STATISTICI +60% dintre pasagerii LOT din România au tranzitat Varșovia în 2023

Foto: Piotr Piekut

Peste 60% dintre pasagerii care au călătorit cu LOT Polish Airlines spre sau dinspre România au tranzitat aeroportul Chopin din capitala Poloniei în anul 2023.

Aeroportul Chopin din Varșovia (Polonia) a raportat un număr total de 18,5 milioane de pasageri pentru anul 2023, iar 5,1 milioane de pasageri (27,6%) dintre aceștia proveneau din traficul de tranzit.

O parte semnificativă a traficului de tranzit de pe cel mai mare aeroport polonez a fost generată de compania aeriană LOT Polish Airlines.

Cei mai mulți dintre cei 5,1 milioane de pasageri au provenit sau au avut ca destinație Cracovia (4,8%), Vilnius (4%), Gdansk (4%), Wroclaw (3,6%), Rzeszow (3,2%), Tallinn (3%), București (2,8%), Praga (2,4%), Toronto (2,1%), Chișinău (2%).

În ceea ce privește aeroporturile poloneze, pasagerii de tranzit din Varșovia au reprezentat aproximativ 21% din trafic în 2023: Cracovia (4,8%), Gdańsk (4%), Wroclaw (3,6%), Rzeszow (3,2%), Poznan (2%), Katowice (1,8%), Szczecin (1%) și Bydgoszcz (0,5%).

În topul aeroporturilor de origine sau destinație a pasagerilor care au tranzitat aeroportul principal din capitala Poloniei se află și aeroporturile din București și Cluj Napoca, conform Cirium Diio.

Traficul aerian de pasageri dintre România și Polonia în anul 2023 a fost de 248.845 de persoane, conform Institutului Național de Statistică.

Dintre aceștia, circa 165 de mii de pasageri au avut escală pe aeroportul din Varșovia, iar majoritatea lor, aproximativ 140 de mii de pasageri, au călătorit spre și dinspre București.

Alți aproximativ 25 de mii de pasageri care au călătorit prin Varșovia au avut originea sau destinația aeroportul din Cluj Napoca, potrivit aceleiași surse.

Astfel, doar aproximativ 35% dintre pasagerii transportați anul trecut de LOT Polish Airlines pe rutele sale dintre Varșovia și cele două aeroporturi românești au avut ca destinație finală sau origine capitala Poloniei.

Între Republica Moldova și Polonia, traficul aerian a fost de aproximativ 125 de mii de pasageri în anul 2023, iar prin intermediul zborurilor operate de LOT pe ruta Chișinău – Varșovia, aproximativ 100 de mii de pasageri, sau 80% dintre aceștia, au tranzitat aeroportul din Varșovia și doar 20% au avut ca origine sau destinație Varșovia.

În prezent, LOT Polish Airlines este singura companie aeriană care operează regulat zboruri comerciale între aeroporturi din România și aeroporturi din Polonia.

Concret, aceasta operează până la patru zboruri pe zi între București și Varșovia, iar între Varșovia și Cluj Napoca zboară de patru ori pe săptămână în sezonul de iarnă și de șapte ori pe săptămână în sezonul de vară.

Numărul de pasageri transportați de LOT Polish Airlines a fost de puțin peste 10 milioane în 2023 și s-a apropiat de numărul record de pasageri înregistrat în 2019, an în care compania poloneză a transportat 10,1 milioane de pasageri.

Principalul aeroport unde compania aeriană poloneză are operațiuni este aeroportul Chopin din Varșovia, aeroport unde aceasta a asigurat 52% din traficul de pasageri al anului trecut (9,6 milioane de pasageri).

Restul pasagerilor transportați în 2023 de LOT Polish Airlines au fost pe zboruri regulate și neregulate (charter) operate de companie spre și dinspre alte aeroporturi din Polonia.

În decursul anului 2024 compania aeriană poloneză ar urma să lanseze o nouă rută spre țara noastră: Varșovia – Oradea, detalii aici.

Abonează-te la BoardingPass Plus
Abonamentul BoardingPass Plus îți oferă acum acces la versiunea fără reclame a site-ului nostru și acces la articolele care conțin informații obținute în exclusivitate de BoardingPass.

Deții deja un abonament BoardingPass Plus?

⚠️ Acest articol este proprietatea Aviation Geek SRL (www.boardingpass.ro) și este protejat de Legea dreptului de autor și drepturilor conexe (8/1996). În lipsa unui acord scris din partea Aviation Geek SRL, preluarea informațiilor din acest articol se poate face, potrivit reglementarilor în vigoare, doar în limita a maximum 200 de caractere și precizarea sursei cu link activ! Încălcarea acestor prevederi va fi supusă procedurilor pentru intrarea în legalitate și recuperarea daunelor.

Total
0
distribuiri
3 comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articolul anterior

Rută nouă: București – Izmir cu Wizz Air din iunie 2024

Articolul următor

29 martie 2024 e data primului zbor de la noul terminal al aeroportului Iași

Articole similare

Abonează-te la BoardingPass Plus pentru:

  • ai acces la articolele și analizele publicate în exclusivitate pe site;
  • poți accesa un număr nelimitat de articole publicate pe site;
  • ai acces la profilurile complete ale companiilor aeriene din România;
  • ai acces la versiunea fără reclame a site-ului nostru;
  • vei fi printre primii care află cele mai importante știri din industrie.
Abonează-te acum nou
Profilul complet al acestei companii aeriene va fi disponibil în curând.

Abonament BoardingPass Plus

Dacă ești deja abonat la BoardingPass Plus, te rugăm să te conectezi pe site folosind numele de utilizator și parola contului tău.

În cazul în care nu ești abonat dar dorești să o faci, poți să te abonezi acum la BoardingPass Plus rapid și simplu.

De ce să cumperi un abonament BoardingPass Plus? Află aici.

Abonează-te la buletinul informativ Din aviație

Abonează-te gratuit la buletinul nostru informativ și îți trimitem în fiecare dimineață de vineri pe e-mail cele mai noi și importante știri din industria aviatică locală și globală.

Abonament BoardingPass Plus

Dacă ești deja abonat la BoardingPass Plus, te rugăm să te conectezi pe site folosind numele de utilizator și parola contului tău.

În cazul în care nu ești abonat dar dorești să o faci, poți să te abonezi acum la BoardingPass Plus rapid și simplu.

De ce să cumperi un abonament BoardingPass Plus? Află aici.

Abonează-te la buletinul informativ Din aviație

Abonează-te gratuit la buletinul nostru informativ și îți trimitem în fiecare dimineață de vineri pe e-mail cele mai noi și importante știri din industria aviatică locală și globală.

Total
0
Share