Analiză Topul rutelor interne în primele nouă luni ale anului 2022

Foto: BoardingPass

Peste 737 de mii de pasageri au zburat în primele nouă luni ale anului 2022 pe zboruri comerciale regulate operate pe rutele interne din România.

În perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2022 au zburat spre și dinspre aeroporturile din România un total de 15.738.748 de pasageri.

914.853 dintre aceștia au călătorit pe zboruri neregulate (charter), iar alți 737.642 de pasageri au călătorit pe rutele interne regulate din țara noastră.

Companiile aeriene TAROM, Blue Air, HiSky și Ryanair au operat intern, în perioada amintită, 9.639 de zboruri comerciale regulate pe opt rute unice.

Șapte dintre cele opt rute interne pe care au fost operate zboruri regulate în primele nouă luni ale anului 2022 au avut legătură cu aeroportul Henri Coandă din București, potrivit datelor de la Institutul Național de Statistică analizate de BoardingPass,

A opta rută, Cluj Napoca – Constanța – Cluj Napoca, a fost operată exclusiv de Blue Air în perioada sezonului estival până în 6 septembrie, dată la care compania low-cost și-a suspendat activitatea.

Ruta București – Cluj Napoca – București este cea mai aglomerată rută internă, atât după numărul de pasageri, cât și după numărul de zboruri operate. Între cele două orașe au zburat în perioada amintită TAROM, HiSky și Blue Air.

Aceasta este urmată de ruta București – Timișoara – București, operată de TAROM, HiSky și Ryanair, iar pe locul trei se află ruta București – Iași – București, operată de TAROM și Blue Air.

Sursă: Institutul Național de Statistică
Rută aerianăNr. zboruriNr. pasageriMedie pasageri/zbor
București – Cluj Napoca – București2.740231.13884
București – Timișoara – București2.183215.67499
București – Iași – București2.244144.20864
București – Oradea – București98957.91859
București – Suceava – București73344.55661
București – Baia Mare – București36220.69857
București – Satu Mare – București33816.62649
Cluj Napoca – Constanța – Cluj Napoca506.824136
Total9.639737.64277

Ruta dintre București și aeroportul din Iași a avut un număr mai mare de zboruri decât cea dintre capitală și Timișoara, însă un număr mai mic de pasageri. Diferența dintre numărul de pasageri rezultă din tipul de avion folosit de companiile aeriene pe cele două rute aeriene.

Între București și Iași compania aeriană de stat zboară preponderent cu avioane de tip ATR 72, în timp ce între București și Timișoara TAROM zboară aproape exclusiv cu Airbusuri A318 și Boeinguri 737.

Între cele două rute aeriene, diferența este de 61 de zboruri și 71.466 de pasageri, potrivit datelor publicate de Institutului Național de Statistică.

Dacă ne uităm la numărul mediu de pasageri pe zbor, topul rutelor interne se schimbă ușor, iar pe locul întâi este ruta Cluj Napoca – Constanța – Cluj Napoca care a înregistrat o medie de 136 de pasageri pe zbor.

Aceasta este urmată de ruta București – Timișoara – București cu o medie de 99 de pasageri pe zbor și de București – Cluj Napoca – București care a avut în primele nouă luni ale anului 2022 o medie de 89 de pasageri pe zbor.

Sursă: Institutul Național de Statistică
Rută aerianăMedie pasageri/zbor
Cluj Napoca – Constanța – Cluj Napoca136
București – Timișoara – București99
București – Cluj Napoca – București84
București – Iași – București64
București – Suceava – București61
București – Oradea – București59
București – Baia Mare – București57
București – Satu Mare – București49
Total77

Patru dintre cele opt rute unice au fost în primele nouă luni ale anului 2022 operate exclusiv de compania TAROM: București – Baia Mare – București, București – Oradea – București, București – Suceava – București și București – Satu Mare – București.

Abonează-te la BoardingPass Plus
Abonamentul BoardingPass Plus îți oferă acum acces la versiunea fără reclame a site-ului nostru și acces la articolele care conțin informații obținute în exclusivitate de BoardingPass.

Deții deja un abonament BoardingPass Plus?

⚠️ Acest articol este proprietatea Aviation Geek SRL (www.boardingpass.ro) și este protejat de Legea dreptului de autor și drepturilor conexe (8/1996). În lipsa unui acord scris din partea Aviation Geek SRL, preluarea informațiilor din acest articol se poate face, potrivit reglementarilor în vigoare, doar în limita a maximum 200 de caractere și precizarea sursei cu link activ! Încălcarea acestor prevederi va fi supusă procedurilor pentru intrarea în legalitate și recuperarea daunelor.

Total
0
distribuiri
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articolul anterior

Exclusiv Craiova este din nou în vizorul companiei Ryanair

Articolul următor

Aeroexpress Regional reia în decembrie 2022 ruta Cluj Napoca – Budapesta

Articole similare

Abonează-te la BoardingPass Plus pentru:

  • ai acces la articolele și analizele publicate în exclusivitate pe site;
  • poți accesa un număr nelimitat de articole publicate pe site;
  • ai acces la profilurile complete ale companiilor aeriene din România;
  • ai acces la versiunea fără reclame a site-ului nostru;
  • vei fi printre primii care află cele mai importante știri din industrie.
Abonează-te acum nou
Profilul complet al acestei companii aeriene va fi disponibil în curând.

Abonament BoardingPass Plus

Dacă ești deja abonat la BoardingPass Plus, te rugăm să te conectezi pe site folosind numele de utilizator și parola contului tău.

În cazul în care nu ești abonat dar dorești să o faci, poți să te abonezi acum la BoardingPass Plus rapid și simplu.

De ce să cumperi un abonament BoardingPass Plus? Află aici.

Abonează-te la buletinul informativ Din aviație

Abonează-te gratuit la buletinul nostru informativ și îți trimitem în fiecare dimineață de vineri pe e-mail cele mai noi și importante știri din industria aviatică locală și globală.

Abonament BoardingPass Plus

Dacă ești deja abonat la BoardingPass Plus, te rugăm să te conectezi pe site folosind numele de utilizator și parola contului tău.

În cazul în care nu ești abonat dar dorești să o faci, poți să te abonezi acum la BoardingPass Plus rapid și simplu.

De ce să cumperi un abonament BoardingPass Plus? Află aici.

Abonează-te la buletinul informativ Din aviație

Abonează-te gratuit la buletinul nostru informativ și îți trimitem în fiecare dimineață de vineri pe e-mail cele mai noi și importante știri din industria aviatică locală și globală.

Total
0
Share