Unul dintre cei trei acționari ai Air Connect Aviation Group SA a solicitat intrarea în insolvență a societății comerciale.
Alin Crețu a solicitat vineri, 18 august 2023, Tribunalului Ilfov intrarea în insolvență a firmei sub care compania aeriană AirConnect își desfășoară activitatea comercială.
Până la publicarea articolului, Secția Civilă a Tribunalului Ilfov nu a stabilit un termen de judecată pentru acest dosar.
BoardingPass a solicitat un punct de vedere companiei aeriene și lui Alin Crețu, iar răspunsurile acestora vor fi publicate îndată ce vor fi primite.
Actualizare, 20 august 2023, ora 15:55
Ca urmare a răspunsului transmis de AirConnect după publicarea punctului de vedere al lui Alin Crețu, acesta revine cu mențiunea că este singurul acționar care a refuzat să vândă acțiunile deținute în cadrul companiei către Bogdan Iulian Năstase.
Actualizare, 20 august 2023, ora 15:35
„Având în vedere afirmațiile false transmise de dl. Crețu Alin, acționar minoritar al societății AIR CONNECT AVIATION GROUP SA, facem cuvenitele precizări: înaintea datei de 20 Iulie 2023, data la care întreg Consiliul de Administrație a fost înlocuit cu un Administrator unic, nu a fost înregistrată la Societate sau la orice autoritate publica ce are competente în domeniu, nicio demisie a d-lui Crețu Alin din funcția de membru în Consiliul de Administrație”, transmite AirConnect.
„Toți acționarii Societății, cu excepția lui Crețu Alin, deci inclusiv acționarul Pop Cosmin au decis vânzarea acțiunilor deținute în Societate către dl. Năstase Iulian Bogdan. Având în vedere faptul că nu dorim să intrăm în polemici cu o persoană care, în mod evident, are o “agendă” proprie, cu singurul scop de a afecta imaginea AirConnect, ne vom concentra eforturile pentru asigurarea bunului mers al activității societății și vom răspunde acestor atacuri absolut neîntemeiate exclusiv prin intermediul instantelor de judecată”, conclude aceasta.
Actualizare, 20 august 2023, ora 14:40
Alin Crețu declară pentru BoardingPass că a solicitat intrarea în insolvență a companiei la care încă este acționar pentru neplata împrumuturilor pe care acesta i le-a acordat.
De asemenea, acesta susține că a demisionat din Consiliul de Administrație al companiei și nu a fost revocat din funcție, așa cum AirConnect a informat într-un răspuns oficial transmis BoardingPass.
Numirea RAMS Center SRL în funcția de administrator al Air Connect Aviation Group SRL din iunie 2023 ar fi fost abuzivă, iar Alin Crețu ar fi solicitat în instanță anularea documentului.
Potrivit lui, acționarii companiei Air Connect Aviation Group SA ar fi primit o ofertă pentru vânzarea acțiunilor către Bogdan Iulian Năstase la o valoare mult inferioară față aportul fiecăruia la capitalul social al companiei. Cinci dintre cei șapte acționari ai Air Connect au acceptat oferta, dar printre ei nu se numără Alin Crețu și Cosmin Adrian Pop.
Actualizare, 20 august 2023, ora 10:35
„Cu privire la acțiunea d-lui Crețu, aceasta nu ne-a fost comunicata încă, urmând a avea o poziție oficială la momentul la care vom lua la cunoștință de conținutul ei”, se arată în răspunsul transmis de AirConnect la solicitarea BoardingPass.
Suceveanul Alin Crețu este unul dintre cei trei acționari ai Air Connect Aviation Group SA, deținând 15,39% din acțiunile acestei societăți comerciale.
Conform datelor de la Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), acesta a intrat în acționariatul AirConnect în data de 27 iulie 2022 cu un aport de un milion de lei la capitalul companiei.
Ceilalți doi acționari ai societății comerciale Air Connect Aviation Group SA sunt:
- Cosmin Adrian Pop – 15,38%;
- Bogdan Iulian Năstase – 69,23%.
Florin Necula, Tudor Zamfir Constantinescu, Regional Air Suport SRL, Spark Capital Systems SRL și Karpaten Outgoing SRL au fost acționari ai companiei dar au vândut către Bogdan Iulian Năstase acțiunile deținute în cadrul Air Connect Aviation Group SRL în iulie 2023.
În 12 iunie 2023, RAMS Center SRL, proprietara companiei aeriene HelloJets, a fost numită administrator a companiei Air Connect Aviation Group SRL, iar Alin Crețu a votat împotriva acestei decizii dar a fost adoptată datorită majorității favorabile.
Despre numirea companiei RAMS Center SRL ca administrator al AirConnect am scris pe scurt în al 40-lea buletin informativ Din aviație.
De asemenea, Tudor Constantinescu, director general și unul dintre fondatorii AirConnect, a fost numit director general în cadrul HelloJets, deținută de RAMS Center SRL, detalii aici.
AirConnect a fost înființată în iarna anului 2021 de către patru investitori, iar în 2022 a obținut Certificatul de Operator Aerian și are în flotă două avioane ATR 72-600.
Aceasta a început la finalul lunii martie 2023 să opereze zboruri regulate pe rute din București spre destinații interne și din București și Cluj Napoca spre Budapesta (Ungaria).
Însă, reputația companiei a fost serios știrbită de faptul că un număr semnificativ de zboruri au fost operate cu întârzieri mari sau au fost anulate.
Ulterior, mai multe rute din rețeaua companiei AirConnect au fost anulate rând pe rând, unele chiar înainte de debutul zborurilor regulate.
Air Connect Aviation Group SA a avut în 2022 o cifră de afaceri de 37,8 milioane de lei și o pierdere de 21 de milioane de lei, conform Ministerului Finanțelor.
Compania înregistra la data de 30 iunie 2023 obligații restante la bugetele de stat în valoare totală de 229.191 lei, potrivit Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF).
Abonează-te la BoardingPass Plus
Deții deja un abonament BoardingPass Plus?
⚠️ Acest articol este proprietatea Aviation Geek SRL (www.boardingpass.ro) și este protejat de Legea dreptului de autor și drepturilor conexe (8/1996). În lipsa unui acord scris din partea Aviation Geek SRL, preluarea informațiilor din acest articol se poate face, potrivit reglementarilor în vigoare, doar în limita a maximum 200 de caractere și precizarea sursei cu link activ! Încălcarea acestor prevederi va fi supusă procedurilor pentru intrarea în legalitate și recuperarea daunelor.
Aceasta companie de transport aerian a avut cutotul alt interes, decat cel de transport pasageri. Probabil au fost jonglerii financiare din care a castigat cine trebuie, mai putin clientii, care au ramas mereu cu „buza umflata” asteptand sa se imbarce. Stiind ca pasagerii vor cere despagubiri, au facut tot ce le-a stat in putinta sa-i descurajeze pe acestia din start. Exeperienta cu aceasta companie a fost foarte amara. Au lasat impresia ca orice companie de zbor africana, ar fi mult mai serioasa decat dumnealor.