ROMATSA: aeroportul Brașov ar putea fi operațional abia în iunie 2023

Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav ar putea fi operațional, cel mai devreme, abia în iunie 2023.

Într-o conferință de presă susținută vineri, 12 august, de oficialii CJ Brașov, ROMATSA și ai Autorității Aeronautice Civile Române s-a discutat din nou despre operaționalizarea aeroportului Brașov.

Potrivit informațiilor făcute publice de oficialii acestor entități, aeroportul din Brașov ar putea fi operațional abia în luna iunie 2023.

Managementul coordant al acestui proiect a avut întâlniri continue în ultima perioadă. Colaborarea este una interactivă, atât între specialiștii ROMATSA, ai Autorității Aeronautice și ai Consiliului Județean Brașov. Toată resursa umană s-a implicat într-un mod susținut. S-a urmărit optimizarea tuturor termenelor și s-a stabilit un grafic astfel încât în cursul lunii iunie 2023 aeroportul să devină operațional”, a declarat Adrian Cojoc, directorul general al ROMATSA.

Decalarea termenului de operaționalizare a acestui aeroport ar fi cauzată de posibilele întârzieri ale echipamentelor furnizate de companiile Saab și Thales pentru sistemul de turn virtual și radio-navigație.

Cu toate acestea, în toamna acestui an ar urma să fie efectuate zboruri pentru validarea procedurilor de zbor din zona aeroportului Brașov.

Ulterior, după instalarea echipamentelor de radio-comunicație, navigație și control de trafic aerian, vor fi efectuate alte zboruri pentru verificarea și calibrarea acestor echipamente.

Ultimele echipamente care fac parte din sistemul turnului de control virtual ar urma să fie livrate până la finalul lunii octombrie 2022, anunță președintele CJ Brașov.

După instalarea acestor echipamente, controlorii de trafic aerian ai ROMATSA vor trece printr-un program de pregătire pentru a opera și gestiona traficul aerian pe astfel de echipamente.

Oficialii ROMATSA estimează că programul de pregătire a controlorilor de trafic aerian ar urma să aibă loc în prima lună a anului 2023.

Însă, directorul general al Autorității Aeronautice Civile avertizează că intruirea acestora ar putea fi întârziată dacă echipamentele nu vor fi livrate la timp.

Tot la începutul anului 2023 ar urma ca Autoritatea Aeronautică Civilă Română (AACR) ar urma să certifice noul aeroport, după ce validează procedurile de operare și a fluxurilor de pasageri.

Alexandru Anghel, directorul Direcţiei Implementare Aeroport Braşov din cadrul CJ Braşov, înaintase în urmă cu câteva luni 1 noiembrie 2022 ca dată la care aeroportul brașovean va fi operațional.

Pe lângă această întârziere, la momentul actual nici o companie aeriană nu a anunțat public planuri concrete de a opera zboruri spre și dinspre Brașov.

Aeroportul din Brașov va fi primul aeroport din România și din estul Europei care va avea traficul aerian controlat de la distanță, mai exact dintr-un centru de control al ROMATSA de la Arad.

De asemenea, acesta este primul aeroport construit de la zero în România în ultimii 50 de ani.⚠️ Acest articol este proprietatea Aviation Geek SRL (www.boardingpass.ro) și este protejat de Legea dreptului de autor și drepturilor conexe (8/1996). În lipsa unui acord scris din partea Aviation Geek SRL, preluarea informațiilor din acest articol se poate face, potrivit reglementarilor în vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere și precizarea sursei cu link activ! Încălcarea acestor prevederi va fi supusă procedurilor pentru intrarea în legalitate și recuperarea daunelor.Total
7
distribuiri
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articolul anterior

Blue Air va zbura din nou din Iași spre Munchen din decembrie 2022

Articolul următor

Blue Air va zbura din București spre insulele Kos și Samos în 2023

Articole similare

Abonează-te la buletinul informativ Din aviație

Abonează-te gratuit la buletinul nostru informativ și îți trimitem în fiecare dimineață de vineri pe e-mail cele mai noi și importante știri din industria aviatică locală și globală.

Total
7
Share