FOTO/VIDEO Aeroportul Brașov este operațional

Foto: BoardingPass

15 iunie 2023 este data la care au aterizat și decolat primii pasageri pe singurul aeroport nou construit în țara noastră în ultimii 50 de ani.

Da, este vorba despre aeroportul din Brașov, acolo unde joi au avut loc o serie de evenimente notabile organizate în prima zi de operațiuni.

Primul avion cu pasageri care a aterizat pe aeroportul brașovean a fost un zbor charter contractat de CJ Brașov și operat de compania aeriană de stat TAROM.

Avionul, un Boeing 737-700NG înmatriculat YR-BGG, a decolat la ora 07:40 de pe aeroportul „Henri Coandă” (Otopeni) din București și a aterizat pe aeroportul din Brașov 30 de minute mai târziu, la ora 08:10.

La bordul acestui avion s-au aflat mai mulți politicieni, dar și personalități brașovene și jurnaliști. Probabil cea mai proeminentă personalitate care s-a aflat la bordul primului avion care a aterizat la Brașov cu pasageri este cosmonautul Dumitru Prunariu.

După aterizare, invitații speciali și autoritățile locale au tăiat clasica panglică, iar apoi au făcut un tur al aeroportului brașovean și au susținut conferințe de presă. Ulterior, la ora 10:45, aceștia au zburat înapoi de la Brașov la București cu același avion TAROM.

Aeroportul din Brașov este și primul aeroport din regiune care are trafic aerian controlat de la distanță. În cazul acestuia, controlorii de trafic aerian gestionează aterizările, decolările și mișcările de pe platforma aeroportului brașovean din Arad.

Cu prilejul zborului inaugural, ROMATSA a transmis în direct pe internet imagini din sala în care se aflau controlorii de trafic aerian care gestionau aeroportul din Brașov timp de aproape trei ore.

🗞️ Abonează-te la buletinul informativ săptămânal Din aviație

În aceste imagini pot fi auzite conversațiile dintre controlorii de trafic aerian și zborurile care au aterizat și decolat de pe aeroportul din Brașov, dar și cu alți piloți de avioane private care decolau sau zburau în zonă.

La câteva zeci de minute mai târziu după aterizarea primului zbor, Airbusul A320 Dan Air (YR-DSE) a aterizat și el pe aeroportul din Brașov, sosind de la București. Acesta a operat ulterior primul zbor comercial regulat de pe noul aeroport, cu destinația Stuttgart (Germania).

Dan Air mai a mai operat joi după-amiază și zboruri între Brașov și Nuremberg (Germania), iar acestea, la fel ca și cel spre Stuttgart, au fost comasate cu zborurile companiei aeriene spre cele două destinații planificate să fie operate și din București.

În următoarele zile sau săptămâni, Dan Air va continua să comaseze zborurile din Brașov cu cele din București, pentru a le putea opera în intervalul 07:00 – 19:00, perioadă în care ROMATSA asigură servicii de control trafic aerian pentru aeroportul din Brașov.

De asemenea, același orar îl are în prezent și aeroportul din Brașov.

În zilele ce urmează vor fi inaugurate de către Dan Air și restul rutelor, iar de săptămâna viitoare vor fi operate și zboruri charter spre Grecia și Turcia.

Wizz Air va inaugura și ea la începutul lunilor august și septembrie zborurile regulate dintre Brașov și Londra LTN (Marea Britanie), respectiv Dortmund (Germania).

Rute aeriene spre și dinspre Brașov

În prezent, din Brașov pot fi rezervate bilete pe zboruri regulate spre destinații din patru țări europene: Belgia, Germania, Marea Britanie și Spania.

Compania aeriană românească Dan Air operează zboruri regulate de la aeroportul din Brașov spre:

  1. Barcelona / un zbor pe săptămână – marți;
  2. Bruxelles / un zbor pe săptămână – miercuri;
  3. Londra LGW / un zbor pe săptămână – vineri;
  4. Munchen / două zboruri pe săptămână – marți, vineri;
  5. Nuremberg / două zboruri pe săptămână – luni, vineri;
  6. Stuttgart / un zbor pe săptămână – joi.

Wizz Air ar urma să inaugureze în august 2023 prima sa rută de la Brașov, spre aeroportul Luton din capitala Marii Britanii. O lună mai târziu, compania low-cost va inaugura și ruta Brașov – Dortmund (Germania).

Compania low-cost va opera cele două rute de pe aeroportul din Brașov astfel:

  1. Londra LTN / trei zboruri pe săptămână – luni, miercuri, vineri;
  2. Dortmund / două zboruri pe săptămână – marți, sâmbătă.

Pe lângă acestea, la data curentă, mai sunt planificate să fie operate de la Brașov doar zboruri charter, spre Heraklion (Grecia) și Antalya (Turcia). Acestea vor fi disponibile până la finele lunii septembrie 2023.

Zborurile spre Heraklion vor fi operate de Aegean Airlines în fiecare luni, iar cele spre Antalya vor fi operate de Animawings, în fiecare vineri, și HiSky, în fiecare sâmbătă.

Dacă nu apar modificări, după lansarea tuturor rutelor, pe aeroportul din Brașov vor fi operate un total de 16 zboruri dus-întors pe săptămână.

Totuși, probabil în perioada următoare vor exista și alte companii aeriene care vor anunța zboruri regulate spre și dinspre Brașov, dar și zboruri charter.

Date despre aeroportul din Brașov

Aeroportul din Brașov are o singură pistă (03/21) din beton cu o lungime de 2.820 de metri și o lățime de 45 de metri; PCN: 85/R/D/W/T.

Codul de identificare IATA al aeroportului brașovean este GHV, iar codul ICAO alocat acestuia este LRBV. Aeroportul din Brașov va fi operațional doar între orele 07:00 și 19:00, ore locale.

Mult mai multe date despre aeroportul brașovean puteți găsi în documentul publicat în AIP.

Istoria aeroportului Brașov

Primele propuneri pentru construirea unui aeroport la Brașov au fost în anii ‘90, iar un studiu al unor specialiști danezi și concluzia a fost că Brașovul nu putea construi un aeroport până în anul 2000, pentru că o asemenea investiție nu s-ar justifica din punct de vedere economic și nici nu s-ar găsi investitori capabili să o facă.

Brașovul a avut aeroport civil și între anii 1955 – 1960 (pe str. 13 decembrie), dar vorbim despre o perioadă în care foarte puțini zburau cu avionul.

Despre aeroportul Brașov s-a vorbit mult în ultimii 20 ani, lucrările au început în 2012, iar pista a fost realizată acum șase ani și au urmat alți ani de stagnare, până în primăvara lui 2020.

După cum relatează publicația Bună Ziua Brașov – într-un istoric al proiectului pe 15 aprilie 2008, în prezența ministrului Transporturilor de la acea vreme, brașoveanul Ludovic Orban, a fost inaugurat șantierul aeroportului, la momentul respectiv planul fiind ca acesta să fie realizat și operat de concernul canadian Intelcan.

Proiectul s-a împotmolit, dar a fost reluat ulterior, însă apoi au apărut amânările.

Consiliul Județean Brașov a decis să se ocupe singur de investiție. În anul 2012 a fost semnat contractul pentru realizarea pistei de aterizare, lucrările la aceasta fiind finalizate în luna octombrie a anului 2014.

Pista are o lungime de 2.820 de metri și o lățime de 45 de metri, iar în 2018 s-au desfășurat lucrările de execuție a căii de rulare și a platformei de îmbarcare-debarcare, în paralel cu extinderea rețelelor de canalizare și drenaj aferente pistei de decolare-aterizare.

În luna august a 2019 a fost semnat contractul pentru proiectarea și construirea terminalului de pasageri. Ordinul de începere a lucrărilor a fost emis în luna martie a anului 2020, iar clădirea a fost terminată în 15 luni.

În 2021 s-a lucrat intens la infrastructură, iar în aprilie 2022 au fost recepționate lucrările la Terminalul Aeroportului Internațional Brașov.

În toamna lui 2022 a început montarea echipamentelor de radionavigație, iar la final de an s-au desfășurat zborurile de calibrare a acestor echipamente.

În luna mai 2021 ROMATSA a decis ca zborurile pe Aeroportul Internațional Brașov să fie controlate și dirijate de la Centrul de Dirijare DSNAR Arad, prin intermediul soluției de „turn virtual la distanță” – remote tower. Sursă: Profit

Viitorul aeroportului Brașov

Există și planuri de extindere pe viitor, dacă aeroportul va fi un succes comercial. CJ Brașov estimează că, dacă în 2026 s-ar atinge pragul de un milion de pasageri, se va impune construcția unui al doilea terminal.

Acesta ar urma să fie realizat în perioada 2027 – 2033, cu o valoare estimată a investiției de peste 23 milioane de euro. Lucrările ar urma să fie finanțate în proporție de 92% din veniturile de exploatare a aeroportului, diferența de 8% urmând a fi asigurată din alte surse (subvenții, bugetul de stat sau fonduri europene). Sursă: Profit

Mențiune: autorul articolului a participat la zborul inaugural și la evenimentele de la aeroportul din Brașov din 15 iunie 2023 la invitația CJ Brașov, însă impactul colaborării asupra conținutului este nul.

Abonează-te la BoardingPass Plus
Abonamentul BoardingPass Plus îți oferă acum acces la versiunea fără reclame a site-ului nostru și acces la articolele care conțin informații obținute în exclusivitate de BoardingPass.

Deții deja un abonament BoardingPass Plus?

⚠️ Acest articol este proprietatea Aviation Geek SRL (www.boardingpass.ro) și este protejat de Legea dreptului de autor și drepturilor conexe (8/1996). În lipsa unui acord scris din partea Aviation Geek SRL, preluarea informațiilor din acest articol se poate face, potrivit reglementarilor în vigoare, doar în limita a maximum 200 de caractere și precizarea sursei cu link activ! Încălcarea acestor prevederi va fi supusă procedurilor pentru intrarea în legalitate și recuperarea daunelor.





Total
0
distribuiri
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articolul anterior

EXCLUSIV Fly Lili (România) va recepționa în curând un Airbus A319

Articolul următor

GALERIE FOTO Cum e să zbori de la aeroportul din Brașov

Articole similare

Abonează-te la BoardingPass Plus pentru:

  • ai acces la articolele și analizele publicate în exclusivitate pe site;
  • poți accesa un număr nelimitat de articole publicate pe site;
  • ai acces la profilurile complete ale companiilor aeriene din România;
  • ai acces la versiunea fără reclame a site-ului nostru;
  • vei fi printre primii care află cele mai importante știri din industrie.
Abonează-te acum nou
Profilul complet al acestei companii aeriene va fi disponibil în curând.

Abonament BoardingPass Plus

Dacă ești deja abonat la BoardingPass Plus, te rugăm să te conectezi pe site folosind numele de utilizator și parola contului tău.

În cazul în care nu ești abonat dar dorești să o faci, poți să te abonezi acum la BoardingPass Plus rapid și simplu.

De ce să cumperi un abonament BoardingPass Plus? Află aici.

Abonează-te la buletinul informativ Din aviație

Abonează-te gratuit la buletinul nostru informativ și îți trimitem în fiecare dimineață de vineri pe e-mail cele mai noi și importante știri din industria aviatică locală și globală.

Abonament BoardingPass Plus

Dacă ești deja abonat la BoardingPass Plus, te rugăm să te conectezi pe site folosind numele de utilizator și parola contului tău.

În cazul în care nu ești abonat dar dorești să o faci, poți să te abonezi acum la BoardingPass Plus rapid și simplu.

De ce să cumperi un abonament BoardingPass Plus? Află aici.

Abonează-te la buletinul informativ Din aviație

Abonează-te gratuit la buletinul nostru informativ și îți trimitem în fiecare dimineață de vineri pe e-mail cele mai noi și importante știri din industria aviatică locală și globală.

Total
0
Share