Cum este să zbori în pandemie cu Turkish Airlines prin Istanbul (foto)

Foto: BoardingPass

Numărul de zboruri pe care le-am avut planificate pentru acest an s-a diminuat drastic din cauza pandemiei.

Cu toate acestea, în ultimele trei luni am ieșit din țară de două ori iar despre asta urmează să vă povestesc în continuare.

Singurele zboruri internaționale pe care le-am avut din martie 2020 până în prezent au fost spre Turcia cu Turkish Airlines, în septembrie și noiembrie 2020.

De ce Turcia?
În septembrie când am avut primul zbor Turcia a fost printre puținele țări care nu solicitau turiștilor carantină sau test Covid-19 negativ.

Cu toate acestea, dacă pasagerii care sosesc în Turcia prezintă simptome aceștia sunt testați gratuit.

Există însă și opțiunea de a face un test Covid-19 voluntar – acesta costă aproximativ 16EUR atât în aeroportul din Istanbul cât și în oraș.

În plus, Istanbul e un oraș frumos iar zborurile cu Turkish Airlines m-au ajutat să adun o parte din milele necesare pentru reînnoirea statutului în programul de fidelitate.

A doua călătorie în Turcia, din 1-2 noiembrie, a fost organizată din dorința de zbura cu noile A350 din flota Turkish Airlines.

Cât de în siguranță ești dacă îți petreci vacanța în Turcia în timpul pandemiei?
Nu pot să răspund cu certitudine la această întrebare însă am observat că cetățenii, cel puțin în Istanbul și zona resorturilor din Antalya, poartă mască corespunzător peste tot, chiar și pe stradă iar hotelurile sunt și ele pregătite adecvat să primească turiști.

Conform studiilor, purtarea măștii reduce riscul de transmitere a virusului.

Cum au fost zborurile?
În ceea ce privește acest lucru, Turkish Airlines operează majoritatea zborurilor dintre București și Istanbul cu Airbusuri A330 așadar un avion mare = mai multe scaune iar șansele să fie toate ocupate sunt mai scăzute.

La îmbarcare este verificată temperatura pasagerilor și li se oferă gratuit un kit de protecție. Acesta include o mască de protecție și două șervețele umede dezinfectante. Dacă aveți nevoie de mai multe puteți solicita echipajului.

Primii pasageri care urcă la bordul avionului sunt cei care stau pe rândurile din ‘spatele’ avionului iar îmbarcarea prioritară a pasagerilor din clasa business și/sau cu statut în programul de fidelitate a fost eliminată.

Contrar procesului de îmbarcare, primii pasageri care se debarcă din avion sunt cei din primele rânduri astfel încât să nu se creeze îmbulzeală pe culoarul avionului.

În timpul zborului cateringul a fost însă limitat la o sticlă cu apă sigilată iar revistele de la bord au fost și ele eliminate.

De asemenea, la fel ca echipajul și angajații din aeroporturi, pasagerii sunt obligați să poarte mască de protecție pe toată durata zborului.

Cum e aeroportul din Istanbul?
După cum bine știți, hubul Turkish Airlines din Istanbul este uriaș așadar distanțarea fizică a numărului redus de pasageri care zboară în aceste vremuri chiar și în zonele cu magazine duty-free nu reprezintă o provocare în comparație cu aeroporturi de dimensiuni mai reduse.

La zonele de checkin sunt disponibile zeci de ghișee și dispozitive pentru self-checkin iar la controlul de pașaport situația e la fel – multe ghișee pentru puțini pasageri.

Pe lângă asta, cam prin toate zonele unde se pot forma cozi există agenți care se asigură că există o distanțare fizică între pasageri – chiar și la porțile de îmbarcare.

Că tot suntem la acest subiect, la porțile de îmbarcare există multe scaune astfel iar astfel chiar și cu un loc indisponibil pe fiecare bancă toți pasagerii au unde să ocupe un loc la distanță față de alți pasageri.

Tot în uriașul terminal al aeroportului din Istanbul se mai regăsesc (probabil) sute de dispensere cu lichid dezinfectant iar roboți dezinfectează regulat cu raze UV zonele comune ale terminalului.

Bagajele pasagerilor care ajung la cala avionului sunt și ele dezinfectate cu raze UV pentru a elimina riscul de transmitere a virusului de la pasageri la angajații care le manipulează și invers.

În cazul în care e necesară transportarea pasagerilor cu autobuzele de la avion la terminal și invers, în acestea sunt instalate dispensere cu dezinfectant iar numărul pasagerilor care sunt transportați cu autobuzul este de aproximativ 15-20.

După fiecare debarcare autobuzele folosite sunt dezinfectate.

Cam asta pot să vă povestesc despre zborul cu Turkish Airlines și prin Istanbul în timpul pandemiei. Din păcate nu am experiențe din alte țări însă dacă aveți întrebări cu privire la zborurile THY și tranzitul/vizita prin Istanbul nu ezitați să le lăsați într-un comentariu.⚠️ Acest articol este proprietatea Aviation Geek SRL (www.boardingpass.ro) și este protejat de Legea dreptului de autor și drepturilor conexe (8/1996). În lipsa unui acord scris din partea Aviation Geek SRL, preluarea informațiilor din acest articol se poate face, potrivit reglementarilor în vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere și precizarea sursei cu link activ! Încălcarea acestor prevederi va fi supusă procedurilor pentru intrarea în legalitate și recuperarea daunelor.Total
9
distribuiri
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articolul anterior

Compania Blue Air aduce în flotă încă un Boeing 737-800NG

Articolul următor

FAA ar urma să permită revenirea la zbor a MAX-urilor în 18 noiembrie

Articole similare

Abonează-te la buletinul informativ Din aviație

Abonează-te gratuit la buletinul nostru informativ și îți trimitem în fiecare dimineață de vineri pe e-mail cele mai noi și importante știri din industria aviatică locală și globală.

Total
9
Share