ILUSTRAȚII Extinderea terminalului aeroportului din Cluj Napoca a început

Aeroportul „Avram Iancu” din Cluj Napoca anunță demararea lucrărilor de execuție la extinderea terminalului de pasageri plecări pe latura de nord.

Terminalul aeroportului din Cluj Napoca, al doilea cel mai mare din România după traficul de pasageri, este oficial în curs de extindere.

Potrivit informațiilor făcute publice, terminalul va fi extins cu aproximativ 7.200 metri pătrați, iar lucrările ar trebui să fie finalizate în prima jumătate a lunii februarie 2024.

Ca parte a aceluiași proiect de construcție, va fi extinsă și platforma de staționare a avioanelor există cu 9.000 metri pătrați.

În ceea ce privește zona de îmbarcare, vor fi realizate două porți de îmbarcare pentru zborurile externe și o poartă de îmbarcare pentru zborurile interne.

Astfel, spațiul în interiorul terminalului dedicat zborurilor interne va crește de la 400 de metri pătrați la 1.700 de metri pătrați.

Pentru zona de plecări externe, spațiul va fi extins de la 1.700 de metri pătrați la aproximativ 5.100 de metri pătrați.

Controlul de securitate al pasagerilor se va efectua cu aparate de ultimă generație de tip standard C3, precum cele deja existente la aeroportul din Cluj Napoca.

Proiectul este cofinanțat din Fondul European pentru Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020.

Valoarea totală a proiectului este 365.708.900,80 lei, din care valoarea cofinanțării Uniunii Europene este de 129.618.899 lei, iar 19.824.066,83 lei sunt asigurați de la Bugetul de Stat.

Restul de aproximativ 213 milioane de lei vor fi suportați de aeroport, iar pentru realizarea acestor investiții, aeroportul a contractat un credit în valoare de 80 de milioane de lei.

În perioada construcției, pasagerii vor fi grupați după controlul de securitate într-o încăpere temporară construită cu ajutorul a aproape 100 de containere.

Pasagerii primelor zboruri care vor fi îmbarcați din aceste containere vor fi cei care vor călători pe rute interne de la finele lunii iunie 2023.

Câteva zile mai târziu, din 5 iulie 2023, și pasagerii zborurilor externe vor fi grupați după controlul de securitate în aceste containere.

În ceea ce privește traficul de pasageri, conducerea aeroportului „Avram Iancu” din Cluj Napoca estimează că în 2023 acesta va fi tranzitat de 3,1 milioane de pasageri, cu aproximativ o jumătate de milion de pasageri mai mulți decât în 2022.

Aeroportul din Cluj Napoca rămâne, în continuare, al doilea cel mai mare aeroport din România după traficul anual de pasageri, acesta fiind depășit doar de aeroportul „Henri Coandă” (Otopeni) din București.

Abonează-te la BoardingPass Plus
Abonamentul BoardingPass Plus îți oferă acum acces la versiunea fără reclame a site-ului nostru și acces la articolele care conțin informații obținute în exclusivitate de BoardingPass.

Deții deja un abonament BoardingPass Plus?

⚠️ Acest articol este proprietatea Aviation Geek SRL (www.boardingpass.ro) și este protejat de Legea dreptului de autor și drepturilor conexe (8/1996). În lipsa unui acord scris din partea Aviation Geek SRL, preluarea informațiilor din acest articol se poate face, potrivit reglementarilor în vigoare, doar în limita a maximum 200 de caractere și precizarea sursei cu link activ! Încălcarea acestor prevederi va fi supusă procedurilor pentru intrarea în legalitate și recuperarea daunelor.

Total
0
distribuiri
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articolul anterior

Dan Air a ajustat orarul de zbor pentru rutele din București și Brașov

Articolul următor

DNA: percheziții la SSAvC, IGAv și aeroportul „Aurel Vlaicu” (Băneasa)

Articole similare

Abonează-te la buletinul informativ Din aviație

Abonează-te gratuit la buletinul nostru informativ și îți trimitem în fiecare dimineață de vineri pe e-mail cele mai noi și importante știri din industria aviatică locală și globală.

Abonează-te la buletinul informativ Din aviație

Abonează-te gratuit la buletinul nostru informativ și îți trimitem în fiecare dimineață de vineri pe e-mail cele mai noi și importante știri din industria aviatică locală și globală.

Total
0
Share