Cobrex Trans ar fi înșelat o entitate americană cu 750 de mii de dolari

Foto: Lars Schäfer

Bunurile companiei Cobrex Trans SRL au fost puse sub sechestru de procurori, iar la adresele companiei și a patru persoane fizice au fost efectuate percheziții.

Poliţiştii Secției Regionale de Poliție Transporturi Braşov şi ai Serviciului de Acțiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Braşov (SAS Braşov) au efectuat percheziţii domiciliare în Braşov, la adresele a patru persoane fizice şi a unei persoane juridice, respectiv compania de transport aerian Cobrex Trans SRL.

Acțiunea a avut loc în dimineața zilei de marți, 11 octombrie 2022, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov, potrivit BZB.ro.

Aceste descinderi fac parte din prima etapă a unui dosar instrumentat de Parchetul de pe lângă Tribunalul din Brașov și vizează anchetarea unei înșelătorii pusă la cale de Cobrex Trans SRL.

Potrivit detaliilor transmise presei brașovene, compania Cobrex Trans urma să transporte din New York (SUA) spre Almaty (Kazahstan) și înapoi aproximativ 250 de membri ai unei congregații religioase din SUA.

Pentru zborurile contractate, compania românească a încasat 750 de mii de dolari și trebuia să le opereze la jumătatea lunii august 2022, însă Cobrex Trans nu a mai efectuat aceste zboruri.

Cu toate acestea, oficialii companiei ar fi transmis asigurări organizatorilor până în ultimul moment că avionul este în zbor spre New York pentru a prelua pasagerii, dar în realitate acest lucru nu se întâmpla.

Infracțiunea de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave a fost comisă în perioada 4 – 26 august 2022, în contextul încheierii şi executării unui contract de navlosire (închirierea unui aparat de transport), respectiv a soluționării pe cale amiabilă a litigiului născut din neexecutarea acestui contract încheiat de persoana vătămată (compania americană) cu persoana juridică română, având ca obiect transportul aerian ce trebuia operat de persoana juridică română în datele de 15 şi 17 august 2022, pe ruta JFK (SUA) – ALA (Kazahstan) şi înapoi, a 250 de pasageri”, au transmis anchetatorii brașoveni.

Prim-procurorul Claudiu Sandu, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov, adaugă: „Societatea din municipiul Braşov a indus în eroare partenerul american deoarece a prezentat acestuia situații neadevărate. Societatea din municipiul Braşov a avut licențele revocate pentru efectuarea de transport aerian din Statele Unite ale Americii, nedispunând la momentul semnării contractului şi nici până la data la care trebuia efectuat transportul, de un avion apt să efectueze un asemenea transport”.

După încheierea contractului cu entitatea americană, Cobrex Trans și alte patru persoane fizice ar fi depozitat 650 de mii de dolari într-un cont deschis la o bancă americană. Compania urma să încheie un contract de leasing al unui avion cu o companie irlandeză.

În perioada 12 august – 23 septembrie 2022, cele 4 persoane fizice şi persoana juridică română au executat în coautorat operațiuni financiare cu privire la suma de 774.956 USD (produsul infracțiunii de înșelăciune) în scopul ascunderii originii ilicite a fondurilor, respectiv au ascuns natura produsului infracțiunii de înșelăciune sub forma unor drepturi de utilizare a unei aeronave, prin intermediul unui cont colector deschis la o bancă americană în care au transferat suma de 650.000 USD cu titlu de garanție şi a unui contract de leasing operațional încheiat în data de 23 septembrie 2022 cu o companie din Irlanda”, confirmă procurorii.

În cauză se efectuează urmărirea penală şi au fost luate măsuri asiguratorii față de una dintre persoanele fizice şi față de persoana juridică română cercetate pentru infracțiunile de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave (săvârșită împotriva unei companii americane) şi spălarea banilor, respectiv față de celelalte trei persoane fizice cercetate pentru infracțiunea de spălarea banilor”, declară Alina Ivan, purtător de cuvânt al IPJ Braşov.

În prezent, potrivit datelor analizate de BoardingPass, compania Cobrex Trans SRL figurează în evidențele producătorului european de avioane că ar opera un Airbus A330-200.

Această informație ar fi susținută și de o postare făcută pe Facebook de Mihaela Apăvăloaie în 27 septembrie 2022, ora 21:47. În imaginea publicată de aceasta pe rețeaua de socializare poate fi observată aripa stângă a unui Airbus A330, iar imaginea este însoțită de mesajul „Thank you CQM”.

CQM este codul IATA al aeroportului Ciudad Real din Spania, loc unde sunt parcate câteva sute de avioane, inclusiv Airbusuri A330.

Captură de ecran: postare Mihaela Apăvăloaie de pe Facebook

Compania brașoveană are înmatriculate în țara noastră un Boeing 737-300 și un elicopter, conform Autorității Aeronautice, însă acestea sunt inactive.

Cu toate acestea, la data publicării acestui articol, în registrul Autorității Aeronautice Civile Române (AACR) apare în continuare că certificatul de operator aerian al Cobrex Trans SRL este suspendat.

Certificatul de operator aerian al Cobrex Trans a fost suspendat de Autoritatea Aeronautică Civilă Română (AACR) în toamna anului 2021, detalii AICI, iar în prezent aceasta nu este licențiată de AACR.

Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, societatea comercială Cobrex Trans SRL este deținută de Constantin Apăvăloaie (55,3%), Mihaela Apăvăloaie (14,9%), Adriana Apăvăloaie (14,9%) și Alexandra Apăvăloaie (14,9%).⚠️ Acest articol este proprietatea Aviation Geek SRL (www.boardingpass.ro) și este protejat de Legea dreptului de autor și drepturilor conexe (8/1996). În lipsa unui acord scris din partea Aviation Geek SRL, preluarea informațiilor din acest articol se poate face, potrivit reglementarilor în vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere și precizarea sursei cu link activ! Încălcarea acestor prevederi va fi supusă procedurilor pentru intrarea în legalitate și recuperarea daunelor.Total
1
distribuiri
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole similare

Abonează-te la buletinul informativ Din aviație

Abonează-te gratuit la buletinul nostru informativ și îți trimitem în fiecare dimineață de vineri pe e-mail cele mai noi și importante știri din industria aviatică locală și globală.

Total
1
Share