Compania low-cost Air Arabia putea să opereze zboruri regulate între Emiratele Arabe Unite (EAU) și România.
Camera de Comerț și Industrie din Sharjah (SCCI) s-a angajat în discuții la nivel înalt cu o delegație diplomatică românească la finalul lunii mai 2023 pentru a expla oportunități de consolidare a cooperării economice și de stimulare a comerțului dintre cele două țări.
În cadrul întâlnirii, la care au participat printre alții Abdullah Sultan Al Owais, președintele SCCI, și Bogdan Octavian Bădică, Ambasadorul României în Emiratele Arabe Unite, au fost abordate mai multe subiecte, potrivit Sharjah24.
Printre acestea se regăsește și unul aflat în directă legătură cu industria aviatică. Potrivit sursei citate, au fost purtate discuții referitor la o potențială rută operată de Air Arabia din Sharjah spre România.
„Avem o dorință puternică de a investi și de a ne stabili prezența pe piețele din Sharjah, în special în sectoare precum producția, industria alimentară și aviația”, a declarat ambasadorul României în Emiratele Arabe.
Compania low-cost arabă a purtat discuții cu mai mulți turoperatori din România cu privire la lansarea unei rute directe între București și Sharjah în urmă cu câțiva ani, însă aceasta nu s-a materializat.
În prezent, singurele rute directe dintre România și Emiratele Arabe Unite sunt operate către două aeroporturi din această țară de companiile aeriene flyDubai și Wizz Air.
Compania flyDubai operează două zboruri pe zi între București și aeroportul din Dubai, iar pe aceeași rută mai zboară și compania low-cost Wizz Air.
Adițional, compania low-cost maghiară Wizz Air operează zboruri regulate din București și Cluj Napoca și spre aeroportul din Abu Dhabi.
În ceea ce privește Air Arabia, aceasta este prima companie low-cost din Orientul Mijlociu și a fost fondată în februarie 2003 printr-un decret emis de sultanul bin Muhammad Al-Qasimi, conducătorul orașului Sharjah și membru al Consiliului Suprem al Emiratelor Arabe Unite.
Principalele aeroporturi de unde aceasta operează sunt cele din Sharjah, Abu Dhabi și Ras Al Khaimah, toate fiind aflate în Emiratele Arabe Unite.
În plus, grupul Air Arabia mai deține împreună cu alte entități subsidiarele Air Arabia Egipt, Air Arabia Maroc și Air Arabia Abu Dhabi, cea din urmă fiind lansată în cooperare cu Etihad Airways.
Grupul Air Arabia mai este implicat în și companiile aeriene Fly Arna (Armenia) și Fly Jinnah (Pakistan), iar în perioada 2025-2018 a avut o subsidiară și în Iordania.
Companiile aeriene în care grupul Air Arabia este implicat operează acum 68 de Airbusuri A320, A321 și A321neo, iar vârsta medie a acestora este de numai 8 ani.
În anii ce urmează, grupul va mai recepționa încă 111 Airbusuri A320neo și A321neo, comanda pentru 120 de avioane de acest tip fiind anunțată în noiembrie 2019.
De asemenea, grupul Air Arabia are o rețea imensă de rute aeriene spre destinații din zeci de țări din Orientul Mijlociu, Africa, Europa și Asia.
Abonează-te la BoardingPass Plus
Deții deja un abonament BoardingPass Plus?
⚠️ Acest articol este proprietatea Aviation Geek SRL (www.boardingpass.ro) și este protejat de Legea dreptului de autor și drepturilor conexe (8/1996). În lipsa unui acord scris din partea Aviation Geek SRL, preluarea informațiilor din acest articol se poate face, potrivit reglementarilor în vigoare, doar în limita a maximum 200 de caractere și precizarea sursei cu link activ! Încălcarea acestor prevederi va fi supusă procedurilor pentru intrarea în legalitate și recuperarea daunelor.