Wizz Air a pierdut miercuri contestația în justiție împotriva ajutorului de salvare de 36,66 milioane de euro primit de TAROM în timpul pandemiei de COVID-19.
Înainte de a fi acordat, acest ajutor a fost aprobat de autoritățile de reglementare a concurenței din Uniunea Europeană, potrivit Reuters.
Tribunalul General al Uniunii Europene, a doua cea mai înaltă cameră judiciară a UE, a menținut aprobarea dată de Comisia Europeană a ajutorului de stat acordat companiei TAROM în 2020.
Ajutorul a fost compatibil cu regulile pieței interne ale UE, a afirmat instituția, deoarece urmărește să prevină dificultățile sociale pe care o întrerupere a serviciilor TAROM le-ar fi cauzat pentru conectivitatea regiunilor din România.
Ajutorul, pe care România l-a solicitat Comisiei Europene în februarie 2020, a constat într-un împrumut pentru finanțarea nevoilor de lichiditate ale companiei de stat TAROM, rambursabil după șase luni. Comisia a aprobat ajutorul în aceeași lună.
Wizz Air a încercat să anuleze decizia Comisiei Europene, susținând că ajutorul nu a îndeplinit două condiții – că a contribuit la un obiectiv de interes comun și că TAROM nu ar fi trebuit să primească ajutor de salvare înainte.
Instanța UE a afirmat că un obiectiv de interes comun include prevenirea dificultăților sociale sau a eșecului pieței, iar Comisia a avut dreptul să caute acest lucru ca un risc, având în vedere starea proastă a infrastructurii rutiere și feroviare a României.
Tribunalul a concluzionat că un astfel de ajutor ar putea fi acordat dacă au trecut cel puțin 10 ani de la restructurarea anterioară, iar astfel de condiție este îndeplinită de către TAROM.
Pe lângă această contestație, la Tribunalul Uniunii Europene mai este depusă o cerere de anulare din partea Wizz Air a unui ajutor de stat acordat companiei TAROM în octombrie 2020, în valoare de 19,3 milioane de euro, însă pentru a doua contestație Tribunalul nu a luat încă o decizie.
În 2 mai 2022 Comisia Europeană a dat aviz favorabil unui nou ajutor de stat pentru compania TAROM, în valoare de 1,9 milioane de euro.
Abonează-te la BoardingPass Plus
Deții deja un abonament BoardingPass Plus?
⚠️ Acest articol este proprietatea Aviation Geek SRL (www.boardingpass.ro) și este protejat de Legea dreptului de autor și drepturilor conexe (8/1996). În lipsa unui acord scris din partea Aviation Geek SRL, preluarea informațiilor din acest articol se poate face, potrivit reglementarilor în vigoare, doar în limita a maximum 200 de caractere și precizarea sursei cu link activ! Încălcarea acestor prevederi va fi supusă procedurilor pentru intrarea în legalitate și recuperarea daunelor.