Un fond de pensii își vinde acțiunile la Wizz Air din cauza comportamentului antisindical

Airbus A320neo Wizz Air la București OTP / Foto: Robert Dumitrescu

În cadrul unei întâlniri cu investitorii, Wizz Air a refuzat să își schimbe comportamentul față de sindicate și din această cauză fondul de pensii danez AkademikerPension a decis excluderea companiei din portofoliul său de investiții.

Fondul de pensii danez AkademikerPension își vinde acțiunile în valoare de 22 de milioane de coroane daneze (aproximativ 3 milioane de euro) deținute în compania aeriană low-cost maghiară Wizz Air.

Această decizie a fost luată după ce mai mulți investitori, printre care și Fondul AkademikerPension, s-au întâlnit cu Wizz Air în ianuarie 2022 pentru a discuta despre lipsa de respect a companiei aeriene față de libertatea de asociere a angajaților.

Investitorii s-au referit, printre altele, și la procesele câștigate de sindicatul danez FPU prin filiala sa din România, FPU România.

În urma dialogului cu conducerea companiei, nu am primit niciun fel de asigurări că aceasta va iniția schimbările pe care le-am solicitat. Dimpotrivă. Prin urmare, nu vedem altă soluție decât excluderea companiei”, spune Jens Munch Holst, directorul AkademikerPension.

Întâlnirea cu Wizz Air a avut loc după ce, într-o scrisoare comună, 14 actuali și potențiali investitori au criticat faptul că Wizz Air a încălcat drepturile fundamentale din spectrul muncii. Potrivit investitorilor, este probabil ca Wizz Air să se opună în mod activ sindicatelor.

Investitorii au îndemnat Wizz Air să recunoască sindicatele, dar în cadrul întâlnirii compania low-cost a arătat clar că societatea nu dorește să își schimbe comportamentul.

Excluderea este ultimul instrument din trusa noastră de instrumente. Iar dacă nu suntem pregătiți să o folosim, nu avem cu ce să amenințăm atunci când, în calitate de investitori, încercăm să influențăm companiile. Așa că acum Wizz Air a ieșit din universul nostru de investiții”, a declarat Jens Munch Holst.

Jens Munch Holst afirmă că managementul Wizz Air, prin comportamentul său, intră în conflict cu drepturile omului și drepturile muncii, în conformitate, printre altele, cu Principiile directoare ale ONU privind afacerile și drepturile omului, și că AkademikerPension, în calitate de fond de pensii de pe piața muncii cu un cadru de mediu, social și de guvernanță corporativă, nu poate continua să dețină acțiuni la această companie, în condițiile în care aceasta nu își va schimba comportamentul.

Reprezentantul FPU România, care a acționat compania în instanță și a câștigat mai multe procese după ce compania a concediat 19 membri ai echipajului de cabină din România pentru că au înființat un sindicat, este mulțumit de decizia AkademikerPension.

Am încercat să ne asumăm lupta împotriva Wizz Air, care este una dintre cele mai mari și mai critice companii aeriene din Europa față de sindicate. Înseamnă foarte mult faptul că FPU România, o asociație mică, poate face diferența și poate atrage atenția investitorilor. Este admirabil să constatăm că AkademikerPension este dispusă să meargă până la capăt atunci când o companie precum Wizz Air nu vrea să recunoască libertatea de asociere a angajaților”, spune Mircea Constantin, reprezentantul FPU România.

De mult prea mult timp, a fost mult prea ușor pentru companii aeriene precum Wizz Air să exploateze forța de muncă din Europa de Est. Acest lucru este dăunător, deoarece personalului navigant din Europa de Est îi sunt refuzate drepturile de bază, în timp ce colegii acoperiți de contracte colective de muncă (CCM) sunt expuși concurenței neloiale. Sperăm că investitorii vor continua să fie conștienți de modul în care companiile aeriene acționează față de angajații lor, astfel încât să facem cu toții presiuni pentru o piață echitabilă cu personalul navigant acoperit de contracte colective de muncă”, adaugă Mircea Constantin.

Din cauza regulilor privind acțiunile, AkademikerPension nu poate preciza dacă ceilalți investitori care au investiții în Wizz Air își vor vinde și ei acțiunile. Revista de specialitate a FPU a demarat o investigație în acest sens.

Abonează-te la BoardingPass Plus
Abonamentul BoardingPass Plus îți oferă acum acces la versiunea fără reclame a site-ului nostru și acces la articolele care conțin informații obținute în exclusivitate de BoardingPass.

Deții deja un abonament BoardingPass Plus?

⚠️ Acest articol este proprietatea Aviation Geek SRL (www.boardingpass.ro) și este protejat de Legea dreptului de autor și drepturilor conexe (8/1996). În lipsa unui acord scris din partea Aviation Geek SRL, preluarea informațiilor din acest articol se poate face, potrivit reglementarilor în vigoare, doar în limita a maximum 200 de caractere și precizarea sursei cu link activ! Încălcarea acestor prevederi va fi supusă procedurilor pentru intrarea în legalitate și recuperarea daunelor.

Total
0
distribuiri
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articolul anterior

Turcia și Rusia domină topul celor mai aglomerate aeroporturi din Europa în 2021

Articolul următor

Rossiya va retrage din serviciul comercial toate Boeingurile 747 până în 2024

Articole similare

Abonează-te la buletinul informativ Din aviație

Abonează-te gratuit la buletinul nostru informativ și îți trimitem în fiecare dimineață de vineri pe e-mail cele mai noi și importante știri din industria aviatică locală și globală.

Abonează-te la buletinul informativ Din aviație

Abonează-te gratuit la buletinul nostru informativ și îți trimitem în fiecare dimineață de vineri pe e-mail cele mai noi și importante știri din industria aviatică locală și globală.

Total
0
Share