Aerostar, una dintre cele mai importante companii din industria aeronautică din România, își propune să își extindă prezența pe piața internă și pe piața externă.
Compania băcăuană specializată în industria aeronautică, atât pe latura de producție, cât și pe cea de servicii, și-a consolidat poziția pe piața locală în ultimii ani. Totuși, creșterea a fost până acum una moderată și concentrată exclusiv pe piața internă.
Diversificarea activităților Aerostar s-a limitat până în prezent la dezvoltarea capacităților de producție pentru componente de avioane și servicii de mentenanță și întreținere.
Astfel, compania este parte a lanțurilor de aprovizionare pentru giganți din industria aeronautică, precum Airbus, Boeing și Safran, cărora le furnizează componente esențiale.
Pe segmentul de servicii, Aerostar a devenit un jucător cheie în regiune pe segmentul de mentenanță și întreținere pentru avioane civile, odată cu inaugurarea hangarului de la aeroportul din Iași.
Conform directorului general, care a vorbit despre planurile de viitor ale companiei băcăuane la o conferință organizată de Curs de Guvernare, aceasta vizează acum extinderea pe plan local prin deschiderea unor noi baze operaționale în România.
Pe partea de producție, Aerostar explorează oportunități de extindere, inclusiv prin achiziționarea unor companii din industrie atât din România, cât și de pe piețele internaționale.
Aceste achiziții ar avea rolul de a consolida poziția Aerostar în lanțul de aprovizionare al Airbus, unul dintre partenerii săi principali.
Aceste achiziții i-ar permite companiei băcăuane să aibă o ofertă mai completă în lanțul de producție al Airbus, în principal, potrivit directorului general al Aerostar.
Oficialii companiei recunosc că oportunitățile de creștere pe piața internă sunt limitate, motiv pentru care Aerostar se orientează către expansiunea pe piețele internaționale.
În prezent, aproximativ 80% din cifra de afaceri a Aerostar provine din exporturi, iar principalii săi clienți pentru serviciile de mentenanță sunt companii aeriene internaționale.
Printre acești clienți se numără Air France, Icelandair, ASL Airlines, Pegasus Airlines și SkyUp, care trimit avioane pentru întreținere la facilitățile Aerostar din Bacău și Iași.
Pentru anul 2023, Aerostar a raportat o cifră de afaceri de 506,3 milioane lei, un profit net de 93 milioane lei și a avut un număr mediu de 1.679 de angajați.
Compania este listată la Bursa de Valori București (BVB) și la 30 iunie 2024 avea următoarea structură de acționariat: IAROM SA (71,4990%), Evergent Investments SA (15,1487%), persoane fizice (8,9900%) și alte persoane juridice (4,3623%).
Abonează-te la BoardingPass Plus
Deții deja un abonament BoardingPass Plus?
⚠️ Acest articol este proprietatea Aviation Geek SRL (www.boardingpass.ro) și este protejat de Legea dreptului de autor și drepturilor conexe (8/1996). În lipsa unui acord scris din partea Aviation Geek SRL, preluarea informațiilor din acest articol se poate face, potrivit reglementarilor în vigoare, doar în limita a maximum 200 de caractere și precizarea sursei cu link activ! Încălcarea acestor prevederi va fi supusă procedurilor pentru intrarea în legalitate și recuperarea daunelor.