ROMAERO va plăti despăgubiri de 17 milioane de dolari unui client

Foto: BoardingPass

Curtea de Apel București a respins cererea de apel a ROMAERO într-un litigiu cu un client de-ai săi și trebuie să plătească acestuia aproape 17 milioane de dolari.

ROMAERO trebuie să plătească aproape 17 milioane de dolari către omul de afaceri Cristian Sindie după ce Curtea de Apel București a respins în 11 decembrie 2023 ca nefondată cererea de apel formulată de ROMAERO.

În consecință, potrivit informațiilor disponibile pe portalul Instanțelor de Judecată, Curtea de Apel București „obligă reclamanta pârâtă (n.r. ROMAERO) la plata sumei de 8.413.860 USD (achitată la curs BNR din ziua plății) contravaloare lipsă de folosință și 8.413.860 USD (achitată la curs BNR din ziua plății) cu titlul de contravaloare pierdere venit”.

Totuși, compania al cărui acționar majoritar este statul român are drept de recurs în termen de 30 de zile de la momentul comunicării deciziei.

Conducerea ROMAERO afirmă că „va contestarea soluția prin recurs și a informat cu celeritate conducerea Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului cu privire la istoricul acestei situații și masurile luate de societate pentru prevenirea prejudicierii intereselor acesteia”.

Litigiul dintre ROMAERO și omul de afaceri a început în vara anului 2018 și are ca subiect un Boeing 737-200, asamblat în 1980, pe care Cristian Sindie l-a adus la ROMAERO pentru modificarea interiorului acestuia în versiune VIP.

Acest modificări ar fi fost efectuate începând cu anul 2007, însă nu au fost certificate, iar din acest motiv avionul nu a mai putut opera zboruri și, prin urmare, clientul nu l-a mai putut folosi.

Vlad Mihalache, avocatul omului de afaceri Cristian Sindie, a declarat pentru ProTV că „ROMAERO trebuia să efectueze lucrări de întreținere, reparații și modernizare a interiorului unei aeronave, evident că avea și un termen-limită pentru realizarea acestor lucrări. Nu doar că nu a respectat termenul-limită și nu a transmis documentele care se emit în mod uzual la finalizarea lucrărilor la o aeronavă, dar nici măcar nu a deținut certificările pentru repunerea aeronavei în zbor”.

Avocatul mai susține că „aeronavei i-au expirat toate controalele periodice, ea în prezent nu mai are nicio valoare și nu mai poate fi folosită”.

În ceea ce privește suma pe care ROMAERO trebuie să o plătească omului de afaceri, peste 76 de milioane de lei, aceasta este mai mare decât cifra de afaceri raportată de companie în anii 2021 și 2022, iar plata acestei despăgubiri ar duce ROMAERO în pragul falimentului.

Anul trecut, ROMAERO a raportat o cifră de 69.214.600 lei și o pierdere de 53.846.394 lei, iar datoriile acesteia se ridică la 716.439.271 lei, potrivit Ministerului Finanțelor.

În ultimii ani, compania ROMAERO a pierdut mai multe contracte importante pentru mentenanța avioanelor unor companii aeriene, printre acestea numărându-se și Ryanair.

De asemenea, o autorizare importantă a ROMAERO a fost revocată de Autoritatea Aeronautică Civilă Română (AACR) în urmă cu câteva luni, pe larg aici.

ROMAERO este listată la Bursa de Valori București (BVB), însă majoritatea acțiunilor sunt deținute de trei entități, iar statul român este acționar majoritar:

  1. Statul Român prin Ministerul Economiei: 56,7153%;
  2. SIF Muntenia: 23,2411%;
  3. Fondul Proprietatea: 18,8798%.

La finalul lunii iunie 2023, potrivit site-ului BVB, doar 1,1638% dintre acțiunile companiei erau deținute de persoane fizice (1,0016%) și persoane juridice (0,1622%).

În ultimii cinci ani, potrivit datelor BVB, acțiunile ROMAERO au atins în aprilie 2021 nivelul maxim de 43 de lei/acțiune, însă de atunci acestea sunt în declin.

Acum, acțiunile acestei companii sunt tranzacționate la prețul de 13 de lei/acțiune, un preț care este 43% mai mic decât cel din aceeași perioadă a anului 2022.

Abonează-te la BoardingPass Plus
Abonamentul BoardingPass Plus îți oferă acum acces la versiunea fără reclame a site-ului nostru și acces la articolele care conțin informații obținute în exclusivitate de BoardingPass.

Deții deja un abonament BoardingPass Plus?

⚠️ Acest articol este proprietatea Aviation Geek SRL (www.boardingpass.ro) și este protejat de Legea dreptului de autor și drepturilor conexe (8/1996). În lipsa unui acord scris din partea Aviation Geek SRL, preluarea informațiilor din acest articol se poate face, potrivit reglementarilor în vigoare, doar în limita a maximum 200 de caractere și precizarea sursei cu link activ! Încălcarea acestor prevederi va fi supusă procedurilor pentru intrarea în legalitate și recuperarea daunelor.

Total
0
distribuiri
2 comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articolul anterior

EXCLUSIV Toyo Aviation își mărește flota cu încă un avion privat de dimensiuni medii

Articolul următor

TAROM reia zborurile dintre București și Tel Aviv (Israel) din ianuarie 2024

Articole similare

Abonează-te la BoardingPass Plus pentru:

  • ai acces la articolele și analizele publicate în exclusivitate pe site;
  • poți accesa un număr nelimitat de articole publicate pe site;
  • ai acces la profilurile complete ale companiilor aeriene din România;
  • ai acces la versiunea fără reclame a site-ului nostru;
  • vei fi printre primii care află cele mai importante știri din industrie.
Abonează-te acum nou
Profilul complet al acestei companii aeriene va fi disponibil în curând.

Abonament BoardingPass Plus

Dacă ești deja abonat la BoardingPass Plus, te rugăm să te conectezi pe site folosind numele de utilizator și parola contului tău.

În cazul în care nu ești abonat dar dorești să o faci, poți să te abonezi acum la BoardingPass Plus rapid și simplu.

De ce să cumperi un abonament BoardingPass Plus? Află aici.

Abonează-te la buletinul informativ Din aviație

Abonează-te gratuit la buletinul nostru informativ și îți trimitem în fiecare dimineață de vineri pe e-mail cele mai noi și importante știri din industria aviatică locală și globală.

Abonament BoardingPass Plus

Dacă ești deja abonat la BoardingPass Plus, te rugăm să te conectezi pe site folosind numele de utilizator și parola contului tău.

În cazul în care nu ești abonat dar dorești să o faci, poți să te abonezi acum la BoardingPass Plus rapid și simplu.

De ce să cumperi un abonament BoardingPass Plus? Află aici.

Abonează-te la buletinul informativ Din aviație

Abonează-te gratuit la buletinul nostru informativ și îți trimitem în fiecare dimineață de vineri pe e-mail cele mai noi și importante știri din industria aviatică locală și globală.

Total
0
Share