Aeroportul Cluj Napoca va avea sistem de aterizare instrumentală ILS CAT. III

aeroportul Avram Iancu Cluj Napoca CLJ

Pista aeroportului „Avram Iancu” din Cluj Napoca va fi echipată cu sistem de aterizare instrumentală ILS CAT. III și sistem de detecție a obiectelor străine.

Contractele de finanțare pentru proiectele de instalare a unui sistem de detecție a obiectelor străine și a unui sistem de aterizare instrumentală ILS CAT III pe pista aeroportului clujean au fost semnate vineri, 26 mai 2023.

Obiectivul proiectului „Sistem detecție FOD pentru pista de decolare/aterizare” este instalarea unui sistem de identificare rapidă și precisă a obiectelor străine pe pista de decolare/aterizarea.

Noul sistem va eficientiza activitatea de monitorizare a stării pistei, prin identificarea rapidă și precisă a obiectelor străine aflate pe pistă, și va reduce timpul de îndepărtare a acestora.

Astfel va fi asigurată desfășurarea în condiții de siguranță a traficului aerian pe singura pistă a aeroportului „Avram Iancu” din Cluj Napoca.

Valoarea totală a contractului de finanțare pentru acest proiect este de 22.332.916,78 lei, din care valoarea cofinanțării Uniunii Europene este de 8.414.019,84 lei.

Al doilea proiect, „Asigurare condiții de operare CAT. III la pista de decolare/aterizare 07.25”, constă în modernizarea sistemului actual de aterizare instrumentală (ILS – Instrument Landing System), prin instalarea unor noi echipamente, de tip CAT. III.

Odată cu creșterea performanței sistemului de aterizare instrumentală actual, de la CAT. II la CAT. III, va crește nivelul de siguranță a operării zborurilor pe pista de decolare/aterizare, în cazul unei vizibilități reduse determinată de condiții meteorologice nefavorabile.

În ultimii ani, zborurile de pe aeroportul din Cluj Napoca au fost deseori anulate și/sau deviate pe alte aeroporturi deoarece avioanele nu puteau ateriza la Cluj Napoca din cauza vizibilității reduse.

Valoarea totală a contractului de finanțare este de 8.500.354,66 lei, din care valoarea cofinanțării Uniunii Europene este de 3.035.847,73 lei.

Data la care cele două proiecte vor fi implementate și recepționate de aeroportul clujean este necunoscută.

Abonează-te la BoardingPass Plus
Abonamentul BoardingPass Plus îți oferă acum acces la versiunea fără reclame a site-ului nostru și acces la articolele care conțin informații obținute în exclusivitate de BoardingPass.

Deții deja un abonament BoardingPass Plus?

⚠️ Acest articol este proprietatea Aviation Geek SRL (www.boardingpass.ro) și este protejat de Legea dreptului de autor și drepturilor conexe (8/1996). În lipsa unui acord scris din partea Aviation Geek SRL, preluarea informațiilor din acest articol se poate face, potrivit reglementarilor în vigoare, doar în limita a maximum 200 de caractere și precizarea sursei cu link activ! Încălcarea acestor prevederi va fi supusă procedurilor pentru intrarea în legalitate și recuperarea daunelor.

Total
0
distribuiri
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articolul anterior

EXCLUSIV My Jet a înmatriculat în România încă un avion privat

Articolul următor

EXCLUSIV Carpatair recepționează al doilea Airbus A319 (galerie foto)

Articole similare

Abonează-te la buletinul informativ Din aviație

Abonează-te gratuit la buletinul nostru informativ și îți trimitem în fiecare dimineață de vineri pe e-mail cele mai noi și importante știri din industria aviatică locală și globală.

Abonează-te la buletinul informativ Din aviație

Abonează-te gratuit la buletinul nostru informativ și îți trimitem în fiecare dimineață de vineri pe e-mail cele mai noi și importante știri din industria aviatică locală și globală.

Total
0
Share