EASA: undă verde modelului 737 MAX pentru zboruri comerciale în Europa

Foto: Reuters

Agenţia Europeană de Siguranţă a Aviaţiei (EASA) a dat miercuri undă verde modelului 737 MAX produs de Boeing pentru operarea zborurilor comerciale în Europa.

Decizia agenției europene vine la mai bine de 22 de luni de la reținerea la sol la nivel mondial a avioanelor din seria 737 MAX.

În urma acestei decizii, companiile aeriene vor putea opera din nou zboruri comerciale regulate cu Boeinguri 737 MAX în Europa dar și din și spre bătrânul continent.

În urma unei analize aprofundate efectuate de EASA, am stabilit că 737 MAX poate reveni în siguranță la zbor. Această evaluare a fost realizată în deplină independență de Boeing sau de Administrația Federală a Aviației (FAA) și fără nicio presiune economică sau politică – am pus întrebări dificile până când am primit răspunsuri și am solicitat soluții care să îndeplinească cerințele noastre exacte de siguranță. Am efectuat propriile noastre teste de zbor și sesiuni de simulatoare și nu ne-am bazat pe alții pentru a face acest lucru pentru noi,” a declarat directorul executiv al EASA, Patrick Ky

Vreau să fiu clar că această călătorie nu se termină aici”, a adăugat oficialul agenției europene „Avem toată încrederea că aeronava este sigură, care este condiția prealabilă pentru acordarea aprobării noastre. Dar vom continua să monitorizăm îndeaproape operațiunile 737 MAX pe măsură ce aeronava reintră în serviciul comercial. În paralel, și la insistența noastră, Boeing s-a angajat, de asemenea, să lucreze pentru a îmbunătăți și mai mult aeronava pe termen mediu, pentru a atinge un nivel și mai ridicat de siguranță,” a continuat Patrick Ky.

EASA a ridicat restricția pentru modelul 737 MAX la câteva săptămâni după ce autoritățile americane, braziliene, panameze și canadiene au permis revenirea în serviciul comercial a acestor avioane.

Înainte de reintroducerea MAX-urilor în serviciul comercial, companiile aeriene vor trebui să implementeze obligatoriu avioanelor și nu numai o serie de modificări/actualizări, precizează EASA:
– actualizări de software pentru computerul de control al zborului, inclusiv MCAS;
– actualizări de software pentru a afișa o alertă în caz de dezacord între cei doi senzori ai unghiului de atac (AoA);
– separarea fizică a firelor direcționate din cockpit la motorul de decuplare a stabilizatorului;
– actualizări la manualele de zbor: limitări operaționale și proceduri îmbunătățite pentru a ajuta piloții să înțeleagă și să gestioneze toate scenariile de avarie relevante;
– training obligatoriu pentru toți piloții de 737 MAX înainte de a zbura din nou în avion și actualizări ale trainingului inițial și recurent al piloților pe MAX;
– teste de sisteme, inclusiv a sistemului de senzori ai unghiului de atac (AoA);
– un zbor de pregătire operațională, fără pasageri, înainte de utilizarea comercială a fiecărei aeronave pentru a se asigura că toate modificările de proiectare au fost implementate corect și că aeronava a fost scoasă cu succes și în siguranță din perioada lungă de depozitare.

Până acum companiile aeriene europene care dețin Boeinguri 737 MAX nu au introdus în sistem zboruri care să fie operate cu acest tip de avion însă probabil o vor face în perioada următoare.

De asemenea, Boeing va putea relua astfel și livrările de MAX-uri către clienții săi din Europa așadar în următoarea perioadă Blue Air ar putea recepționa primul său MAX, avion asamblat în 2019.

LOT Polish Airlines, Condor, TUI, Norwegian, Turkish Airlines și Smartwings sunt singurele companii din Europa care au recepționat în trecut Boeinguri 737 MAX însă alte companii din regiune au avioane 737 MAX asamblate dar nelivrate.

În țara noastră flyDubai a fost singura companie aeriană care a zburat regulat cu Boeing 737 MAX.

Cu toate acestea, decizia EASA nu ajută prea mult compania din Emirate. fly Dubai va putea relua zborurile comerciale cu Boeinguri 737 MAX abia după ce autoritatea aeronautică din Emirate va permite revenirea la zbor a acestui model de avion.

Foto: Huy Do / V1Images


⚠️ Acest articol este proprietatea Aviation Geek SRL (www.boardingpass.ro) și este protejat de Legea dreptului de autor și drepturilor conexe (8/1996). În lipsa unui acord scris din partea Aviation Geek SRL, preluarea informațiilor din acest articol se poate face, potrivit reglementarilor în vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere și precizarea sursei cu link activ! Încălcarea acestor prevederi va fi supusă procedurilor pentru intrarea în legalitate și recuperarea daunelor.Total
39
distribuiri
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole similare
Total
39
Share