IATA: traficul de pasageri a avut o creștere mai lentă, dar constantă, în 2019

Asociația Internațională de Transport Aerian (IATA) a anunțat rezultatele traficului mondial de pasageri pentru anul 2019. În comparație cu 2018, creșterea a fost mai mică, doar 4,2% în 2019, față de 7,3% în anul precedent.

👋🏻 BoardingPass.ro e pe LinkedIn, ne poți urmări și acolo.

Advertisements

Este primul an, după criza financiară din 2007, când traficul de pasageri are o creștere de sub 5%. Capacitatea de transport pe tot anul 2019 a crescut cu 3,4%, iar gradul de încărcare al aeronavelor (load-factor) a avut de asemenea o creștere de 0,7%, ajungând la procent record de 82,6%.

CEO-ul IATA, Alexandre de Juniac a declarat: „Companiile aeriene s-au descurcat bine în 2019, menținând o creștere constantă cu toate că au existat multe provocări. Un context economic încetinit, schimburi economice scăzute la nivel mondial, tensiuni politice și geopolitce, și nu în ultimul rând efectele consemnării la sol ale aeronavelor 737 MAX.

În ceea ce privește segmentarea traficului, regiunile Asia-Pacific, Europa și America de Nord domină topul cu peste 80% din cota de piață:

  • 34,7% în Asia-Pacific
  • 26,8% în Europa
  • 22,3% în America de Nord
  • 9% în Orientul Mijlociu
  • 5,1% în America Latină
  • 2,1% în Africa

Paradoxal, cea mai mare creștere a traficului pe rutele internaționale a avut loc în Africa (5%), urmată de Asia-Pacific (4,5%) și Europa (4,4%), iar pe rutele interne, China și Rusia au înregistrat cele mai semnificative creșteri, 7,8% în China și 6,7% în Rusia.

Din păcate, anul 2019 a fost destul de dificil pentru aviație, iar 2020 a avut și el un început provocator și tragic în același timp.

Doborârea la Teheran, la începutul lui ianuarie 2020, a zborului Ukraine International Airlines PS752 a dus la moartea a 176 de pasageri, iar o lună mai târziu, ieșirea de pe pista aeroportului Sabiha Gokcen din Istanbul a avionului companiei Pegasus Airlines a mai făcut trei victime la Istanbul.

Dincolo de aceste evenimente tragice se mai adaugă și epidemia cu noul coronavirus, iar multe companii și-au anulat zborurile spre China pentru o perioadă de timp.

Advertisements
Total
5
distribuiri
Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole similare
Total
5
Distruibuie