GALERIE FOTO Cum e să zbori de la aeroportul din Brașov

Foto: BoardingPass

Aeroportul din Brașov este în sfârșit operațional din data de 15 iunie 2023, iar primele zboruri comerciale au debutat în aceeași zi.

Despre cum a decurs prima zi de operațiuni pe aeroportul brașovean am scris în detaliu aici, iar în acest articol voi descrie doar cum e experiența de care are parte în noul aeroport orice pasager care va zbura din Brașov.

Foto: BoardingPass
Checkinul

La aeroportul din Brașov sunt mai multe ghișee de checkin, însă doar o parte dintre acestea sunt operaționale, dar este mai mult decât suficient pentru numărul foarte redus de zboruri programate.

Procesul de checkin este gestionat de angajații companiei de handling Kronaero, eu am văzut acolo cel puțin cinci doamne foarte amabile, iar în cazul unui zbor operat de Dan Air procesul a decurs foarte rapid.

Din cele aflate, cel puțin două dintre acestea au experiență în această activitate, iar asta este un mare plus pentru operațiunea de checkin. Totuși, cu siguranță și ceilalți angajați au avut parte de instruire pentru acest proces.

Adițional, aeroportul deține și câteva automate unde pasagerii o să poate făce checkin singuri, neasistați, însă acestea nu erau operaționale.

Controlul de securitate

Aeroportul din Brașov are două fluxuri pentru controlul de securitate, unul este pentru zboruri interne, iar altul este pentru zboruri externe.

Cel pentru zboruri interne, probabil, nu va fi folosit prea des, este situat la parter, iar controlul de securitate pentru plecările internaționale este situat la etajul 1 și are două scanere.

Acestea nu sunt de ultimă generație, precum cele de la aeroporturile din Cluj Napoca și Timișoara, așadar nu veți putea trece prin controlul de securitate cu lichide și geluri în recipiente mai mari de 100 de mililitri.

De asemenea, va fi necesar să scoateți din bagajul de mână, pe care-l luați în avion, toate dispozitivele electronice, precum laptop, tabletă, camere foto, etc.

Nu cunosc detalii despre experiența angajaților de la punctul de control de securitate, însă în cazul meu acțiunea s-a petrecut cam lent.

E posibil ca acest lucru să se întâmple datorită faptului că angajații nu au experiență prea mare, se uită foarte atent la bagaje sau pur și simplu scanerul procesează mai lent informațiile.

Dacă viteza de procesare nu va crește și/sau al doilea scaner nu va fi operațional, pentru că joi după-amiază nu era, aici se vor forma cozi destul de mari, mai ales dacă pasagerii vor fi nepregătiți sau își despachetează și împachetează bagajele mai lent.

Controlul de pașapoarte

La punctul de trecere a frontierei am văzut mult mai mulți angajați, probabil unii dintre ei supervizau ori instruiau alți angajați. În orice caz, de obicei la controlul de pașapoarte acțiunea de verificare decurge foarte rapid.

Zona de îmbarcare

Porțile de îmbarcare și sala de așteptare sunt foarte bine iluminate natural, iar de la porțile de îmbarcare pot fi observate fără obstacole pista și platforma de staționare a avioanelor.

Tot aici se regăsesc multe scaune, însă acestea nu au prize sau porturi USB pentru încărcarea dispozitivelor personale, dar și toalete.

Foto: BoardingPass

De asemenea, momentan nu veți găsi nicăieri în aeroport un magazin sau automat din care să cumpărați ceva de băut sau de mâncate. Spații pentru acestea există, ele doar trebuie să fie închiriate de companii care oferă astfel de servicii.

Probabil această situație se va schimba în viitorul foarte apropiat, însă e important să știți că odată ajunși în zona de îmbarcare nu o să aveți la dispoziție magazine sau automate.

În zona de îmbarcare va exista și un salon business. Acesta nu este mare, însă în prezent are doar mobilier, iar băile și „bucătăria” sunt și ele amenajate.

Îmbarcarea

Pentru zborurile internaționale există trei porți de îmbarcare. Deloc surprinzător, acestea nu au tuneluri de îmbarcare/debarcare; o astfel de investiție nici nu ar fi prea justificată.

Pe monitoarele de la porți nu era afișat zborul pentru care se făcea îmbarcare, însă agenții de îmbarcare au făcut anunțuri vocale prin sistemul de informare despre procesul de îmbarcare.

În aeroport există mai multe monitoare care afișează detalii despre ghișeele de checkin pentru zboruri și porțile de îmbarcare folosite.

După scanarea cărților de îmbarcare și verificarea documentelor, pasagerii trebuie să coboare la parter. Au la dispoziție scări și lifturi.

De la parter sunt îndrumați spre avionul cu care vor zbura, iar îmbarcarea se face cu ajutorul scărilor mobile, proces des întâlnit pe toate aeroporturile din România.

Dar, calea dintre terminal și pozițiile de parcare a avioanelor nu este acoperită, iar în zilele ploioase sau cu ninsoare acest lucru va crea puțin disconfort.

Foto: BoardingPass
Altele

Pasagerii pot ajunge la aeroport cu mașina proprie, taxi, dar și cu transportul public în comun. RATBV deja operează linia de autobuz A1 între Gara Brașov și aeroport, iar programul acesteia este sincronizat cu zborurile spre și dintre aeroportul Brașov.

Locurile de parcare pentru mașini sunt situate în fața terminalului, iar aici au fost instalate și stații de încărcare pentru mașini electrice.

Înainte de a ajunge la aeroport, puteți afla detalii despre starea zborurilor doar de la companiile aeriene deoarece, în prezent, pe site-ul aeroportului nu sunt disponibile astfel de detalii.

Foto: BoardingPass
Concluzie

Experiența mea din prima zi de operațiuni a primului aeroport nou construit în România în ultimii 50 de ani e posibil să nu reflecte realitatea din săptămânile și lunile ce urmează.

Sunt sigur că multe dintre lipsurile și procesele mai lente despre care am vorbit se vor îmbunătăți într-un termen scurt, iar experiența pasagerilor va fi mult mai bună.

De asemenea, după primele zile, săptămâni sau luni de operare, angajații care lucrează la aeroport vor descoperi noi nevoi sau moduri de îmbunătățire și eficientizare a proceselor de lucru.

Într-un final, lucrul cel mai important e că aeroportul din Brașov este în sfârșit operațional, iar în prezent există zboruri comerciale regulate și charter care sunt deja operate de aici.

Foto: BoardingPass
Abonează-te la BoardingPass Plus
Abonamentul BoardingPass Plus îți oferă acum acces la versiunea fără reclame a site-ului nostru și acces la articolele care conțin informații obținute în exclusivitate de BoardingPass.

Deții deja un abonament BoardingPass Plus?

⚠️ Acest articol este proprietatea Aviation Geek SRL (www.boardingpass.ro) și este protejat de Legea dreptului de autor și drepturilor conexe (8/1996). În lipsa unui acord scris din partea Aviation Geek SRL, preluarea informațiilor din acest articol se poate face, potrivit reglementarilor în vigoare, doar în limita a maximum 200 de caractere și precizarea sursei cu link activ! Încălcarea acestor prevederi va fi supusă procedurilor pentru intrarea în legalitate și recuperarea daunelor.

Total
0
distribuiri
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articolul anterior

FOTO/VIDEO Aeroportul Brașov este operațional

Articolul următor

HiSky închiriază un Boeing 737 de la SkyUp Airlines (Ucraina)

Articole similare

Abonează-te la BoardingPass Plus pentru:

  • ai acces la articolele și analizele publicate în exclusivitate pe site;
  • poți accesa un număr nelimitat de articole publicate pe site;
  • ai acces la profilurile complete ale companiilor aeriene din România;
  • ai acces la versiunea fără reclame a site-ului nostru;
  • vei fi printre primii care află cele mai importante știri din industrie.
Abonează-te acum nou
Profilul complet al acestei companii aeriene va fi disponibil în curând.

Abonament BoardingPass Plus

Dacă ești deja abonat la BoardingPass Plus, te rugăm să te conectezi pe site folosind numele de utilizator și parola contului tău.

În cazul în care nu ești abonat dar dorești să o faci, poți să te abonezi acum la BoardingPass Plus rapid și simplu.

De ce să cumperi un abonament BoardingPass Plus? Află aici.

Abonează-te la buletinul informativ Din aviație

Abonează-te gratuit la buletinul nostru informativ și îți trimitem în fiecare dimineață de vineri pe e-mail cele mai noi și importante știri din industria aviatică locală și globală.

Abonament BoardingPass Plus

Dacă ești deja abonat la BoardingPass Plus, te rugăm să te conectezi pe site folosind numele de utilizator și parola contului tău.

În cazul în care nu ești abonat dar dorești să o faci, poți să te abonezi acum la BoardingPass Plus rapid și simplu.

De ce să cumperi un abonament BoardingPass Plus? Află aici.

Abonează-te la buletinul informativ Din aviație

Abonează-te gratuit la buletinul nostru informativ și îți trimitem în fiecare dimineață de vineri pe e-mail cele mai noi și importante știri din industria aviatică locală și globală.

Total
0
Share