EASA: dezbatere publică pentru condițiile de recertificare a MAX-urilor

Agenţia Europeană de Siguranţă a Aviaţiei a publicat marți, 24 noiembrie, pe siteul propriu pentru consultare publică condițiile de revenire în serviciul comercial a avioanelor Boeing 737 MAX.

Acțiunea agenției europene vine la mai puțin de o săptămână după ce FAA a dat undă verde companiilor aeriene din SUA să reintroducă în serviciul comercial Boeingurile 737 MAX.

Cu toate acestea, înainte de a efectua zboruri cu acest tip de avioane producătorul american și companiile aeriene sunt obligate să implementeze mai multe schimbări, atât la nivel de avion cât și la nivel de proceduri și training pentru echipajele de zbor.

În ceea ce privește EASA, agenția a declarat că decizia de a ridica restricția de zbor care a fost impusă de EASA în 12 martie 2019 va fi luată independent de cea a FAA.

EASA a clarificat de la bun început că va efectua propria evaluare obiectivă și independentă a modelului 737 MAX, colaborând îndeaproape cu FAA și Boeing, pentru a se asigura că accidentele tragice nu se vor repeta”, a declarat directorul executiv al EASA, Patrick Ky.

Sunt încrezător că nu am lăsat nici o piatră neîntreruptă în evaluarea aeronavei cu abordarea sa de design modificată”, a adăugat el. „De fiecare dată când au apărut problemele am săpat mai adânc și am pus și mai multe întrebări însă acestea au fost rezolvate. Rezultatul a fost o revizuire amănunțită și cuprinzătoare a modului în care zboară acest avion și cum este pentru un pilot să piloteze MAX, oferindu-ne asigurarea că acum este sigur să zboare.

Printre modificările pe care Boeing și companiile aeriene trebuie să le implementeze astfel încât EASA să ridice restricția de zbor pentru Boeingurile 737 MAX se numără:
– actualizări de software pentru computerul de control al zborului, inclusiv MCAS;
– actualizări de software pentru a afișa o alertă în caz de dezacord între cei doi senzori ai unghiului de atac;
– separarea fizică a firelor direcționate din cockpit către motorul de decuplare a stabilizatorului;
– actualizări ale manualelor de zbor: limitări operaționale și proceduri îmbunătățite pentru a ajuta piloții să înțeleagă și să gestioneze toate scenariile de avarie relevante;
– training în simulator obligatoriu pentru toți piloții 737 MAX înainte de a zbura din nou în avion și actualizări ale trainingului inițial și recurent al piloților de 737 MAX;
– teste de sisteme, inclusiv sistemul de senzori ai unghiului de atac;
– un zbor de pregătire operațională, fără pasageri, înainte de utilizarea comercială a fiecărei aeronave pentru a se asigura că toate modificările de proiectare au fost implementate corect și că aeronava a fost scoasă cu succes și în siguranță din perioada lungă de depozitare.

Condițiile cerute de EASA sunt așadar disponibile pentru dezbatere publică timp de 28 de zile aici.

Ulterior acestei consultări publice, agenția va revizui comentariile primite iar în urma lor va decide dacă cerințele prezentate sunt suficiente pentru reintroducerea în serviciul comercial în Europa avioanele de tip 737 MAX.

Cu toate acestea, din cauza sărbătorilor de la final de an, o decizie fermă a EASA pentru ridicarea restricției aplicată MAX-urilor în 12 martie 2019 va fi luată cel mai probabil abia în ianuarie 2021.

Condițiile solicitate de EASA producătorului și companiilor aeriene
PDF Embedder requires a url attribute

Urmărește BoardingPass.ro și pe Google NewsTotal
1
distribuiri
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole similare
Total
1
Share