Aeropark este un loc unde investitori privați au adunat de-a lungul timpului mai multe avioane folosite anterior de fosta companie aeriană a Ungariei și nu numai.
Muzeul de aviație Aeropark este operat de o organizație non-profit și situat la doar 15 minute de mers pe jos de la terminalul 2 al aeroportului din Budapesta, capitala Ungariei.
Acesta este un loc unde puteți petrece 1-3 ore și puteți admira mai multe avioane de producție sovietică, dar și autobuze și utilaje folosite în trecut pe aeroportul din Budapesta.
Muzeul este deschis în fiecare zi, iar intrarea costă aproximativ 38 de lei pentru un adult. Există și prețuri speciale pentru familii și copiii.
De asemenea, studenții, persoanele cu dizabilități și bătrâni beneficiază de reduceri, iar plata poate fi efectuată cu cash sau cu cardul.
În ceea ce privește colecția de avioane, la Aeropark veți găsi peste zece avioane de producție sovietică de diferite dimensiuni, de la Li-2 până la Tupolev Tu-154.
Vizitatorii pot intra în majoritatea avioanelor, iar în unele dintre ele veți vedea obiecte de colecție de la MALEV. În altele puteți vedea cum arăta interiorul avioanelor în urmă cu 30-40 de ani.
În zona avioanelor o să găsiți mai multe persoane care fie au fost piloți, fie au fost însoțitori de zbor sau ingineri de aviație. Aceștia vorbesc și limba engleză și vă pot povesti detalii despre avioane.
Cele mai mari avioane care sunt expuse la Aeropark sunt două Ilyushinuri IL-18, dintre care unul cargo, un Tupolev Tu-134 și un Tupolev Tu-154, avioane operate în trecut și de TAROM.
Pe lângă acestea, mai puteți admira și avioane Let L-410 și Yakovlev Yak-40, folosite anterior de Ungaria pentru verificarea și calibrarea sistemelor de navigație aeriană.
De asemenea, aici regăsiți și un Lisunov Li-2, două Antonovuri AN-2, un Ilyushin IL-14, un Yak-40 civil, plus două elicoptere și un avion de vânătoare MiG.
Adițional, printre avioanele expuse la Aeropark se mai regăsesc mai multe autovehicule și echipamente aeroportuare vechi, folosite anterior pe aeroporturile din Ungaria.
În plus, într-unul dintre autobuze a fost instalat un simulator static de elicopter Mil Mi-2 și unul pentru avion Cessna.
În alt autobuz, cu sprijinul HungaroControl (entitatea care oferă servicii de navigație aeriană în Ungaria), există informații despre serviciile de navigație aeriană și un monitor pe care pot fi observate mișcările de pe aeroportul din Budapesta.
Pe lângă cele două simulatoare mici, la Aeropark mai puteți găsi și un simulator static la scară 1:1 de Airbus A320neo.
Prețul pentru o sesiuni de zbor în simulatorul pentru Airbus A320neo sunt următoarele: 15 minute pentru 88 de lei, 30 de minute pentru 154 de lei, 60 de minute pentru 288 de lei și 120 de minute pentru 520 de lei. Însă, trebuie să faceți rezervare în avans.
Deoarece eu nu am talent la acest capitol, o domnișoară care este pilot de planor mi-a făcut un tur al Budapestei la joasă altitudine.
Pentru simulatorul de elicopter Mil Mi-2, prețul pentru o sesiune de zbor de 15 minute este de 74 de lei, iar pentru Cessna prețul pentru 15 minute de zbor este de 24 de lei.
De asemenea, la Aeropark aveți și un mic magazin cu machete de avioane și alte suveniruri și puteți rezerva un loc la tururile ghidate de pe aeroportul din Budapesta.
Tururile de aeroport pot fi rezervate online pe site-ul Aeropark și au un preț de pornire de 62 de lei pentru adulți. Acestea sunt de mai multe tipuri și au o durată de două sau trei ore.
Acestea au loc în interiorul aeroportului, iar plecarea și destinația sunt la Aeropark. Autobuzele folosite pentru aceste tururi sunt retro, iar vizitatorii sunt debarcați în anumite zone pentru a fotografia și filma avioanele.
Mult mai multe detalii despre prețurile de acces, prețurile pentru simulatoarele de zbor și pentru tururi regăsiți pe site-ul Aeropark.
În cazul în care vă e sete sau foame, la Aeropark este și un magazin cu băuturi răcoritoare, cafea, ceai și dulciuri și sandvișuri.
NOTĂ: Acest material este rezultatul unei colaborări cu Aeroexpress, dar părerile și fotografiile prezentate ne aparțin în totalitate. Preluarea parțială sau integrală a textului și/sau a imaginilor prezentate în acest articol poate fi făcută doar cu acordul în scris al BoardingPass.ro și precizarea sursei!
⚠️ Acest articol este proprietatea Aviation Geek SRL (www.boardingpass.ro) și este protejat de Legea dreptului de autor și drepturilor conexe (8/1996). În lipsa unui acord scris din partea Aviation Geek SRL, preluarea informațiilor din acest articol se poate face, potrivit reglementarilor în vigoare, doar în limita a maximum 200 de caractere și precizarea sursei cu link activ! Încălcarea acestor prevederi va fi supusă procedurilor pentru intrarea în legalitate și recuperarea daunelor.