Turcia și Rusia domină topul celor mai aglomerate aeroporturi din Europa în 2021

Aeroport Internațional din Istanbul (IST)

Cinci din cele mai aglomerate 10 aeroporturi din Europa după numărul de pasageri înregistrați în anul 2021 sunt din Turcia și Rusia.

Aeroporturile din Turcia și Rusia au urcat în clasamentul european deoarece au fost mai puțin afectate de restricțiile impuse pentru stoparea răspândirii pandemiei de coronavirus decât aeroporturile din vestul Europei.

Aeroportul din Istanbul (IST) a atras peste 37 de milioane de pasageri în 2021, menținându-se pe primul loc în Europa pentru al doilea an consecutiv, în timp ce Moscova Sheremetyevo (SVO) a urcat încă trei poziții în acest top, până pe locul doi, potrivit datelor compilate de Bloomberg.

Aeroporturile secundare din ambele orașe, Domedodovo din Moscova și Sabiha Gokcen din Istanbul, au fost, de asemenea, prezente în top 10, în timp ce Londra Heathrow, aeroportul dominant în Europa înainte de pandemie, a coborât în 2021 pe locul zece.

În 2021 aeroportul din Amsterdam este singurul care și-a păstrat poziția ocupată în topul celor mai aglomerate aeroporturi din Europa în anul 2020.

Aeroportul Schiphol se situează și în 2021 pe locul patru în acest top, în timp ce aeroportul din Antalya, al treilea aeroport turc din acest top, se situează pe locul al nouălea.

Cel mai mare hub aerian din Franța, aeroportul Charles de Gaulle, a coborât de pe poziția a doua în 2020 pe poziția trei în 2021.

Locurile cinci și șase din acest top au fost ocupate în 2021 de aeroporturile Domodedovo din Moscova și Sabiha Gokcen din Istanbul, împingând astfel aeroporturile din Frankfurt și Madrid pe pozițiile șapte, respectiv opt în topul din 2021.

În ceea ce privește aeroportul Heathrow din Londra, acesta a înregistrat cea mai mare scădere a traficului de pasageri în comparație cu alte aeroporturi din top.

Dacă în 2020 aeroportul londonez era al treilea cel mai aglomerat aeroport din Europa, în 2021 acesta s-a situat abia pe locul zece în topul celor mai aglomerate aeroporturi din Europa în 2021.

Aceste modificări semnificative și ascensiunea aeroporturilor din Turcia și Rusia în topul din 2021 se datorează în principal restricțiilor de călătorie mai drastice impuse de țările din Uniunea Europeană decât cele din afara blocului.

Mai mult decât atât, Turcia și Rusia sunt două piețe pentru care traficul aerian intern este cu mult peste nivelurile din țările europene.

Astfel, rutele interne din cele două țări au fost mai puțin afectate de regulile impuse pentru stoparea răspândirii pandemiei de coronavirus.

În 2021 traficul aerian de pasageri înregistrat de cele mai aglomerate aeroporturi din Europa a fost de 257 de milioane de pasageri, în creștere cu 67 de milioane de pasageri față de 2020 însă cu 353 de milioane de pasageri mai puțin decât în 2019.

Sursă: ACI Europe


⚠️ Acest articol este proprietatea Aviation Geek SRL (www.boardingpass.ro) și este protejat de Legea dreptului de autor și drepturilor conexe (8/1996). În lipsa unui acord scris din partea Aviation Geek SRL, preluarea informațiilor din acest articol se poate face, potrivit reglementarilor în vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere și precizarea sursei cu link activ! Încălcarea acestor prevederi va fi supusă procedurilor pentru intrarea în legalitate și recuperarea daunelor.Total
4
distribuiri
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole similare
Total
4
Share