Aeroportul „Avram Iancu” din Cluj Napoca a implementat un nou tarif în valoare de 5 euro pentru fiecare pasager transportat de la Cluj Napoca.
Începând cu 1 noiembrie 2024, al doilea cel mai aglomerat aeroport din țară a introdus un „tarif de dezvoltare”, în valoare de 5 euro pentru fiecare pasager care este transportat de la Cluj Napoca.
Această măsură este menită să sprijine financiar investițiile și proiectele de dezvoltare ale „Avram Iancu” din Cluj Napoca, conform strategiei pe termen lung, se arată în justificarea aeroportului.
Noul tarif este deja inclus în biletele de avion achiziționate de pasagerii companiilor aeriene care zboară de la aeroportul din Cluj Napoca.
Revenind la strategia de dezvoltare a aeroportului clujean, aceasta constă în construirea unui terminal de pasageri nou, a unei noi piste de aterizare/decolare de 3.500 metri, a unui nou turn de control în colaborare cu ROMATSA.
De asemenea, aeroportul are în plan dezvoltarea infrastructurii de transport intermodal de pasageri şi marfă, implementarea etapei a doua pentru iluminarea platformei și realizarea unui parc fotovoltaic.
Revenind la tariful nou introdus, acesta va fi inclus în prețurile tuturor biletelor de avion cumpărate de pasageri pentru plecările din Cluj Napoca și se va aplica până la data de 31 decembrie 2028.
Tariful de dezvoltare nu va fi perceput pentru pasagerii în tranzit, precum și pentru copiii mai mici de 2 ani, potrivit documentelor oficiale.
În același timp, companiile aeriene care contribuie semnificativ la traficul de pasageri al aeroportului vor putea beneficia de o serie de reduceri:
- 10% reducere dacă transportă între 250.001 și 300.000 de pasageri/an.
- 20% reducere dacă transportă între 300.001 și 350.000 de pasageri/an.
- 30% reducere dacă transportă între 350.001 și 400.000 de pasageri/an.
- 40% reducere dacă transportă între 400.001 până la 500.000 de pasageri/an.
- 50% reducere dacă transportă peste 500.000 de pasageri/an.
Pentru a încuraja creșterea traficului aerian, companiile aeriene care reușesc să aducă un număr suplimentar de cel puțin 300.000 de pasageri anual, în comparație cu traficul din anul precedent, vor beneficia de o reducere suplimentară de 30% pentru tariful de dezvoltare.
Această reducere se aplică doar pentru numărul suplimentar de pasageri, însă, condițiile suplimentare asociate pot fi aplicate simultan cu stimulentele financiare oferite companiilor care deschid noi destinații.
Astfel, reducerile devin cumulative, încurajând companiile aeriene să contribuie la extinderea rețelei de zboruri spre și dinspre aeroportul din Cluj Napoca.
Conform calculelor BoardingPass, de aceste reduceri va beneficia cu siguranță compania aeriană low-cost Wizz Air și, posibil, companiile aeriene HiSky și TAROM.
Restul companiilor aeriene care zboară la aeroportul „Avram Iancu” din Cluj Napoca au un număr de pasageri anual mai mic de pragul de 250 de mii.
În 2023, aeroportul din Cluj Napoca a înregistrat un trafic de 3.240.750 de pasageri, cu 23% mai mare decât în 2022, detalii aici și a avut o cifră de afaceri de 130 de milioane de lei și a raportat un profit de 5,5 milioane de lei, pe larg aici.
Abonează-te la BoardingPass Plus
Deții deja un abonament BoardingPass Plus?
⚠️ Acest articol este proprietatea Aviation Geek SRL (www.boardingpass.ro) și este protejat de Legea dreptului de autor și drepturilor conexe (8/1996). În lipsa unui acord scris din partea Aviation Geek SRL, preluarea informațiilor din acest articol se poate face, potrivit reglementarilor în vigoare, doar în limita a maximum 200 de caractere și precizarea sursei cu link activ! Încălcarea acestor prevederi va fi supusă procedurilor pentru intrarea în legalitate și recuperarea daunelor.
Persoanele cu handicap trebuie să plătească cei 5euro?