TB: Wizz Air trebuie să plătească echipajului salarii mai mari aferente concediilor

Airbus A321 Wizz Air / Foto: RG Aviation Photography

Compania aeriană maghiară Wizz Air a fost nevoită să reconsidere metoda de calcul a salariului, aferentă perioadei de concediu anual.

Wizz Air a fost atenționată în 2022 de către FPU România cu privire la plata eronată a concediului de odihnă anual, dar nu a răspuns sau luat măsuri în privința aceasta.

Hotărârea Tribunalului București va asigura acum plata concediului anual pentru personalul aeronavigant și va corecta practica incorectă din anii precedenți.

Compania low-cost a susținut că plata concediului de odihnă nu trebuie determinată de drepturile salariale totale ale piloților și echipajului de cabină, ci doar de elementele salariale cu caracter permanent, la care se face explicit referire în Codul Muncii.

Membrii FPU, totuși, au considerat că societatea aeriană nu a respectat legislația locală sau cea europeană a muncii, prin urmare au sesizat problema în instanță.

În decizia Tribunalului București, se reține că Wizz Air UK, calculează indemnizația de concediu ca medie a câștigurilor zilnice ale angajatului, iar în România societatea „nu a plătit echipajului remunerația de concediu de odihnă ținând cont de toate indemnizațiile și beneficiile cu caracter permanent”.

Astfel, instanța a obligat compania aeriană să plătească diferențele dintre indemnizațiile de concediu de odihnă care au fost plătite și cele datorate începând cu august 2019, recunoscând salariul de bază, indemnizațiile și beneficiile cu caracter permanent la care se face referire în contractele lor individuale și în acte adiționale, inclusiv sporuri de noapte, prime de weekend, plata pe sector (numită și plata segmentului de zbor) și comision din vânzarea de produse la bord (pentru însoțitori de bord).

Am cerut ca Wizz Air să nu mai folosească standarde duble și să înceapă să respecte legea. Instanțele române au decis acum că modul de calculare a acestor drepturi salariale în România trebuie să respecte standardele stabilite de Curtea de Justiție a Uniunii Europene”, explică Mircea Constantin, reprezentantul FPU România.

Acesta este un pas major înainte și o decizie cu adevărat pozitivă, care corectează mai bine de 10 ani de injustiție pentru piloții și personalul de cabină de la Wizz Air”, adaugă acesta.

Această soluție vine după ce Curtea Administrativă Supremă din Bulgaria a hotărât că societatea aeriană low-cost maghiară Wizz Air trebuie să ofere echipajului o plata mai mare pentru concediu anual.

Acțiunea judiciară colectivă a fost susținută de FPU Danemarca și întemeiată în conformitate cu Codul Muncii din România și Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), și în special cauza numărul C-155/10, Williams și alții împotriva British Airways. Decizia instanței ar putea fi atacată de Wizz Air.

Piloții și echipajul de cabină speră ca operatorii aerieni să respecte legea, dar știm că în prezent nu este cazul când vine vorba de Wizz Air. Ne așteptăm ca linia aeriană să facă ajustările corespunzătoare pentru toți membrii echipajului din România”, spun Costel Gîlcă și Bianca Mircea, membri echipei juridice a FPU România.

Abonează-te la BoardingPass Plus
Abonamentul BoardingPass Plus îți oferă acum acces la versiunea fără reclame a site-ului nostru și acces la articolele care conțin informații obținute în exclusivitate de BoardingPass.

Deții deja un abonament BoardingPass Plus?

⚠️ Acest articol este proprietatea Aviation Geek SRL (www.boardingpass.ro) și este protejat de Legea dreptului de autor și drepturilor conexe (8/1996). În lipsa unui acord scris din partea Aviation Geek SRL, preluarea informațiilor din acest articol se poate face, potrivit reglementarilor în vigoare, doar în limita a maximum 200 de caractere și precizarea sursei cu link activ! Încălcarea acestor prevederi va fi supusă procedurilor pentru intrarea în legalitate și recuperarea daunelor.

Total
0
distribuiri
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articolul anterior

Air Moldova: zeci de zboruri anulate din cauza indisponibilității avioanelor

Articolul următor

Statistici Topul orașelor de destinație și origine a pasagerilor din România în 2022

Articole similare

Abonează-te la BoardingPass Plus pentru:

  • ai acces la articolele și analizele publicate în exclusivitate pe site;
  • poți accesa un număr nelimitat de articole publicate pe site;
  • ai acces la profilurile complete ale companiilor aeriene din România;
  • ai acces la versiunea fără reclame a site-ului nostru;
  • vei fi printre primii care află cele mai importante știri din industrie.
Abonează-te acum nou
Profilul complet al acestei companii aeriene va fi disponibil în curând.

Abonament BoardingPass Plus

Dacă ești deja abonat la BoardingPass Plus, te rugăm să te conectezi pe site folosind numele de utilizator și parola contului tău.

În cazul în care nu ești abonat dar dorești să o faci, poți să te abonezi acum la BoardingPass Plus rapid și simplu.

De ce să cumperi un abonament BoardingPass Plus? Află aici.

Abonează-te la buletinul informativ Din aviație

Abonează-te gratuit la buletinul nostru informativ și îți trimitem în fiecare dimineață de vineri pe e-mail cele mai noi și importante știri din industria aviatică locală și globală.

Abonament BoardingPass Plus

Dacă ești deja abonat la BoardingPass Plus, te rugăm să te conectezi pe site folosind numele de utilizator și parola contului tău.

În cazul în care nu ești abonat dar dorești să o faci, poți să te abonezi acum la BoardingPass Plus rapid și simplu.

De ce să cumperi un abonament BoardingPass Plus? Află aici.

Abonează-te la buletinul informativ Din aviație

Abonează-te gratuit la buletinul nostru informativ și îți trimitem în fiecare dimineață de vineri pe e-mail cele mai noi și importante știri din industria aviatică locală și globală.

Total
0
Share