Curiozități
1

Astăzi se împlinesc 130 de ani de la nașterea inginerului Henri Coandă

7 iunie 2016
6378 Vizualizări
0 Comentarii
citire în 1 minute
Astăzi se împlinesc 130 de ani de la nașterea inginerului Henri Coandă

La București, în data de 07 iunie 1886, s-a născut marele inginer și specialist în aerodinamică Henri Coandă, cel care a creat primul avion cu reacţie din lume, aerodina lenticulară sau “farfuria zburătoare”, precum şi aerotubexul, care ar fi putut să fie primul tren de mare viteză din lume.

Cu sprijinul inginerului Gustave Eiffel şi a savantului Paul Painlevé, Henri Coandă reuşeşte să construiască primul avion cu propulsie reactivă, numit convenţional “Coandă-1910”, pe care l-a prezentat la al doilea Salon internaţional aeronautic de la Paris din 1910.

Spiritul ingenios și capacitatea creatoare ale lui Henri Coandă s-au concretizat în peste 250 de brevete cu aplicații în diverse domenii. Numele său rămâne legat și de fenomenul aerodinamic ce poartă numele de “efectul Coandă”, brevetat în 1934 sub denumirea de “procedeu și dispozitiv pentru devierea unui fluid într-un alt fluid”.

Citește și  Statuie "Bust de dac" în aeroportul Otopeni

Henri Coandă s-a stins din viață la București, în 25 noiembrie 1972, la vârsta de 86 de ani. Este înmormântat la cimitirul Bellu din capitală.

Ți-a plăcut acest articol? Arată-le și prietenilor tăi, sharing is caring!

BoardingPass

355 postări
0 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *