În majoritatea aeroporturilor din lume există restricții privind cantitatea de lichide pe care le putem transporta în bagajul de mână. În prezent, în cea mai mare parte a cazurilor, limita este de un litru, împărțit în recipiente care nu conțin mai mult de 100 ml de lichid, gel sau cremă.
Regula limitării la 100 ml pentru lichidele de la aeroport a fost stabilită ca normă generală în 2006. Acest lucru a devenit necesar după ce în acea perioadă un pasager a încercat să fabrice un exploziv folosind materialele transportate în recipiente mai mari.
Planurile sale au fost dejucate cu succes, iar ca măsură de precauție s-a impus o limită maximă pentru cantitatea de lichide care pot fi transportate.
Această regulă a fost valabilă mult timp în aproape toate aeroporturile din lume, însă în prezent din ce în ce mai multe aeroporturi renunță la regula celor 100 ml datorită apariției noilor scanere CT.
Scanerele CT utilizează tehnologie avansată cu raze X pentru a crea imagini 3D, permițând detectarea amenințărilor fără necesitatea de a desface sau scoate bunurile din bagajele de mână.
Datorită noilor scanere, nu doar că scăpăm de regula lichidelor limitate la 100 ml, dar nu mai este necesar să separăm laptopurile și alte dispozitive electronice mai mari (cum ar fi camerele foto, tabletele etc.), astfel că călătorii vor putea să le păstreze în bagajele de mână.
Toate acestea contribuie semnificativ la reducerea timpului necesar pentru ca pasagerii să treacă de controlul de securitate din aeroporturi.
În România, în prezent, patru aeroporturi sunt echipate cu aceste noi tipuri de scanere: Cluj Napoca, Craiova, Sibiu și Timișoara. Aeroportul din Cluj Napoca a fost primul din România care a instalat scanere noi printr-o investiție de 16 milioane de lei, asigurată din fonduri europene și bugetul de stat.
Până la sfârșitul anului 2024, cele două aeroporturi din București ar urma să primească și ele noile scanere. Aeroportul „Henri Coandă” (Otopeni) din București va primi 16 scanere, iar aeroportul „Aurel Vlaicu” (Băneasa) din București va primi două scanere printr-o investiție totală de 18 milioane de euro.
În Italia, scanerele noi sunt instalate la aeroporturile Roma FCO, Milano LIN, Milano MXP și Torino. În Irlanda, scanerele CT sunt operaționale pe patru aeroporturi (Donegal, Kerry, Knock și Shannon), în timp ce în Țările de Jos sunt funcționale pe trei aeroporturi (Amsterdam, Eindhoven și Rotterdam).
Cele mai mari aeroporturi din Germania, Frankfurt (FRA) și Munchen, precum și Berlin, au renunțat deja de regula lichidelor limitate la 100 ml/recipient.
În țările nordice, Suedia are scanere noi operaționale la aeroportul din Stockholm, iar Finlanda la aeroportul din capitala sa, Helsinki.
În Spania, în următorii doi ani, peste zece aeroporturi vor face trecerea la noile scanere CT. Madrid și Barcelona vor fi primele aeroporturi spaniole unde vor fi instalate noile tipuri de scanere. Acestea vor fi urmate de aeroportul Palma de Mallorca. Până la sfârșitul acestui an, aceste aeroporturi vor renunța la regula lichidelor limitate la 100 ml.
Instalarea scanerelor avansate de raze X va urma un program de implementare în mai multe faze pe alte aeroporturi spaniole, începând cu Málaga în 2025. Apoi va urma implementarea în 2026 la aeroporturile din Gran Canaria, Tenerife, Fuerteventura, Lanzarote, Alicante, Ibiza, Bilbao, Menorca și Valencia.
Majoritatea aeroporturilor din Regatul Unit sunt echipate cu scanere noi, în conformitate cu un decret ministerial din 2022. Începând cu martie 2023, aeroporturile Teesside și Londra LCY au devenit primele din Regatul Unit care au eliminat limita de 100 ml pentru lichidele din bagajele de mână la zborurile de plecare.
Până în iunie 2024, fiecare aeroport din Regatul Unit ar fi trebuit să aibă și să opereze scanere noi. Cu toate acestea, acest lucru nu s-a întâmplat în multe cazuri, în special în aeroporturile mari (cu excepția aeroportului Londra LCY).
Din 10 iunie 2024, limita de 100 ml a fost reintrodusă la acele aeroporturi din Marea Britanie unde scanerele noi erau deja în funcțiune.
Abonează-te la BoardingPass Plus
Deții deja un abonament BoardingPass Plus?
⚠️ Acest articol este proprietatea Aviation Geek SRL (www.boardingpass.ro) și este protejat de Legea dreptului de autor și drepturilor conexe (8/1996). În lipsa unui acord scris din partea Aviation Geek SRL, preluarea informațiilor din acest articol se poate face, potrivit reglementarilor în vigoare, doar în limita a maximum 200 de caractere și precizarea sursei cu link activ! Încălcarea acestor prevederi va fi supusă procedurilor pentru intrarea în legalitate și recuperarea daunelor.