.835 de lei.

Măsura de trimitere în șomaj tehnic este una temporară, și nu presupune încetarea definitivă a contractului de muncă.

Pe toată durata în care salariații se vor afla în șomaj tehnic, ei nu vor presta activitate și nu vor beneficia de salariu, ca urmare a faptului că vor avea contractul individual de muncă suspendat, dar vor beneficia de o indemnizație de șomaj tehnic a cărei valoare va reprezenta 75% din salariul de bază aferent postului ocupat. Se vor lua măsurile necesare pentru ca salariații aflați în șomaj tehnic să beneficieze de subvenționarea indemnizației de șomaj tehnic din bugetul asigurărilor de șomaj, în condițiile OUG nr. 32/2020, diferența urmând a fi plătită din bugetul angajatorului”, precizează conducerea companiei TAROM.

În perioada următoare se vor menține în activitate acei salariați care ocupă pozițiile critice pentru buna funcționare a companiei și a activităților de bază însă în șomaj tehnic vor intra prin rotație aproape toți angajații TAROM.

În momentul de față, TAROM operează doar zboruri charter, atât pentru repatrierea cetățenilor români din diferite țări afectate de pandemie, sau zboruri pentru transportul materialelor și a echipamentelor medicale necesare în lupta împotriva COVID-19.

TAROM a suspendat zborurile interne de la finalul lunii martie, și treptat, în urma ordonanțelor militare, și zborurile externe.

Spre deosebire de TAROM, aproape toți angajații companiei Blue Air sunt în somaj tehnic de la data de 1 aprilie.

Advertisements
Total
19
distribuiri
un comentariu
 1. O mică precizare. Nu sunt contabil, dar “4.071,75 lei (salariul mediu net pe economie)” nu cred că este corectă. 4.071,75 ron reprezintă indemnizația brută pe care o suportă statul, ceea ce pentru angajat se traduce într-o îndemnizație netă de 2381 ron. Astfel, corect ar fi fost:

  “Angajații afectați de această decuzie urmează să beneficieze de o idemnizație care acoperă 75% din salariul de bază aferent postului ocupat, dar nu mai mult de 4.071,75 lei (salariul mediu brut pe economie)” sau

  “Angajații afectați de această decuzie urmează să beneficieze de o idemnizație care acoperă 75% din salariul de bază aferent postului ocupat, dar nu mai mult de 2381 lei (salariul mediu net pe economie)”

  Sursă:

  https://www.zf.ro/profesii/ce-este-somajul-tehnic-si-cu-cat-vor-fi-platiti-angajatii-in-aceasta-perioada-19046982

  “Indemnizaţia care se plateşte din bugetul asigurărilor pentru şomajul tehnic este egală cu 75% din salariul de baza corespunzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020 (Legea nr. 6/2020). Câştigul salarial mediu brut este de 5.429 lei, astfel angajaţii vor primi 4.000 de lei brut, adică 2.400 de lei net.”

  HTH

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole similare
Total
19
Share