Curiozități
Îmi place

Timişoara a fost desemnată Capitală Culturală Europeană în 2021

16 septembrie 2016
9327 Vizualizări
0 Comentarii
citire în 3 minute
Timişoara a fost desemnată Capitală Culturală Europeană în 2021

Capitală Europeană a Culturii în 2021 a fost desemnat municipiul Timişoara. În finală au concurat de asemenea și orașele Baia Mare, Bucureşti şi Cluj-Napoca. Anunţul a fost făcut în această după-amiază la Bucureşti de juriul internaţional delegat de Uniunea Europeană.

Numele oraşului câştigător al acestei ediții a fost anunţat la Librăria Națională din București de Steve Green, preşedintele juriului internaţional care a evaluat proiectele oraşelor care și-au depus candidatura. Juriul a fost compus din 12 experți, aceștia sunt: Sylvia Amann, Cristina Farinha, Ulrich Fuchs, Steve Green, Valentina Iancu, Jordi Pardo, Anton Rombouts, Aiva Rozenberga, Pauli Sivonen, Raluca Velisar, Agnieska Wlazel şi Suzana Žilič Fišer.

Timişoara va împărţi acest titlu cu un oraş din Grecia şi cu încă unul, din Muntenegru.

Sloganul Timișoarei este „Luminează oraşul prin tine!” și este un slogan care aminteşte tuturor faptul că acesta a fost primul oraş din Europa care a beneficiat de iluminat public stradal electric. Oraşul bănățean găzduieşte în fiecare an între 3.500 şi 4.000 de evenimente culturale, iar 85-88% din bugetul cultural local este alocat pentru susţinerea instituţiilor publice, doar 12-15% fiind rezervat sectorului independent şi ONG-urilor.

Citește și  RUTĂ NOUĂ: Timișoara - Tel Aviv cu Wizzair din 30 Octombrie

Evenimentele culturale din Timișoara se pot desfășura în 24 de biblioteci, 19 cinematografe, 11 săli de conferinţă, 14 galerii de artă contemporană, 6 teatre, 4 muzee, Filarmonica şi Opera, 4 spaţii culturale, 47 de situri de patrimoniu, 24 de şcoli, 8 centre ale industriei culturale şi creative, 340 de pieţe şi curţi interioare, 18 clădiri publice şi comerciale şi 2 centre de tranzit pentru refugiaţi.

Orașul maramureșan, Baia Mare, a mizat pe moştenirea arhaică, Bucureştiul pe diversitate, exploatarea cartierelor şi pe festivaluri de renume, Cluj-Napoca a susţinut conexiunea dintre Est şi Vest, iar Timişoara – crearea unui traseu cu „staţii” culturale pe şi de-a lungul râului Bega.

Vă reamintim că în anul 2011, Sibiu a fost Capitală Culturală Europeană, alături de Luxemburg.

În cazul în care doriți să ajungeți din București la Timișoara, o puteți face cu TAROM sau Ryanair.

Citește și  Aeroportul Internațional Timișoara este primul aeroport din România disponibil în Maps Indoor oferit de Google

Ți-a plăcut acest articol? Arată-le și prietenilor tăi, sharing is caring!

Gabriel Bobon

Fondator al siteului BoardingPass.ro; Pasionat de internet, călătorii, aviația comercială, fotografie, fan Apple. A zburat cu cele mai mari avioane comerciale, Airbus A380 (Lufthansa), Boeing 747-8I (Lufthansa), Boeing 777 (Air France și Emirates), Boeing 787 (LATAM, Air France și LOT), Boeing 767 (Delta) și Airbus A350-900 (Finnair). Îi poți urmări istoricul zborurilor pe JetItUP.com.

692 postări
47 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *