Airbus a raportat rezultatele pentru anul fiscal 2022

Airbus a raportat rezultatele financiare consolidate pe anul 2022 și a oferit bugetul previzionat pentru 2023.

Industria și-a continuat revenirea pe parcursul anului 2022, traficul aerian crescând, iar companiile aeriene întorcându-se la planificarea pe termen lung a flotelor. Am obținut rezultate financiare solide, în ciuda unui mediu operațional nefavorabil, ce a împiedicat revenirea lanțului de aprovizionare la viteza la care ne așteptam. Compania a trebuit să își ajusteze operațiunile în consecință, ceea ce a dus la un număr mai mic de livrări de aeronave comerciale decât cele planificate inițial. Ne adaptăm producția pentru a corespunde cu oferta“, a declarat Guillaume Faury, CEO Airbus.

Pe măsură ce avansăm în 2023, ne concentrăm pe activitățile noastre industriale și pe transformarea pe termen lung a companiei. Performanța financiară solidă din 2022 și încrederea noastră în viitor ne determină să propunem o majorare a plății dividendelor în acest an,” a adăugat acesta.

Veniturile consolidate au crescut cu 13%, la 58.8 miliarde euro (2021: 52.1 miliarde euro).

Un număr total de 661 de aeronave comerciale au fost livrate (2021: 611 aeronave comerciale), dintre care 53 de aeronave A220, 516 aeronave A320 Family, 32 aeronave A330 și 60 aeronave A350. Veniturile generate de activitățile aeronavelor comerciale Airbus au crescut cu 15% de la an la an, ceea ce reflectă în principal numărul mai mare de livrări și întărirea dolarului american.

Airbus Helicopters a livrat 344 de unități (2021: 338 unități), cu veniturile crescând cu 8%, ce arată o creștere în servicii și un mix favorabil de programe.

Veniturile Airbus Defence and Space au crescut cu 11%, conduse în principal de volumul mai mare de aeronave militare și Eurodrone. Un număr total de 10 aeronave de transport militar A400M au fost livrate în 2022, comparativ cu 8 în 2021.

EBIT Consolidat ajustat – o alternativă de măsurare a performanței și a indicatorilor cheie, ce surprinde marja de afaceri subiacentă, prin excluderea cheltuielilor materiale sau profiturilor, cauzate de mișcările de provizioane legate de programe, restructurare sau impactul cursului de schimb valutar, cât și câștigurile/pierderile capitale din cedarea sau achiziționarea de afaceri – a crescut la 5,627 milioane euro (2021: 4,865 milioane euro).

EBIT ajustat în activitățile de avioane comerciale Airbus a crescut la 4.600 milioane euro (2021: 3,570 milioane euro). Această creștere reflectă numărul mai mare de livrări și este sprijinită de câteva elemente nerecurente – în principal, impactul pozitiv al obligațiilor referitoare la beneficiile de pensionare și al progreselor făcute în raport cu conformitatea – compensate parțial de o rată de acoperire a riscurilor mai puțin favorabilă comparativ cu anul 2021.

EBIT ajustat al Airbus Helicopters a crescut la 639 milioane euro (2021: 535 milioane euro), ceea ce reflectă execuția a mai multor servicii și programe. Elementele nerecurente includ impactul pozitiv cu privire la obligațiilor referitoare la beneficiile de pensionare, programate în primul trimestru.

EBIT ajustat la Airbus Defence and Space a scăzut la 384 milioane euro (2021: 696 milioane euro), ceea ce reflectă în principal deprecierea legată de pierderea a doi sateliți Pleiades Neo în decembrie și de întârzierile la lansarea Ariane 6, precum și impactul inflației în creștere. Acest lucru a fost parțial compensat de un volum mai mare de aeronave militare, de accelerarea activității la Eurodrone și impactul pozitiv legat de obligațiilor referitoare la beneficiile de pensionare, înregistrate în primul trimestru.

Profitul net consolidat a fost de 4.247 milioane euro (2021: 4.213 milioane euro), cu un profit pe acțiune consolidat raportat de 5,40 euro (2021: 5,36 euro).

Ipotezele pe baza cărora Compania și-a construit bugetul pe 2023 sunt acelea că nu mai există nicio perturbare suplimentară pentru economia mondială, traficul aerian, lanțul de aprovizionare, operațiunile interne ale Companiei și capacitatea sa de a furniza produse și servicii.

În această bază, compania își propune să realizeze în 2023 în jurul a:
– 720 livrări de avioane comerciale;
– EBIT ajustat de 6,0 miliarde euro;
– Flux de numerar înainte de fuziuni și achiziții și finanțare clienți de 3,0 miliarde euro.⚠️ Acest articol este proprietatea Aviation Geek SRL (www.boardingpass.ro) și este protejat de Legea dreptului de autor și drepturilor conexe (8/1996). În lipsa unui acord scris din partea Aviation Geek SRL, preluarea informațiilor din acest articol se poate face, potrivit reglementarilor în vigoare, doar în limita a maximum 200 de caractere și precizarea sursei cu link activ! Încălcarea acestor prevederi va fi supusă procedurilor pentru intrarea în legalitate și recuperarea daunelor.Total
0
distribuiri
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articolul anterior

Rută nouă: București – Dubrovnik cu AirConnect din iunie 2023

Articolul următor

Exclusiv Transair (Senegal) preia un Boeing 737 deținut anterior de TAROM

Articole similare

Abonează-te la buletinul informativ Din aviație

Abonează-te gratuit la buletinul nostru informativ și îți trimitem în fiecare dimineață de vineri pe e-mail cele mai noi și importante știri din industria aviatică locală și globală.

Total
0
Share