ANALIZĂ Topul rutelor interne în anul 2022

Foto: Ana Ochiroși

Aproape un milion de pasageri au zburat în anul 2022 pe zboruri comerciale regulate operate pe rutele interne din România.

În perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2022 au zburat spre și dinspre aeroporturile din România un total de 20.971.809 de pasageri.

990.763 dintre aceștia au călătorit pe zboruri neregulate (charter), iar alți 974.658 de pasageri au călătorit pe rutele interne regulate din țara noastră.

Numărul de pasageri înregistrat pe rutele interne în 2022 este cu 30% mai mic decât în 2019, însă este peste nivelurile înregistrate în 2020 și 2021.

Pe rutele interne, în anul 2019 au călătorit 1.318.554 de pasageri, în 2020 au fost înregistrați 432.388 de pasageri, iar în 2021 pe rutele interne au călătorit 670.629 de pasageri.

Companiile aeriene TAROM, Blue Air, HiSky și Ryanair au operat intern, în perioada amintită, 12.977 de zboruri comerciale regulate pe opt rute unice.

Șapte dintre cele opt rute interne pe care au fost operate zboruri regulate în anul 2022 au avut legătură cu aeroportul „Henri Coandă” (Otopeni) din București, potrivit datelor de la Institutul Național de Statistică analizate de BoardingPass.

A opta rută, Cluj Napoca – Constanța – Cluj Napoca, a fost operată exclusiv de Blue Air în perioada sezonului estival până în 6 septembrie, dată la care compania low-cost și-a suspendat activitatea.

Ruta București – Cluj Napoca – București este cea mai aglomerată rută internă, atât după numărul de pasageri, cât și după numărul de zboruri operate. Între cele două orașe au zburat în perioada amintită TAROM, HiSky și Blue Air.

Aceasta este urmată de ruta București – Timișoara – București, operată de TAROM, HiSky și Ryanair, iar pe locul trei se află ruta București – Iași – București, operată de TAROM și Blue Air.

Sursă: Institutul Național de Statistică
Rută aerianăNr. zboruriNr. pasageriMedie pasageri/zbor
București – Cluj Napoca – București3.657306.73984
București – Timișoara – București3.040290.58996
București – Iași – București2.893185.03364
București – Oradea – București1.36079.93659
București – Suceava – București1.00958.44558
București – Baia Mare – București50828.58356
București – Satu Mare – București46022.05648
Cluj Napoca – Constanța – Cluj Napoca506.824136
Total12.977974.65875

Chiar dacă în anul 2022 aeroportul din Iași a înregistrat mai mulți pasageri decât aeroportul „Traian Vuia” din Timișoara, în ceea ce privește traficul intern, între București și Iași au zburat doar companiile aeriene TAROM și Blue Air.

După 6 septembrie 2022, data la care Blue Air a suspendat operațiunile, pe această rută a continuat, și continuă, să zboare doar compania TAROM, iar majoritatea zborurilor sunt operate cu avioane de tip ATR 72.

Astfel, diferența dintre cele două aeroporturi este de 105.556 pasageri și 149 de zboruri în favoarea aeroportului Timișoarean, însă în primele nouă luni ale anului pe ruta București – Iași au fost operate mai multe zboruri decât pe ruta București – Timișoara, detalii aici.

Dacă ne uităm la numărul mediu de pasageri pe zbor, topul rutelor interne se schimbă ușor, iar pe locul întâi este ruta Cluj Napoca – Constanța – Cluj Napoca care a înregistrat o medie de 136 de pasageri pe zbor.

Aceasta este urmată de ruta București – Timișoara – București cu o medie de 96 de pasageri pe zbor și de București – Cluj Napoca – București care a avut anul trecut o medie de 84 de pasageri pe zbor.

Sursă: Institutul Național de Statistică
Rută aerianăMedie pasageri/zbor
Cluj Napoca – Constanța – Cluj Napoca136
București – Timișoara – București96
București – Cluj Napoca – București84
București – Iași – București64
București – Oradea – București59
București – Suceava – București58
București – Baia Mare – București56
București – Satu Mare – București48
Total75

Patru dintre cele opt rute unice au fost în anul 2022 operate exclusiv de compania TAROM: București – Baia Mare – București, București – Oradea – București, București – Suceava – București și București – Satu Mare – București.

În anul 2023, numărul rutelor interne crește de la opt la 13, deoarece AirConnect zboară regulat din martie 2023 între București și aeroporturile din Sibiu și Târgu Mureș.

De asemenea, în sezonul estival al acestui an AirConnect va zbura regulat și din Constanța spre aeroporturile din Oradea, Suceava și Timișoara.

Abonează-te la BoardingPass Plus
Abonamentul BoardingPass Plus îți oferă acum acces la versiunea fără reclame a site-ului nostru și acces la articolele care conțin informații obținute în exclusivitate de BoardingPass.

Deții deja un abonament BoardingPass Plus?

⚠️ Acest articol este proprietatea Aviation Geek SRL (www.boardingpass.ro) și este protejat de Legea dreptului de autor și drepturilor conexe (8/1996). În lipsa unui acord scris din partea Aviation Geek SRL, preluarea informațiilor din acest articol se poate face, potrivit reglementarilor în vigoare, doar în limita a maximum 200 de caractere și precizarea sursei cu link activ! Încălcarea acestor prevederi va fi supusă procedurilor pentru intrarea în legalitate și recuperarea daunelor.

Total
0
distribuiri
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articolul anterior

HiSky a sărbătorit pasagerul cu numărul 1 milion

Articolul următor

Certificatul de Operator Aerian al Air Moldova riscă să fie suspendat

Articole similare

Abonează-te la BoardingPass Plus pentru:

  • ai acces la articolele și analizele publicate în exclusivitate pe site;
  • poți accesa un număr nelimitat de articole publicate pe site;
  • ai acces la profilurile complete ale companiilor aeriene din România;
  • ai acces la versiunea fără reclame a site-ului nostru;
  • vei fi printre primii care află cele mai importante știri din industrie.
Abonează-te acum nou
Profilul complet al acestei companii aeriene va fi disponibil în curând.

Abonament BoardingPass Plus

Dacă ești deja abonat la BoardingPass Plus, te rugăm să te conectezi pe site folosind numele de utilizator și parola contului tău.

În cazul în care nu ești abonat dar dorești să o faci, poți să te abonezi acum la BoardingPass Plus rapid și simplu.

De ce să cumperi un abonament BoardingPass Plus? Află aici.

Abonează-te la buletinul informativ Din aviație

Abonează-te gratuit la buletinul nostru informativ și îți trimitem în fiecare dimineață de vineri pe e-mail cele mai noi și importante știri din industria aviatică locală și globală.

Abonament BoardingPass Plus

Dacă ești deja abonat la BoardingPass Plus, te rugăm să te conectezi pe site folosind numele de utilizator și parola contului tău.

În cazul în care nu ești abonat dar dorești să o faci, poți să te abonezi acum la BoardingPass Plus rapid și simplu.

De ce să cumperi un abonament BoardingPass Plus? Află aici.

Abonează-te la buletinul informativ Din aviație

Abonează-te gratuit la buletinul nostru informativ și îți trimitem în fiecare dimineață de vineri pe e-mail cele mai noi și importante știri din industria aviatică locală și globală.

Total
0
Share