Boeing încearcă să întreacă cu modelul B777 performanțele Airbus-ului A380

Constructorul de aeronave Boeing a declarat că are în vedere începerea demersurilor privind îmbunătățirea modelului B777 pentru a oferi performanțe care să depășească competitorul de la Airbus, A380.

Constructorul american se pare că ar fi început discuțiile cu o serie de transportatori despre posibilitatea introducerii pe piața aeriană a unui nou concept de aeronavă, Boeing 777-10X, printre care se numără compania Emirates, cel mai mare transportator la nivel modial ce operează aeronave B777 și A380.

Advertisements

Noul model Boeing 777-10X ar putea transporta aproximativ 450 de călători, concurând direct cu modelul Airbus A380, au declarat surse din interiorul companiei Boeing. Pentru a fi posibil acest lucru, Boeing are în plan să extindă puntea modelului B777-9, obținând aproximativ patru rânduri de scaune suplimentare. Modelul B777-9, al cărui debut este programat la sfârșitul deceniului, va fi primul model cu două motoare din categoria „jumbo” ce ar putea transporta mai mult de 400 de pasageri.

Transportatorul Emirates a comandat până la această dată 80 de aeronave A380, din care 64 de modele așteaptă să fie produse pentru a intra în flota transportatorului din Golf. Între timp, operatorul Emirates a purtat duscuții cu producătorul european, Airbus, pentru a îmbunătăți rata de consum a combustibilului în timpul funcționării aeronavelor A380.

Citește și  flyDubai va inaugura ruta Dubai - Cluj Napoca în noiembrie 2021

Tim Clark, președintele Emirates, a declarat la începutul acestei luni că discuțiile cu Airbus pentru a moderniza aeronavele A380 cu motoare economice au expirat. „Principala mea preocupare este faptul că aceștia (constructorul Airbus) nu mai produc avionul, din moment ce nu doresc să discute despre îmbunătățiri”, a spus el. Modelul Airbus A380 poate transporta între 489 și 615 pasageri, potrivit site-ului său.

Modernizarea modelului B777-9, care deja este  proiectat să transporte mai mult de 400 persoane, ar deschide constructorului Boeing posibilitatea de a atrage operatorii ce folosesc aeronave „jumbo-jet”, nefiind exclusă varianta ca A380 și B747 să sufere la capitolul vânzări, dacă nu chiar la înlăturarea lor de piață.

B777-9, cel mai vândut model din familia B777X, oferă până la 425 de locuri pentru pasageri și are o autonomie de 14,075 kilometri. Acesta este cel mai scump jetliner aparținând Boeing, iar primul model ar putea fi achiziționat cu aproximativ 400 milioane dolari americani.

 

 

Advertisements
Total
0
distribuiri
Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole similare
Total
0
Share